Titkos árak.
Kategória: online marketing ● Címke: , , , 11 hozzászólás

ÁrakMa már Magyarországon is a vásárlások nagyon jelentős része az interneten történik. Ennél is nagyobb mértékben maga a vásárlás nem a világhálón zajlik ám ott informálódik az ügyfél, ott hasonlítja össze a termékeket, szolgáltatásokat. Tehát gyakorlatilag az interneten található információk alapján dönti el, hogy végül hol és mit fog vásárolni.

Ilyenkor vetődik fel a kérdés, hogy tulajdonképpen mit is keresnek látogatói weboldalán. Az nyilvánvaló, hogy azért keresik fel, hogy ott információkat találjanak termékeiről szolgáltatásairól. S gondolom az sem okoz meglepetést, hogy a leggyakrabban keresett információ az ár. Ez külföldön sincs másképp, de itthon még inkább jellemző.

Mégis rengeteg weboldalt látni ahol nincsenek feltüntetve árak, nagyon sok olyan ügyfelünk van nekünk is, akik különböző okokból nem tüntetik fel, hogy mennyiért lehet náluk vásárolni. De ezzel gyakorlatilag kihúzzák a weboldal lába alól a talajt, pont a lényegét veszítheti el az oldal.

Nézzük tehát miért rossz a kifogása annak aki nem tünteti fel árait.

Az ügyfeleinket szinte kivétel nélkül meg tudjuk győzni, hogy ne ezt az utat válasszák. S emiatt sok érv és ellenérv összegyűlt már nálunk, ezért ebben a bejegyzésben most egy csokorba gyűjtöttem azokat az érveket amiket fel szokás hozni, hogy miért nincs a weboldalon ár és természetesen ki is egészítem azzal, hogy miért nem helyes ez az érvelés.

1. Azért mert nagyon gyakran változnak az árak, sok munka frissíteni.

A kifogás második fele igaz, tényleg néha sok munka frissíteni az árakat. De ha ez elegendő ok lenne arra, hogy ne legyen, akkor a boltban is megtenné azt, hogy nem ír ki árakat, mindent az eladótól kell kérdezni?! Mit gondol ez mennyire vetné vissza a bolt forgalmát?

Ráadásul a mai, szerkeszthető weboldalaknál egy árat átírni maximum egy másodperc, tehát több ezres terméklistánál is maximum pár óra alatt elvégezhető amikor ár változás történik. Ennyi munkát bőven megéri befektetni abba, hogy ne veszítsen ügyfeleket csak azért mert a konkurencia viszont kitette a weboldalára az árait.

2. Nincs pontos ár, egyedileg tudunk árajánlatot adni.

Főleg az ilyen esetekben nagyon hasznos ha van kint a látogatónak kapaszkodó. Nem kell feltétlenül forintra pontos árat adni, de hozzávetőleges ár nagyságrendet mindenképpen. Nem igazán van olyan termék vagy szolgáltatás aminél nagyjából nem lehetne megmondani a nagyságrendet, ha pedig nagyon változó akkor ki kell írni, hogy mitől függően mekkora ár várható.

Nagyon sok ember van aki bizonyos szolgáltatások árát meg sem meri kérdezni hiszen “biztosan drága”, főleg ha ki sem írták a weboldalra. Sokkal több árajánlatkérés várható, hogy ha nem árul zsákbamacskát.

Ráadásul így nem csak több ügyfél érhető el, hanem önnek is jelentősen csökkenti a munkáját, hiszen azok számára akiknek elfogadhatatlan a nagyságrend nem fogják feleslegesen árajánlatkéréseikkel bombázni, hogy aztán megrökönyödve a magas áron csak feleslegesen dolgoztassák önt.

A weboldalt használja ki arra, hogy “elő-puhítsa” ügyfeleit, ott van lehetősége arra, hogy meggyőzze őket a szolgáltatásáról és ne mellbevágó élmény legyen számukra amikor árajánlatában küldi az összeget.

3. Megtudja a konkurencia és alám megy áraival.

Hihetetlen de ez is egy gyakori kifogás. Alapvetően helytelen, hiszen ön nem a konkurenciájának értékesít hanem az ügyfelei számára. Ha önnek jó a weboldala, meggyőzőek az írások és a termék is jó akkor nem érdemes árharca bocsátkoznia. Ez amúgy is zsákutca több szempontból, de főképp azért mert ha önnél nincs kint az ár akkor bármit nyújt a konkurenciája akkor is jobb önnél.

