Tippek nyereményjátékhoz
Kategória: általános tippek ● Címke: , , 15 hozzászólás

Nyereményjáték tippekNyereményjátékot csinálni sok szempontból is megéri ám vannak bizonyos kritériumok amiket figyelembe kell venni amikor előkészíti a játékot. Olyan elemek és lehetőségek amivel sokszorosára növelhető az eredmény.

Amikor egy cég ilyen játékot készít akkor annak általában egy fő oka szokott lenni. Címlistát gyűjteni vele. Ha jól van felépítve a játék akkor rövid időn belül jelentős adatbázist lehet építeni, de ha néhány extra csavarral bővíti akkor ennél sokkal többet is ki lehet hozni belőle.

A mai bejegyzésben végigvezetem egy virtuális nyereményjátékon ahol látni fogja, hogy sokkal több rejlik ebben a lehetőségben mint gondolná.

Nézzük tehát lépésről lépésre.

A mintaként szolgáló játékunkban a fiatalabb korosztályt célozzuk meg, a cég aki végigviszi ezt pedig hardver kereskedő cég. A cél jelentős adatbázis felépítése olyanokból, akik potenciális vásárlók, érdeklik őket a cég termékei. További cél, hogy a vállalkozás weboldalának reklámját a lehető legtöbb weboldal feltegye, linkeket helyezzenek el.

A nyeremény kiválasztása.

Az egész játék sikerét befolyásolja, hogy mit tud nyerni vele aki részt vesz benne. Sok szempont van amit figyelembe kell venni, könnyen becsaphatjuk magunkat, hogy ha azt hisszük, hogy annyi számít csak, hogy a lehető legdrágább dolgot adjuk. A kiválasztásánál a következőkre kell figyelni:

Az ön kínálatából válasszon.
Ha nincs különösebb oka, hogy ne így tegyük akkor mindenképp olyan nyereményt kell felajánlani amire a vállalkozása célpiacának szüksége van és öntől meg tudnák vásárolni. Kicsit konkrétabban arra gondolok, hogy a mi példánkban egy hardver bolt akkor jár a legjobban ha valamilyen számítástechnikai terméket ajánl fel. Persze lehetne akár nyaralás, vagy motorbicikli is a nyeremény, de ha a saját termékekből van a nyeremény akkor le tudja szűkíteni azoknak a körét akiket igazából nem érdekel az ön ajánlata hanem csak a nyereményre hajtanak. Nagyon hatásos ha ki tud választani olyan terméket amire vágynak vásárlói, de általában a vásárlási lista végén vannak. Aminek nagyon örülnének, de költeni nem szeretnének rá, mert például csak kiegészítő termék.

Nem olcsó, de nem szuper drága.
Az érték kiválasztásánál könnyen át lehet esni a ló bármelyik oldalára. Az egyértelmű, hogy a túl olcsó nyeremény nem vonzó. Viszont ugyanígy igaz a túl drága nyereményekre is. A játékosok többsége a nyeremény értéke alapján határozza meg a nyerési esélyét. Általában egyébként jogosan. Tehát ha drága nyeremény van, például egy autó akkor nagyon sokan lesznek akik azért nem játszanak mert úgy gondolják nagyon kicsi az esélyük a nyerésre. Ráadásul önnek is nagyobb kiadás. Ha a költségkeret megengedi a nagyobb értékű nyereményt akkor inkább bontsa több közepes értékűre és több nyertest sorsoljon.

Kézzelfogható legyen.
Az emberek szeretik a kézzelfogható dolgokat. Itt ezt szó szerint értem, azaz még ha ön szellemi terméket is árul (e-könyv, tudásanyag, szolgáltatás) akkor is sikeresebb lehet a játéka ha a nyeremény egy kézzelfogható tárgy. Persze mint az összes többi szabály, ez is változtatható, sőt személyre is kell szabni minden vállalkozásnál, de az esetek többségében így van.

Plusz költségek nélkül, teljes értékű nyeremény.
El szokták követni azt a hibát, hogy bár a nyereményt megkapja a nyertes, de neki kell fizetni a postázási költséget, adót vagy egyéb járulékos kiadást. Esetleg vásárolni kell hozzá valamit, hogy hasznát vehesse a nyertes, még rosszabb esetekben a termék egy részét ki kell fizetni. Így elvész az érzés, hogy a játék egy fantasztikus lehetőség lenne, átlép a megéri kategóriába. Ez sem rossz kategória, de az előző sokkal nagyobb tömegeket képes megmozgatni.

