Twitter, Facebook, Filmforgatás
Kategória: online marketing ● Címke: , , 5 hozzászólás

twitter facebookNagyon sok helyen olvasni, hogy milyen jó üzletileg a cégeknek használni a különböző úgynevezett web 2-es eszközöket mint például a Twitter és a Facebook.

Nem fogok arról írni, hogy önnek kell vagy nem kell használnia a sikeres netes jelenléthez ezeket, hiszen nem vagyok szakértő, a mai bejegyzésben mindössze leírom, hogy mi mire és miképp használjuk őket és remélem tudok néhány hasznos ötletet adni.

Mivel többen kérdezték már, hogy milyen címen lehet minket elérni ezeken az oldalakon ezért kezdem ezzel. Megtisztel vele ha követ minket ezeken az oldalakon:

A Chrome Ball és a Webgalamb szoftver Twitter címe ugyanaz: http://twitter.com/chromeball

A Chrome Ball Facebook oldala: http://facebook.com/chromeball

A Webgalamb Facebook oldala: http://facebook.com/webgalamb

Kezdjük azzal, hogy miért is van a címben a filmforgatás szó.

A válasz nagyon egyszerű, azért mert ez lesz az a példa amivel bemutatom, hogy mire jó szerintem egy vállalkozás számára (többek között) a Facebook oldalt használni.

Mi is az a Facebook?

A Facebook nem más mint egy közösségi portál ahol bejelölhetjük ismerőseinket. Szinte ugyanaz mint az IWIW. De ott van az a szinte szó ami miatt egy cégnek érdekesebb a helyzet.

A mi szemszögünkből a legnagyobb különbség, hogy itt létre lehet hozni termékek, cégek számára oldalakat. Azaz nem mint egy személy vannak a rendszerben. Emiatt nem is lehetnek ismerőseik, de az emberek kifejezhetik szimpátiájukat, érdeklődésüket a Tetszik gomb lenyomásával. Azaz így rajonghatnak a cégért, termékért.

Az ilyen rajongói oldalak is oszthatnak meg tartalmat, ha elég nagy mennyiségű rajongója van akkor egyszerre elérheti őket. Mintha csak egy második honlapja lenne.

Mire jó a Facebook?

Gyors publikálásra
Amíg a honlapján egy blog bejegyzést vagy egy új terméket, szolgáltatást felvinni általában időigényesebb folyamat addig a terméke oldalán gyorsan és könnyen megjelentethet bármilyen információt, ráadásul ezt egyből látják, értékelik is az olvasók.

”Mellékes” hírek publikálására.
Itt jön képbe a filmforgatós példa. A saját példánk, hogy mi készítünk különböző webes reklámfilmeket és webvideókat. Ezek a referencia oldalunkon kint is vannak, de az ilyen filmek forgatása is sokszor érdekes, látványos lehet. Viszont mivel maga a forgatás önmagában nem termék ezért erről külön a weboldalon nem írunk és mivel csak egy szűkebb réteget érdekel ezért egy külön blog bejegyzést sem írunk róla. Főleg mivel több is van, hosszú távon azért nem lenne annyira érdekes.

S erre pont jó a Facebook, ott meg tudjuk osztani az ilyen „mellékes” híreket, érdekességeket is, feltehetünk sok fotót, videót. Tehát az információ, az érdekesség elérhető annak aki kíváncsi rá, de nem terheli az értékesítésre kiélezett weboldalt. S ha már így szóba jött akkor itt meg is tekintheti legutóbbi hangszerbolti reklámfilm forgatásunkon készített képeinket.

Tömegmozgatásra.
Tökéletes talaj a Facebook arra, hogy oldalának rajongóit megmozgassa. Sokan csinálnak sikeres nyereményjátékot, szivárogtatnak ki híreket vagy álhíreket, hoznak be kifejezetten ide szóló akciókat, stb. Mivel itt az olvasók azonnal és aktívan reagálnak ezért ügyes kezekben jól használható arra, hogy egyszerre sok ember figyelmének középpontjába kerüljük cége.

Mire nem jó a Facebook?

Vetítésre.
Minden web 2-es oldal előnye az, hogy a közösség azonnal és megállíthatatlanul reagál. Amúgy is mélyen elítélendő, hogy ha úgy gondolja, hogy az interneten mindenki messziről jött ember, ezért azt írhat amit akar, de egy ilyen felületen ráadásul nagyon gyorsan le fog bukni, nagyon gyorsan elterjedhet az ön rossz híre. Több önmagát szakembernek beállító (marketinges, honlapkészítő, stb.) ember volt már akik a saját csapdájukba esve épp a közösségi média temetett maga alá. Szóval nem érdemes túl dicsérnie termékeit, szolgáltatásait, a közösség úgyis a saját tapasztalatai alapján dönt.

Mi is az a Twitter?

Ha nem ismerné akkor pár mondatban összefoglalom mi is ez. Ha nagyon leegyszerűsítjük akkor a Twitter nem más mint egy cset, vagy chat oldal ahol az emberek egymásnak írogathatnak. Maximum 140 karakteres üzeneteket lehet küldeni így eléggé pergő és informatív tud lenni.

Vannak úgynevezett követők akik önt követik, azaz olvassák, hogy ön mit ír. Plusz ön is követhet bárkit (akár világsztárokat is) és olvashatja, hogy ők mit írnak. Ebből adódóan felléphet az a fura helyzet, hogy ön úgy érzi, hogy benne van egy beszélgetésben mert akiket követ azokat olvassa, de lehet, hogy ők nem követik magát ezért nem is tudnak önről.

Amire tökéletes a Twitter.

