Weboldal teszt egyszerűen.
Kategória: online marketing ● Címke: , , , , 9 hozzászólás

Google mérleg

Mivel már az előző bejegyzésekben is szó volt arról (s ezután is többször lesz), hogy akármit is teszünk a weboldallal, hírlevéllel vagy más internetes felületünkkel a legfontosabb, hogy teszteljük le a hatékonyságát.

Szerencsére az internet egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan és nagyon pontos képet kaphatunk minden változtatásunk hatásáról.

S még nagyobb szerencsére ehhez már nem kell külön szoftvert vagy programozót alkalmazni mert a google-nak létezik egy gyors, egyszerű és ingyenes megoldása erre is.

Ezt úgy hívják, hogy webhely optimalizáló és pár lépésben bemutatom ennek a használatát.

A webhely optimalizálót a www.Google.com/WebsiteOptimizer címen tudja megnyitni. Ha nem magyarul jelenik meg és gondot okoz az angol nyelv akkor első lépésnek a bal felső sarokban át is válthatja a nyelvet.

A használathoz google fiókra lesz szükség ha még nincs akkor pár lépésben lehet is regisztrálni ezen az oldalon. Az összes google szolgáltatás elérhető egy regisztrációval, illetve egybe lehet vonni őket. Így együtt használhatja gmail-es fiókjával, analytics statisztikájával, webmesteri beállításaival vagy akár a youtube-os regisztrációjával. Később ezekről a funkciókról is írni fogok.

Miképp fog történni a mérés?

Most az egyszerűbb A/B tesztelésről írok, de látni fogja, hogy később ha sok oldalt szeretne összevetni akkor is ugyanezen az elven lehet végigvinni. Abban a példában amit most végigviszek azt fogom elkészíteni, hogy van a weboldalhoz egy hírlevélre feliratkozásra buzdító menüpont és le szeretném mérni, hogy ha átírom a szöveget vagy címsort akkor az több feliratkozót fog-e generálni.

Ez a gyakorlatban úgy fog történni, hogy létre kell hoznom mind a két feliratkozásra buzdító oldalt és egy olyan oldalt amit a sikeres feliratkozás után kap a látogató. A google pedig automatikusan “elintézi”, hogy a látogatóim véletlenszerűen vagy az A vagy pedig a B verziót lássák amikor megnyitják ezt a menüpontot. Természetesen akinek egyszer már az A verziót mutatta az oldal annak a látogatónak a gépén már az is marad. Így a látogatók nem veszik észre, hogy az oldalnak különböző változatai vannak.

A mérő program pedig azt nézi, hogy a két variációra mennyi látogató volt és ezekből mennyi sikeres feliratkozás. Szóval létrehoztam egy valami.hu/averzio.html oldalt, egy valami.hu/bverzio.html oldalt és egy valami.hu/sikeres.html oldalt. Természetesen ha ön nem tudja ezeket létrehozni bízza webmesterére.

Tehát akkor lépésről lépésre.

Miután megvan a google fiók a fenti címen be kell jelentkezni. A kezelő felület nagyon egyszerű és kézenfekvő, ráadásul jobb oldalt egyből ott vannak a gyakori kérdésekre a válaszok linkjei.

Elsőre kattintson az új kísérlet létrehozása linkre. Ezután egyből ki is választhatja, hogy egy egyszerűbb A/B típusú mérést szeretne vagy pedig több változatot egyszerre. Ez utóbbival időt is megtakaríthat, hiszen ha szükséges akár 100 különböző oldalt is mérhet vele. De mi most az alapot választjuk, az A/B kísérletet.

A következő oldalon némi súgó található. Röviden annyi mondanivalóval, hogy mielőtt továbblépne készítse el a két lehetséges mérendő oldalt és a sikeres “esemény utáni oldalt” azaz a konverziós oldalt.

Ezután adja meg a kísérlet nevét. Ezt csak ön fogja látni, csak arra szolgál, hogy több kísérlet esetén tudja azonosítani őket. Alatta megadhatja a mérendő oldalakat. Az első mezőben van az alap oldal, én oda megadom a valami.hu/averzio.html oldal címét. Az alatta lévő mezőbe pedig értelemszerűen a valami.hu/bverzio.html webcímet és egy tetszőleges elnevezést. Ha szeretne még egy vagy több oldalt mérni akkor itt a második mező alatti linkel megteheti. Végül az oldal alján adom meg annak az oldalnak a címét ami a sikeres feliratkozást követően nyílik meg azaz a valami.hu/sikeres.html címet.

Ezután a tovább gombra kattintással gyakorlatilag el is készítettük a mérést ám még egy jelentős apróság hátra van, a google által adott kódokat be kell illeszteni az oldalakba. A google itt is nagy segítséget ad ugyanis ha ön nem ért a html nyelvhez akkor a teendőket összegzi webmesterének.

Ám maga a beillesztés nem olyan bonyolult, tehát ha azt választja, hogy ön illeszti be akkor mindössze annyit kell tenni, hogy a következő oldalon lévő utasításokat kövesse azaz illessze be azokba az oldalakba és arra a helyre az ott olvasható kis kódokat ahová az oldal utasítja.