A játék elkészítése.

A játék felületét weboldalának egy elkülönített menüpontjába hozza létre, hogy pontosan mérni tudja honnan és mennyien látogatták az oldalt. Ez hasznos azért is mert meg tudja állapítani, hogy hol érdemes hirdetni, honnan jön sok látogató, de azért is nagyon hasznos mert ha látja, hogy sok a látogató, de kevés a jelentkező akkor tudja, hogy módosítania kell a kérdéseken, a nyereményen vagy akár a játék felület grafikáján.

Ez az oldal legyen szép, letisztult, ugyanúgy profizmust és megbízhatóságot kell sugallnia mint weboldala bármelyik oldalának. A nyereményről készült fotó jó minőségű legyen és jól látható helyen helyezze el. Grafikailag jó ha a cég arculatával megegyezik a játék oldal arculata, ha látható a céglogó, azonosítható a játék szervezője.

Tulajdonképpen maga a játék nem más mint egy adatgyűjtő űrlap. Hasonlóan a hírlevél feliratkozásokhoz a valós célja mindössze annyi, hogy adatokat gyűjtsön. Fontos, hogy a lehető legkevesebb adatot kérje el a jelentkezőktől, a lehető leggyorsabban és legkevesebb munkával tudjanak jelentkezni. De ha már egy ilyen felületet készít akkor használja ki jobban.

Kézenfekvő lehetőség, hogy néhány egyszerűbb kérdéssel értékes információkat, statisztikai adatokat kapjon meg. Megkérdezheti az olvasóit arról, hogy mely termékek érdeklik jobban, milyen sűrűn szoktak vásárolni, ismerik-e önt vagy a konkurenciát stb. Persze ezeket a kérdéseket tömören és „játékosan” hatásos feltenni. Külön figyeljen oda, hogy a válaszoknál ne legyen érdeke a válaszadónak hamis adatot megadni, ne gondolhassa azt, hogy ezzel előnyre tesz szert.

A jelentkezéseket hírlevél szoftverrel gyűjtse így a megadott válaszok alapján csoportosíthatja később a jelentkezőket, személyre szabott ajánlatokat küldhet nekik. Fontos, hogy a jelentkezéskor tüntesse fel, hogy a jelentkezéssel hozzájárulnak, hogy reklámanyagot kapjanak öntől. A jelentkezés után azonnal küldjön visszaigazoló e-mailt és nyíljon meg böngészőben egy sikeres jelentkezést visszajelző oldal. Ha profi hírlevél szoftverrel készíti a játékot mint a Webgalamb akkor ezeket könnyedén be tudja állítani. Javasolt az úgynevezett dupla opt-in feliratkozás beállítása, azaz a jelentkezést követően egy e-mailben kapott megerősítő linkre kell még kattintania a játékosnak. Így elkerülhetőek a hamis jelentkezések, tiszta, használható adatbázist fog kapni.

A játék hirdetése.

Fontos eleme a játéknak, hogy jól legyen hirdetve mert hiába minden ha nincs elég játékos. Létezik egy módszer amit nem sokan használnak mégis nagyon hatékony, ráadásul egyúttal kiváló reklám lehetőséget ad a cégnek.

A lényege az a módszernek, hogy egy plusz nyereményjátékot ad azok számára is akik hirdetik önt. Felkereshet nagyobb látogatottságú oldalakat és felajánlhatja, hogy vegyenek részt a játékban. Így ingyen hirdetési felületeket kap, ráadásul ösztönzi a felületek tulajdonosait arra, hogy jó helyen és hatékonyan hirdessék önt. Mindössze pár elemet kell belevennie a játékba:

Külön nyeremény.
Nem fontos, hogy a hirdetők számára is ugyanaz legyen a nyeremény mint a fő játékban. A nyeremény kiválasztásánál hasonló elvek alapján kell eljárnia mint fentebb írtam, vegye figyelembe, hogy a felületek gazdái más csoport mint a célpiac.