Ráadásul ha a konkurencia kíváncsi az ön áraira akkor árajánlatot, kitalált személy nevében, ugyanúgy tud öntől kérni, mint bárki más is, tehát ezzel nem zárta el az információszerzés elől.

4. A mi szolgáltatásainknál nem szokás árat írni.

Ezt nem kifogásként hanem inkább lehetőségként kellene használni. Használja ki és legyen ön azon kevesek között akik mégis adnak árat.

Nagyon sokszor úgy keresnek információkat a látogatók, hogy egyszerre megnyitják az azonos témájú weboldalakat, majd mindegyikre rápillantva azonnal szelektálják azokat ahol nincs ár. Persze itt számít sok egyéb is (milyen a weboldal, mi a címsor, stb.) de ha önnek van egy “árak” menüpontja akkor garantáltan ráveszi a látogatót, hogy benézzen oda.

5. Import árukészletünk van, az árfolyamok miatt naponta más áraink vannak.

Ma már ez sem okozhat gondot, hiszen egy programozó bármikor össze tud állítani egy olyan megoldást aminél önöknek csak az aktuális árfolyamot kell megadni és a weboldal összes ára automatikusan megváltozik.

Ugyanígy igaz ez nagyobb árukészlettel rendelkezők esetében is, nem kell egy általános emelésnél az összes árat átírni, megoldható mindez egyetlen kattintással is. Igaz, ehhez programoztatni kell egy modult, de ez csak egyszeri kiadás, nagyon gyorsan megtérül az ára.

6. A weboldal úgysem ad el semmit, csak azért van mert muszáj, hogy egy cégnek legyen.

Sajnos erre is sok példa volt már megrendelőink között. Nos ha valaki így gondolja akkor itt inkább szemlélet váltásban kell gondolkodni. Amelyik weboldal ilyen elgondolás alapján épül fel az általában igazolja is önmagát és valóban nem fog profitot termelni, csak egy (jobb esetben) szép online prospektus lesz a cégnek.

Az ön weboldalán kint vannak az árak? Ha nem akkor milyen “kifogása” van rá, hogy nincsenek?

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
11 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. LaszloB

  Pontosan így van, az egyik legnagyobb gáz ha nincs ár egy weboldalon, pedig milyen sokszor látom ezt. Én mondjuk nem honlap tulajdonos vagyok hanem sima felhasználó, de amikor keresek valamit rettentően idegesít, hogy vadászni kell az árakra és sokszor nincs is. Minek akkor weboldal? Írják ki a telefonszámot és kész, ha egyszer úgyis fel kell hívni őket.


 2. Tibi http://www.kutyahazmegoldasok.hu

  Az biztos, hogy sok fejfájástól megszabadít ha kiteszed az árat, így kevesebb lesznek az energia vámpírok


 3. Nagy Csaba http://www.atkairtas.com

  Igen, a látogatók terelése az egyik legfontosabb érv az árak feltüntetése mellett. Ha nincs viszonyítási alap, rengeteg pluszmunkát kell végezni azoknak az elhessegetésével, akiknek eszük ágában sincs ebben az értékben vásárolni.
  Ha kiteszed az árakat, lehet, hogy meg fognak sértődni, hogy miért nem akarsz velük foglalkozni – de hát a cél nem az, hogy mindenki más megéljen az üzletemből, hanem hogy nekem hasznot hozzon a vállalkozás, nem igaz?


 4. Károly http://yellowphone.hu

  Mind a hat ponttal csak egyetérteni lehet. Szerintem.


 5. Xedoex

  A legszebb amit hallottam egyszer egy ügyfelemtől:

  Azért nem teszünk ki árakat mert elriasztjuk vele a vevőket :))

  Ez ám az önkritika.


 6. abc

  Nagyon jó írás, majdnem meg is győzött 🙂
  Lehet hogy én is csak mentegetőzök de most úgy gondolom, a mi termékeink esetében az interneten eladott néhány darab nem biztos, hogy megéri az áraink közzétételét. (Általában személyes kapcsolatot, bizalmat, és egy kis segítséget, rábeszélést igényelnek a vásárlók ezen a területen)

  Viszont ezt igazolni vagy cáfolni fogom hamarosan, egy “névtelenül” elindított webshoppal. 🙂


 7. ll.Károly

  Hmmm abc- nek lehet hogy igaza van, de a bejegyzéséből még azt sem tudni hogy mit árul. (Most még az enyémből sem :o)>)
  Mivel meg sem próbálja kitenni az árait, sosem tudja meg, hogy mennyit veszít.
  Nem ezt hívják strucc politikának?