Miután beillesztette a kódokat leellenőrizheti az oldal alján lévő gombbal, hogy megfelelően sikerült-e. Ha igen elkészült a beállításokkal és a következő oldalon el is indíthatja a mérést vagy ha úgy dönt akkor csak elmentheti és majd egy későbbi időpontban is el lehet indítani. Ezután pár órával már láthatóak a mérés eredményei.

Az eredmények értelmezése.

Amikor már kellő ideje folyik a mérés a belépést követően kattintson a jelentés megtekintése linkre és megnézheti az oldalak teljesítményét, szüneteltetheti vagy le is állíthatja a kísérletet.

Az eredmények között láthatja minden variációnak a látogatói számát, azt, hogy abból mennyi jutott el a cél oldalra és természetesen ezt az arányt százalékosan is, azaz, hogy melyik variáció hány százalékban hatékonyabb a másiknál.

Tehát a fentiekből is látszik, hogy egy ilyen mérést mennyire egyszerű beállítani, ráadásul ezeken az alap méréseken kívül még sok extra szolgáltatást is nyújt a weblap optimalizáló, folyamatosan újabbak jelennek meg szóval érdemes kipróbálni az összes funkciót.

Az ingyenes szolgáltatáshoz nagyon részletes magyar nyelvű súgó is tartozik, biztos lehet benne, hogy ha elakadna vagy kérdése lenne akkor itt megtalálja a választ.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
9 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Károly Vajdaságból http://marketingblog.blog.co.yu

  Ez egy teljes, egész leírás. Ennél érthetőbben és tömörebben már nehéz lenne leírni. Köszönöm. Így már, azt hiszem, bárki hozzáfoghat ahhoz, amiről korábban a webfejlesztők nagyon titokzatosan tudtam beszélni.
  Szép napot és bőséges bevételt
  Károly Vajdaságból!


 2. Max Logan

  Lehet én vagyok béna, de ha megnyitom a fent linkelt címet, akkor a bal felső sarokban nem lehet nyelvet választani. Ha belépek, akkor sehol sem lehet nyelvet választani. Ha van egy olyan url, amiben szerepel az en, akkor azt át lehet írni kézzel hu-ra. Viszont így meg nem teljesen ugyanaz az oldal, mert pl. a “Welcome to Website Optimizer: Getting Started ” doboz nem jelenik meg magyarul, sőt egyáltalán nem jelenik meg. Helyett egy olyan zöld pipás üdvözlő szöveg látható, ami az angol verzióban nem.

  Célszerűnek tartanám, hogy legközelebb legyenek screenshot-ok is a szöveg mellé.


 3. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Kedves Logan. Igaz, ezt elírtam mert nem a bal felső sarokban van a nyelvválasztó hanem a jobb felsőben. Egy legördülő menüben.

  A következő címen kellene megpróbálni közvetlenül megnyitni, itt elméletileg automatikusan magyar nyelven kell már megnyílnia:

  https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?hl=hu&service=websiteoptimizer


 4. Max Logan

  Ezen a címen már egyértelműen magyar, mert az URL-ben benne van. Viszont a fent linkelt oldalon nincsen nyelvválasztó sehol. A jobb oldalon sem.

  Screenshot: max-logan.hu/temp/gwo.gif

  A kommentben lévő linken ott van a jobb felső sarokban, de a másikon nincsen. Így nem igazán értem, hogy aki az eredeti főoldalra érkezik az hogyan tud nyelvet választani. Én azt csináltam, hogy átírtam az URL-ben, majd kiléptem. Belépés után már a magyar felület fogad, de itt bent sem lehet nyelvet választani ezek után sem (pedig ennek a beállításoknál lenne a helye, mint pl. az Analytics esetében).

  Meglátásom szerint elég bután oldotta meg ezt a kérdéskört a Google.


 5. Netti

  Nagyon örülök ennek a leírásnak, épp a hetekben kerestem ilyen megoldást és a webmesterünk százezer forintos nagyságrendekről beszélt amikor azt kérdeztem mennyiből lehetne ezt megoldani.

  Ezek után megmutathatom neki ezt a cikket. Bár lehet, hogy inkább új webmestert kellene keresnem?!

  Szóval köszönöm.


 6. NapSanyi

  Köszi a cikket, hasznos lesz. Meg gratulálok az új bloghoz, ha továbbra is ilyen értékes és részletes bejegyzések lesznek nagy sikert jósolok.


 7. Elux http://www.elux.hu/

  Nagyon jó a bejegyzés, ezzel az eszközzel még nem találkoztam korábban.


 8. Zo http://www.masszazsport.co.cc

  köszi nagyon hasznos a leírás…


 9. Olajos http://olajshopnet.hu

  Jó cikk, köszi.
  Megjegyzés: közben a szolgáltatást a Google Analytics-be integrálták, Content Experiments néven.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Ki beszél önről?
Ingyen statisztika.