Sajátként feltüntethető.
Nagyon lényeges, hogy a hirdetési felületek tulajdonosai az ön játékát ha akarják a sajátjukként tüntethessék fel. Ez nekik nagyon kecsegtető, hiszen a látogatóik úgy látják, hogy az ő weboldalukra érdemes visszatérni hiszen ott találkoztak a játékkal. Ha megfelelően feltüntetik akkor akár úgy is folytatható a játék, hogy a játékban résztvevők adatbázisát használhatja a hirdetési felület tulajdonosa is. Azaz ha nála feliratkozik ezer ember akkor nekik ő is küldhet reklámot, míg ön ha talál húsz ilyen weboldal tulajdonost ahol hasonló a feliratkozási arány akkor a játék végére kap egy húszezres címlistát. Tehát a hirdetési felület tulajdonosa kap egy lehetőséget, hogy látogatóit nyereményjátékkal jutalmazza ráadásul ezen kívül ő maga is nyerhet vele.

Ösztönözni a hirdetési felület tulajdonosait.
A felületek tulajdonosai számára két nyereményt érdemes felajánlani. A legjobb ha mindkettőt egyszerre. Az egyik a hagyományos módon, a játék végén sorsolásra kerül. A másik pedig teljesítmény alapon lenne kiosztva. Az a weboldal tulajdonos kapja meg aki a legtöbb jelentkezőt gyűjtötte. Vagy ha nem helyben folyik nála a nyeremény hanem csak az ön oldalán akkor az nyer aki a legtöbb látogatót hozta. Így komoly ösztönzést kap a tulajdonos, hogy jól látható helyre és huzamosabb ideig tegye ki a reklámot. Gyakorlatilag egy partnerprogram összekötve nyereményjátékkal.

A fentieken kívül érdemes kihasználni több csatornát is a hirdetésre, hiszen ez általában egyszeri esemény, nagy hírverést kell csapni mielőtt kifut. Jellegéből adódóan keresőmarketing technikákat itt nehéz alkalmazni, de használható a Google AdWords hirdetés, az Etarget hirdetés vagy más banner hirdetések is, reklámozható a Twitteren, a Facebook-on, Iwiw-en, készíthető hozzá reklám videó stb.

Küldje ki hírlevelében a játék értesítőjét, keressen partnereket akik a címlistájukra szívesen küldenék el, hiszen itt nem konkrét értékesítésről van szó, könnyebben rá lehet venni a címlista tulajdonosokat, hogy értesítsék olvasóikat ha tényleg jó ez az olvasóknak.

Játék menete.

A játék lehet időponthoz kötött, fix lejáratú, vagy időszakos, például minden hónapban egyszeri sorsolással. Ez utóbbi azért jobb megoldás mert a felállított rendszer sokkal tovább üzemeltethető, a címlistában szereplő emberek nem iratkoznak le amikor véget ért a játék, hiszen folyamatosan nyerhetnek.

A sorsolást ha teheti közjegyző előtt csinálja végig, így elkerülhetőek az esetleges viták. Az egyik legegyszerűbb módszer, hogy excel fájlba exportálja a hírlevél szoftveréból a neveket, majd a sorszámukat sorsolja ki. Ha van például ötezer jelentkező akkor az exportálás után csak az 1 és 5000 közötti számot kell kisorsolni, megkeresni a sorszámhoz tartozó nevet és megvan a nyertes.

Ne felejtse el, hogy bár ön a címlistát azért gyűjtötte, hogy reklámanyagot és egyéb információkat küldjön utána azért a jelentkezők elsősorban a játékra jelentkeztek. Mindig adja meg a lehetőséget olvasónak, hogy egy kattintással le tudjanak iratkozni. A nyereményjáték jellegéből adódóan ezt jó páran meg is fogják tenni az első időkben, ezzel kalkulálni kell.

Turbó lehetőségek.

Van néhány módszer amellyel még tovább növelhető a jelentkezők száma. Ezek a módszerek néha drágák, vagy speciális vállalkozásoknál lehet csak használni, ám kár lenne kihagyni a leírásból ezért itt van néhány tipp:

Azonnali ajándék.
Ha a nyereményen kívül felajánl egy azonnali ajándékot akkor biztos lehet benne, hogy minimum a duplájára növeli a jelentkezők számát. Nem kell, hogy drága ajándék legyen, de ugyanúgy igaz erre is mint a nyereményre, hogy sokkal sikeresebb egy kézzelfogható tárgy mint egy virtuális ajándék. Ám ha ez túl drága megoldás lenne akkor is növelheti a jelentkezők számát ha virtuális ajándékot ad, mondjuk egy e-könyvet vagy letölthető tananyagot.

Offline jelentkezés.
Ha önnek van üzlete vagy boltja akkor a vásárlóktól is gyűjtse be az adatokat. A legegyszerűbb módszer ha elhelyez egy laptop-ot az üzletben ahol a jelentkezési oldal látható csak és egy figyelem felkeltő táblával odavonzza a vásárlókat. Ez jó a jelentkezőnek mert gyorsabban tud jelentkezni mintha papírokat töltene ki és jó önnek is mert nem kell a papíron megadott adatokat begépelni az adatbázisba.

Újság hirdetés.
Hirdesse meg kivágható kuponként a játék kérdéseit különböző nyomtatott anyagokban. Nem a legköltséghatékonyabb megoldás, de nagyon sokan vannak akikhez eljuthat így. Ennek a módszernek az indokoltsága nagyban függ a célpiactól, hiszen ha egy helyi, városi piacot céloz meg akkor nagyon hatékony lehet, míg ha országos listát gyűjt akkor már csak komolyabb anyagi ráfordítással hoz értékelhető eredményt.

Hosztesz adatgyűjtés.
Nagyobb rendezvényeken, forgalmas bevásárló központokban felállítható stand ahol kifejezetten a játékra gyűjthetőek a jelentkezők. Nem tartozik az olcsó megoldások közé, főleg ha az internetes eszközökkel vetjük össze, de felgyorsíthatja az eseményeket, nagy mennyiségű lista készíthető rövid idő alatt vele.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
15 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Xefande | Internet Marketing http://internetesmarketing.hu

  Köszi a cikket, nagyon hasznos. Valakinek van valamilyen infója, hogy milyen árban lehet rávenni egy közjegyzőt egy ilyen sorsoláshoz ?


 2. Szűcs "Mahone" Ádám http://wordpress.video.hu

  Köszi a cikket, nyomtatom, hazefelé el is olvasom!


 3. $Norbert$ http://www.internetvallalkozas.com/blog

  Találó bejegyzés. Emlékszem, amikor együtt csináltunk nyereményjátékot és a Webgalamb volt a fődíj. Sikeres volt nagyon! A cikk egyébként tetszik, jól összefoglaltad!


 4. Losonczi János - Subcooling.hu http://www.subcooling.hu

  Remek cikk és pont most agyaltam nyereményjátékon. Hm…


 5. Magó Zsolt http://www.belyegzokeszito.hu

  Remek összefoglalás! Sok hasznos infót kaptam!
  A közjegyzőre én is kíváncsi lennék.


 6. Greg

  Én már egy ideje alkalmazom a módszert, offline jelentkezéssel is.
  Sorsoláshoz annyit, hogy én úgy tudom, ha nem ez a fő tevékenysége a cégnek, hanem csak PR-eszközként jelenik meg a cégnél a nyereményjáték mint olyan, nos, ez esetben nem feltétel a közjegyző alkalmazása. De lehet rosszul tudom, és a google nem volt a barátom most.
  Én a nyertes kihúzásához egy véletlen-generáló online programot használok. Szám beír (feliratkozók száma), gomb nyom, és kidob egyet. Ezt kinyomtatom, megkeresem a szerencsést az excel táblában, értesítem.
  Ami óriási visszaesést eredményezett nálam a jelentkezésre az az volt, amikor levettem a popup bannert a honlapunkról, ami a nyereményjátékra hívott fel. A feliratkozók száma megtizedelődött, pedig a nyereményjátékra jelentkezőknek felajánlott online tanulmány egyébként is jól látható helyen van a site-on…


 7. Kolos Tbor http://www.haloszem.hu

  Nagggyon jó cikk! Akár infoterméknek is eladható lenne 😀


 8. Szerndrei

  Példásan összeszedett információs anyag, gratulálok hozzá és köszönöm, biztos hasznát veszem még.

  A közjegyző valószínüleg nem olcsó ha abból indulok ki, hogy egy aláírásért szoktak néha tízezer forintot elkérni. