Ügyfelek odaátról.
Kategória: email marketing ● Címke: , , , , , 5 hozzászólás

hirlevél feliratkozásA legtöbben úgy vagyunk vele, hogy amikor a hírlevelekről vagy e-mail marketingről hallunk, akkor automatikusan az internet és a weboldalas feliratkozó gyűjtés jut eszünkbe. Szinte az összes kisvállalkozás aki használja az e-mail marketinget csak abban gondolkodik, hogy a weboldalán miképp tudna még több feliratkozót, potenciális ügyfelet gyűjteni.

Az online marketingesek többsége, akik (mint mi is) az internettel dolgoznak és majdhogynem kizárólag az internet segítségével szerzik ügyfeleiket, hajlamosak vagyunk elfelejteni azt a lényeges dolgot, hogy a vállalkozások java még mindig boltokban, irodákban működik. Nekik pedig létezik egy másik nagyon egyszerű, ám garantáltan hatékony módszer is, amivel ugyanúgy növelhetik címlistáikat.

Ráadásul mivel a kis és mikró vállalkozások közül nagyon kevesen használják ezt a módszert, ezért sokkal könnyebben lehet sikeresen alkalmazni.

Nem nehéz kitalálni, hogy arra gondolok, hogy azokat a vásárlókat, ügyfeleket is meg lehet, meg kell fogni akik „élőben” tértek be a boltba. Tény, hogy azokból a vásárlókból sokkal könnyebb újbóli vásárlót vagy törzsvásárlót „csinálni” mint akik először találkoznak önnel a weboldalán.

Ezt a módszert általában azért nem alkalmazzák a legtöbben, mert mások sem alkalmazzák. Ez egy picit talán paradoxnak hat de sajnos ez van. Illetve ez önnek nem sajnos ha az ön boltja az elsők között lesz a kerületben aki ezt használja.

Szerintem felesleges az előnyöket tovább részletezni, aki már használ email marketinget a weboldalán az úgyis tudja, hogy mekkora kincs egy ilyen adatbázis. Aki pedig még nem használ, de szeretne nagyobb profitot az próbálja ki ingyen a Webgalamb-ot. Írok inkább arról, hogy milyen egyszerű de hatásos módszerek vannak arra, hogy a vásárlók e-mail címét elkérjük.

Néhány módszer offline e-mail cím gyűjtésre.

Nyereményjáték.

Az adatokat el lehet kérni több módon is, van például a multik által már régóta használt nyereményjátékos megoldás. Azaz a feliratkozásért cserébe részt vesz egy sorsoláson az illető ahol különféle nyereményeket nyerhet.

Ennek az előnye, hogy az emberek szeretnek nyerni és ha értékes számukra a nyeremény akkor örömmel adják meg címüket. Ám mielőtt ilyen nyeremény játékot indítana kérdezze meg jogi képviselőjét a szükséges teendőkről.

Akció értesítő.

Kisebb boltok és üzletek sikeresen gyűjthetik az adatokat úgy, hogy ha az éppen aktuális akciókról, kedvezményekről fogják abban értesíteni a vásárlókat. Nagyon sok háziasszony örömmel venné ha házhoz jönne az információ, hogy éppen hol és mit kap olcsóbban.

Itt érdemes hozzátennem, hogy hazánkban jelenleg minden harmadik ember napi rendszerességgel internetezik, tehát nincs már az a jelenség, hogy azért nem iratkozik fel mert úgysincs otthon lehetőség csatlakozni a hálóra.

Időszakos ajándék.

Ez az akciókhoz hasonló megoldás ám egy kis extrával fűszerezve. Csak egy egyszerűbb példát írok, de nagyon sok módon lehet kombinálni. Ne állandó és folyamatos, de kicsi akciókat adjon, hanem legyen havonta csak 1-2 ilyen akció, de akkor komoly kedvezményekkel vagy ajándék termékekkel. Persze ha ezek az akciók nem előre megadott napon történnének, hanem minden hónapban más és más napokon. S ha ezekről jó előre szeretne értesülni a vásárló akkor csak az adatait kell megadnia és ingyenesen megy neki a levél.

Nagyon fel lehet pörgetni az akciós napokban a vásárlások számát, ám az igazi érték a folyamatos kapcsolattartásban van és abban, hogy ha adott a címlista akkor arra már bármikor írhat reklámot, persze ha ezt feltüntette a feliratkozáskor.

Ingyenes tudásanyag.

Az interneten elterjedt e-könyvek mintájára a feliratkozói számára küldhet ingyenes információkat, tippeket, tudnivalókat hírlevelében. Itt is csak egy példát emelnék ki, mindenki be tudja helyettesíteni a saját szakterületére. Ha például önnek rövidáru vagy méteráru boltja van, akkor a vásárlói nagy valószínűséggel örömmel vennének egy olyan ingyenes tanfolyamot amelyben ötleteket, tippeket kapnak a szabás-varrás hobbijukkal kapcsolatban.

S természetesen ezekhez az ötletetekhez az alapanyagokat mind meg is vásárolhatják önöknél. Mindez egy előre elkészített automata hírlevél sorozat lehet, amit csak egyszer kell elkészítenie és utána éveken keresztül a háttérben dolgozik önnek.

Azonnali ajándék.

Sok nagyobb bolt használja ki, hogy olcsó kis ajándékokkal „kedveskedik” vásárlóinak amelyek bár amúgy nagyon olcsók lennének a vásárlók mégis értéket látnak benne hiszen ajándék. Ezt meg is lehet fordítani úgy, hogy az akciókra lehet feliratkozni, de a csábítást az adja, hogy egy azonnali és kézzelfogható ajándékot kap az ügyfél. Nem kell, hogy drága ajándék legyen, az a lényeg, hogy ajándék.

Persze ennél a módszernél kicsit nagyobb arányban lesznek akik az első levélnél egyből le is iratkoznak, vagy eleve rossz adatokat adnak meg. Erre lehet megoldás, hogy a feliratkozást megerősítéshez kötjük, majd a megerősítést követően kiadott kódra adjuk csak oda az ajándékot amikor a vásárló legközelebb eljön hozzánk. Ezzel biztosítva van a valós e-mail cím megadása ráadásul egyúttal az is, hogy a közeljövőben ismét betérjen hozzánk a vásárló, hiszen jön az ajándékáért.

Technikai megvalósítás.

Van a hagyományos papír alapú cím gyűjtés amikor egy előre legyártott, nyomtatott papírra íratjuk rá az adatokat majd azt dobja a cím gyűjtőbe a vásárló. Ennek hátránya, hogy több időt vesz el a vásárlótól, kevésbé hajlandó rá, valamint nagy hátránya, hogy az így felírt címeket egyesével fel kell vinni utána a hírlevélküldő szoftverbe.

Sokkal jobb megoldás ha elhelyezünk egy számítógépet az üzletben amivel közvetlenül fel is tudnak iratkozni a vásárlók. Persze nem kell egy nagy asztali gép hiszen ma már nagyon olcsón lehet kapni olyan használt laptopokat amelyek tökéletesen elegendőek arra, hogy ezt a feladatot ellássák. Webmesterével készíttethet egy olyan oldalt ami kizárólag ezt a feliratkozást szolgálja, nem is kell, hogy a weben is megtalálható legyen az oldal a nagyközönség számára. Így saját szövegezéssel egyből információkat is elhelyezhet az oldalon.

Ezután csak be kell állítani úgy a gépet, hogy csak ez az oldal látszódjon rajta és elég kihelyezni a boltba, na meg persze felhívni rá a figyelmet.

§ – Jogi tudnivalók.

Attól függően, hogy melyik módszert választja az ügyfelek gyűjtésére, érdemes egy jogi szakemberrel átfutni a tudnivalókat mielőtt üzembe helyezi. Mindig pontosan és érthetően informálja a feliratkozókat, hogy pontosan mire iratkoznak fel és minden levélben adjon lehetőséget a leiratkozásra.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
5 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Péterfy

  Nagyon jó cikk! Ez tipikusan olyan példája a kisvállalkozásoknak is használható eszközökről amit szinte még senki sem használ, aztán majd amikor páran elkezdik akkor meg hirtelen minden üzletben ez lesz. S onnantól megint lehet újat kitalálni, de addig akik először léptek tutira nagyon jó éve(ke)t fognak zárni.


 2. MacTom http://www.webmotivator.hu

  Tényleg jó cikk. Egy ilyen kihelyezett gép, meg a microsite pedig igazán nem nagy kiadás…..


 3. Mulder ügynök

  Már azt hittem az ufóknak is hírlevelet ajánlotok. 🙂 Nem is rossz ötlet, csak ki kell találni valami jó kis e-könyvet amit letölthetnek a feliratkozásért, mondjuk 10 végzetes hiba fénysebességgel utazáskor.

  Első rész, ne hajolj ki az ablakon. 🙂

  Bocs a viccelődésért, amúgy tényleg nagyon jó kis bejegyzés, de a magyar kisboltosok úgyis csak akkor csinálják meg ha már mindenki csinálja, ergo későn.


 4. Nagy Csaba http://www.szovegmuhely.com

  Mulder! Legszívesebben megírnám ezt az ebookot, nagyon tetszik az ötlet – remek vírusmarketing eszköz lenne. … csak nálad a copyright, sajna :((
  Amúgy tetszik a cikkben, hogy végre valaki az interneten túlra is tekint. Lassan már ki se dugjuk a fejünket a lövészárokból.
  Könyvtárostól hallottam, hogy egyetemisták néha már döbbenten néznek rá, hogy “jé, ettől a szerzőtől nyomtatásban is van anyag?” Itt tartunk…
  Ezzel az offline-online összefonódással azért lehet nagyot dobni, mert tényleg senki sem csinálja.


 5. Mulder

  Egye fene a tiéd lehet a copyright, ha ufós e-könyvet akarsz csinálni hajrá! 🙂 Én amúgy sem üzletelek a neten, nem az én területem.

  Amúgy igazad van én is azt tapasztalom, hogy azok akik az internettel dolgoznak lassan elfelejtik, hogy ott van a jó régi offline piac is, nyugodtan át lehetne menteni azokat a dolgokat, trükkökek amik itt működnek. Ezért is írtam, hogy az a tipikus, hogy majd lesz egy leleményes emberke aki megteszi a többi meg szép lassan megy utána.

  A neten is úgy indult be például a hírlevelezéses téma, hogy néhány marketing “guriga” elkezdte nyomni, onnantól meg mindenki. Ettől még hatékony, csak nem tudom az embereknek miért kell mindig egy vezérhangya, hogy meglépjék amit meg lehet.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika