Weboldalak régen és most
Kategória: online marketing ● Címke: , , , ● Nincs még hozzászólás.

weboldalak régen és mostA céges weboldalak tulajdonosainak bizony oda kell figyelni az online marketing gyakran változó trendjeire. Aki folyamatosan frissíti a weboldalát tartalmi és technikai szinten, él az új vevőszerzési és vevőmegtartási lehetőségekkel, napról napra több megrendelést könyvelhet el a weboldalán.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a céges weboldalak alapvető célja az elmúlt 10 évben mit sem változott:

  • feliratkozóvá konvertálni a látogatót,
  • elnyerni a bizalmát a cég iránt, és
  • értékesíteni neki a terméket vagy a szolgáltatást.

Ezt a célt az elkövetkezendő évekre akár kőbe is véshetjük, változni biztosan nem fog, mint ahogy az sem, hogy a legfontosabb egy weboldalon az, hogy maga az ajánlat a piacon a legjobb legyen.
De hogy mindezt valóban megismerje, megértse, és el is higgye a leendő vevő, erre vannak állandóan fejlődő technikai megoldások, mai cikkünk ezekből válogat:

Popup ablak helyett intelligens, viselkedésfigyelős ajánlat

Ugye mind emlékszünk még 2006-ra, amikor popup ablakok árasztották el a weboldalakat. “Ajándék tanulmány feliratkozáskor” hirdették az ilyen ablakok, amelyek egy dolgot tudtak: Amikor betöltődik a weboldal, akkor megjelenik, és felhívja a figyelmet a feliratkozási lehetőségre. Egy időben jól működött ez, majd megszokottá, és így hatástalanná vált, ezért a weboldal tulajdonosok új megoldásokat kerestek.

A legújabb megoldás a látogató feliratkozóvá való alakítására az úgynevezett exit popup. Ez az ajánlat többnyire akkor jelenik meg a weboldalon, ha a látogató ki akar lépni. Technikailag úgy van megoldva, hogy az addig rejtett réteg megjelenik akkor, amikor a felhasználó az egérmutatót a képernyő széléhez közelíti.

Attól függően, hogy melyik szolgáltató megoldását választjuk, többféle látogatói viselkedéshez is köthető az ajánlati felület megjelenítése.

  • Megjelenhet, ha adott %-ot, pl.: 33%-ot, a weboldal egyharmadát már legördítette a látogató. Ilyenkor a weboldal tulajdonosa arra következtet, hogy jobban érdekli az ajánlat a felhasználót, mint azt, aki ki akar lépni az oldalról, és kínálhat például egy termékkupont, hogy hamarabb vásárló legyen a látogatóból.
  • Vagy megjelenhet az ablak akkor, ha egy adott gombra kattint a látogató, ilyenkor elsötétül a háttér, a fókuszba a feliratkozási lehetőség kerül, ezáltal növekszik a feliratkozási arány.

Számos intelligens, látogatói viselkedést elemző opció választható, de szem előtt kell tartani, hogy a lényeg itt is a “jó ajánlat”, az exit popupokban olyan ajánlatot kell mutatni a leendő vevőnek, amit egyszerűen nem tud otthagyni.

A fejléc, tartalom, oldalsáv elrendezés helyett reszponzivitás

A reszponzivitás azt jelenti, hogy egy weboldal okostelefonon és tableten is kezelhető, olvasható legyen és lehessen róla rendelni. Pár éve ezt még extra szolgáltatásként nyújtották a weboldaltervező cégek, ma már alapkövetelménynek számít.

Ez a trend pusztán a hordozható eszközök fejlődése és elterjedése miatt alakult ki, de érdekes módon komoly hatással lett a weboldalak tartalmára és elrendezésére is.

A tartalmak már nem középre rendeződnek, a jobb és bal sávban üres hátteret hagyva, hanem kitöltik a rendelkezésre álló teret bármilyen képernyőméreten is böngéssze őket a leendő vásárló.

Ez a weboldal tulajdonosok számára 2 dolgot jelent.