Kapcsolatépítésre.
Mivel az aktívan internetezők többsége megtalálható a Twitteren ezért gyakorlatilag bárkivel közülük könnyedén fel lehet venni a kapcsolatot. Önt is előbb utóbb elkezdik olyan emberek cégek követni akikkel később gyümölcsöző kapcsolatokat építhet és a Twitter dinamikája nélkül ennek nem sok esélye lenne. Olyan mintha belépne egy szobába ahol addig ismeretlen emberek serege lenne és bárkivel szóba elegyedhet. Hasonló mint egy hagyományos kapcsolatépítő konferencia csak ez folyamatos és online.

Figyelem felhívásra.
Jobb szó nem jutott most eszembe. Arra gondolok, hogy ha megjelenik honlapján egy új blog bejegyzés, egy új terméke vagy szolgáltatás, stb. akkor ennek megosztására nagyon jó a Twitter. Fontos nem összekeverni azzal mint amikor csak reklámként beírja, hogy nálunk ez és az milyen olcsó, (ezt hívom online szórólapozásnak).

Informálódásra
A legtöbb Twitterező ha talál valami érdekes weboldalt akkor meg fogja azt osztani a Twitteren is. Ha van a saját gépén a könyvjelzők között egy hasznos webcím akkor azt is.

Amire nem jó a Twitter.

Online szórólapozásra.
A hagyományos értelemben vett reklámok küldésére nem igazán jó ez a felület. Ez alatt azt értem, hogy ha ön azt tervezi, hogy a követőinek folyamatosan csak az akcióiról és a termékei reklámjáról fog írni akkor nagyon gyorsan követő nélkül marad. Persze lehet reklámozni, de ha csak ebből áll a kommunikációja az nem fog hosszú távon működni.

Ügyfélszolgálat fenntartására.
Elméletileg ide irányíthatja ügyfeleit, hogy itt kérdezhetnek öntől vagy kollégáitól, itt fog technikai vagy egyéb kérdésekre válaszolni. Ez egy ideig működhet is de hosszú távon nem túl jó. Azért sem mert ha egy helyen összegyűjti a panaszos ügyfelei kérdéseit akkor aki ránéz az ön fiókjára azt fogja látni, hogy milyen rosszak a termékei hiszen mindenki csak panaszkodik. Miközben erről szó sincs. De azért sem jó mert a rengeteg technikai válasz elriaszthatja a leendő új követőit.

Twitter és Facebook a harmadik szereplő szemszögéből.

Ezeknek a rendszereknek nagyon fontos haszna lehet az is, hogy mások ajánlhatják az ön anyagait a saját követőiknek. Elhelyezhet weboldalán Facebook-os Tetszik gombot, vagy Facebook-os és a Twitteres megosztó linket. Ezek segítségével idegenek osztják meg az ön anyagait a saját követőik felé. Persze csak ha érdekes számukra. Így forgalmat generálhatnak weboldalának, növelhetik márkája ismertségét, végső soron profitot növelhetnek önnek.

Ennek a blognak a bejegyzései végén is szerepelnek ilyen linkek, próbálja ki miképp működnek. 🙂

Kövessen minket!

A fentiekből kimaradt néhány rész, hiszen ezek azért összetettebb rendszerek ennél és ráadásul folyamatosan változnak. Ezért ha további hasznos és érdekes írásokra, fotókra és videókra kíváncsi kövessen minket:

A Chrome Ball Facebook oldala: http://facebook.com/chromeball

A Webgalamb Facebook oldala: http://facebook.com/webgalamb

A Chrome Ball és a Webgalamb szoftver Twitter címe ugyanaz: http://twitter.com/chromeball

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
5 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Xefande | Internet Marketing http://internetesmarketing.hu

  Pár hete létrehoztam egy csoportot, össze is jött 180 tag. Ma próbálok egy linked bedobni és a következő üzenet fogad:
  “Az adatlap nem elérhető
  Sajnos ez az adatlap pillanatnyilag nem elérhető. Kérlek, próbálkozz később újra.”

  Nem tudjátok véletlenül mi lehet ennek az oka ?


 2. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Sajnos nem tudom mi lehet, nekünk nem volt még ilyen hiba. De remélhetőleg lehet, hogy csak tényleg ideiglenes hiba ahogy írja.


 3. Somhegyi Tamás http://www.csapatepiteszenelve.info

  Nagyon hasznos – lenne – ez az info, ha azt is megírnátok, hogy lehet ilyen üzleti oldalt kreálni, mondjuk a facebook-on. Én szeretnék ilyet létrehozni, de nem találom a módját.
  Köszi előre is.
  SomTom


 4. Xefande | Internet Marketing http://internetesmarketing.hu

  igen a facebook is meg a twitter is egy kicsit összevissza van, nem olyan egyszerű navigálni, félig angol – félig magyar, ami magyar az is idétlenül van lefordítva, szóval igen nehéz eligazodni rajta

  jó lenne egy korrekt leírás, amolyan ChromeBall stílusban

  ha sor kerül ilyen cikkre, akkor a felhasználó barát url-ek készítésének módját se hagyjátok ki 😉


 5. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Valóban ez a bejegyzés inkább a miértekről szólt nem a hogyanokról.

  Elég régóta használom az internetet de nekem is sok dolog volt ami eltartott egy ideig mire rájöttem miképp kell használni, egy picit logikátlan a menü felépítése a Facebook-on és valóban nagyon sokan panaszkodnak rá, hogy nehéz, bonyolult a felépítésük. Ezért ígérem a közeljövőben írni fogok a Facebook és a Twitter alapvető funkcióiról.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

8 ok amiért az email marketing hatékonyabb mint a Facebook
Ingyenes Facebook és WordPress alkalmazások
Facebook egyedi oldal fül
Heavy Metal a Facebook oldaladon
Hogyan hoz vevőket a Facebook?