 8. BaluKapitány http://profihonlapkeszites.hu

  igen, valóban abc-nek is van igazsága, ugyanakkor a cikk írójának is.
  Egy fix árú termékeket árusító bolt oldalán az árakat nem hátrány feltüntetni, azok úgy is látszanak, ha bemegy a látogató a boltba. Így legalább elgondolkodhat rajta, hogy vajon megéri-e bemenni egyáltalán.
  A másik viszont, hogy nem biztos, hogy egy rendszergazda vagy hasonló, bizalomra épülő munkát végző cégnek jó dolog az árral megfogni a vevőt. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy az árat a vevő pénztárcájához kellene igazítani, de azért mégis: ha az ember megismeri a kuncsaftot és tisztában lesz a lehetőségeivel, akkor olyan szolgáltatást ajánl neki, amivel jobb eséllyel vásárol. Lehet, hogy a honlapon feltett árak elriasztanák, de egy kis személyes kontaktus után már megvenné ugyanazt.


 9. ll.Károly

  Hmm én ha vásárolok soha nem érdekel hogy egy vagy két hét múlva mennyi lehetne az ára. Lehet több is kevesebb is. Döntök most nekem ennyiért megéri e, vagy sem.

  Bármit el lehet adni majdhogy nem “bármennyiért” érts tisztességes határokon belül. A népszerű termékekre ritkán kerül kedvezmény mert, hogy minek viszik mint a cukrot.

  Ha nincs kitéve az ár az én olvasatomban annyit jelent az eladó nem bízik sem önmagában sem az árújában, vagy a szolgáltatásában.

  Vagy kimondottan egy szűk rétegnek szól akik bármit bármikor megtudnak fizetni. A net ép nem a szűk rétegekről szól.

  Tudok olyan honlap készítőről aki tételesen felsorolja az alapárait.
  majd az extrákat vagy is átgondolható mi is kell egy jó weboldalhoz. lásd, a munkája valós értékét.

  Ha belegondolsz a napi munkaráfordítás amiből egy weboldal elkészül. Tudomásom szerint a hölgy sorban rakja ki referencia munkáinak hivatkozásait.

  Nem kifogásokat és önigazolást keres miért nincs ár.
  A munkáival bizonyítja hogy így is lehet. : o )>
  Ha választanom kell én kiszámítható előre kalkulálható szolgáltatást választom. A kattintás pillanatában látom mit várhatok cserébe.
  ll. Károly


 10. Árnyéktech http://www.arnyektech.hu

  Egyetértek hiszen mi nem csak a redőny, szalagfüggöny, szúnyogháló árait adjuk meg. Törekedtünk egy olyan egyedi árkalkulátor kidolgozására mellyel az érdeklődő kb 10-20 másodperc alatt kitudja számolni a redőny munka végösszegét. A kalkulátorral természetesen a versenytársaink is pontosan tudják, hogy mi a vállalási árunk. Mi is tartottunk a veszélytől, hogy könnyen alánk tudnak vállalni, a versenytársaink. De ennek ellenére van munkánk és ügyfeleink szívesen használják a weblapunkon az árkalkulátort. Én csak valószínűsíteni tudom, hogy ha redőnyt szeretnél szereltetni egy jó weblap azzal, hogy pillanatok alatt megtudod a szolgáltatás és a termék árát összesen, bizalmat ébreszt a felhasználóban. De az azért fontos, hogy áraink versenyképesek. Üdv Árnyéktech


 11. Soós Zoltán http://www.sooszoltan.gportal.hu

  Tegnap voltam egy termékbemutatón . 6 országos cég, fel is keltette az érdeklődésem az árujuk. Csak éppen az értékesítő “egyedi árajánlata” ott abban a percben volt érvényes… Mondtam neki menjen a fenébe, olyan nincs, hogy most döntsd el, én vagyok a vevő és nem szeretem az erőszakoskodást… ma felmentem a weboldalukra és nincsen semmi kapaszkodóm, hogy valójában mennyiért is szerezhetők be a termékeik. Tehát nem fogok náluk vásárolni, és nem tartom azt se etikusnak, hogy éppen attól függnek az árak, hogy a kedves vevő mekkora balfék… Terméket ad el, nem szolgáltatást, tudtommal itt nincs külső tényező az ár megállapításában… nekem ez inkorrekt.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

25% Webgalamb kedvezmény
Kenyér ingyen
A visszaszámlálás elkezdődött