  • Ha a weboldal nem reszponzív, akkor gyakorlatilag láthatatlanná válik több tízezer, mobil eszközön internetező felhasználó számára
  • Úgy kell átszervezni a weboldal tartalmát, hogy egy képernyőn, azaz egy gördítésen belül egy fontos információt adjanak át úgy, hogy abban legyen egy címsor, egy rövid kifejtés és cselekvésre hívás, azaz “call to action”

 

A domainben zsúfolt kulcsszavak ideje lejárt

A www.searchmetrics.com felmérése szerint egy adott keresésre megjelenő Google találati lista első 30 helyén idén is csökkent azoknak a weboldalaknak a száma, amelyek domain nevében a pontosan keresett keresőkifejezések szerepelnek.

Néhány éve jó ötlet volt a pontos keresési kifejezést (exact match) beletenni a domainbe, így születtek százával olyan weboldalak, mint pl.: “olcsoaparmanhazakkesztelyen.hu” és ehhez hasonlók.

A SearchMetrics szerint amíg 2014-ben 9% volt a top 30-ban a kulcsszavas domainek aránya, 2015-ben már csak 6%, és további csökkenés várható, mert a Google, és az olvasók is a minőségi tartalmat és a felhasználói élményt díjazzák.

A www.netjet.hu idén nyári felmérése szerint a vásárlók 63% nem emlékszik, vagy nem tudja fejből megmondani, hogy mi volt a domain neve annak a weboldalnak vagy webáruháznak, ahol legutóbb vásárolt. A megkérdezettek ráadásul cégvezetők, weboldal tulajdonosok voltak, akik maguk is online értékesítenek.

Ma már sokkal érdemesebb jól hangzó márkanevet kitalálni domain névnek, amely legyen egyedi, ékezetek nélkül is értelmes, és lehetőleg rövid, könnyen megjegyezhető, hiszen a domainben lévő kulcsszó szerepe, mint Google rangsorolási faktor, évről évre csökken.

Megrendelési űrlap helyett webáruház

A legtöbb céges weboldal a megrendelési űrlapját webáruházra cserélte, olyanra, ahol kosárba lehet tenni a terméket, esetleg tovább válogatni, majd a pénztárnál megadni a számlázási adatokat, és fizetési, kiszállítási módot választani.

Az interneten vásárló ügyfelek közül a legtöbben már a webáruházas vásárláshoz vannak szokva, az ilyen típusú megrendelési folyamat könnyebben elnyeri a bizalmukat.

Azon cégek, akik bevezették a webshopos megrendelési folyamatot, a következő 3 fő előnyről számoltak be:

Kíváncsiskodók helyett valós vásárlók, kevesebb felesleges feliratkozás, több valós érdeklődő.

Ugye számodra is, kedves olvasó, ismerős az, amikor sokan csak feliratkoznak az ajándékért, de soha nem vásárolnak? Viszont, ha a weboldalad egy webáruház, ahol azonnal látszik, hogy nem ingyenes információkat adsz, hanem termékeket lehet rendelni, akkor csak azokat fogja érdekelni, akik készen állnak a vásárlásra.

Nullához közelítő nemfizetési arány

Ki ne járt volna már úgy, hogy rendeltek a cégétől, a díjbekérőt ki lett küldve, de az ügyfél “elfelejtett” fizetni? Van ennél bosszantóbb helyzet? De az senkinek nem jut eszébe, hogy boltban telepakolja a kosarát, és végül nem fizet a pénztárnál. Ha viszont a weboldal egy áruház, vevőket fog vonzani, és taszítja a nem-fizetőket.

Nincs alkudozás, nincs kedvezményt kérő e-mail

Weboldaltulajdonosként ugye mindannyian kaptunk már olyan e-mailt, amiben kedvezményt kérnek az amúgy is akciós árból. Bosszantó, nem igaz? De azok, akik webshoppal intézik a megrendeléseket, ott nincs, vagy nagyságrendekkel kevesebb az alkudozás. Miért? Ha egy boltban ki van írva az ár, akkor az annyiba kerül és kész. A kiírt árat nem szokás megkérdőjelezni.

A cikk szerzője Erdélyi Norbert online marketing szakértő, a netjet.hu alapítója és tulajdonosa.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
Nincs még hozzászólás. (szólj hozzá te is)


Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Megújultunk. Tegezhetlek?
10 tipp honlap tulajdonosoknak
Akadályverseny a neten
Karácsonyi weblap díszítés
Mítoszok és tévhitek.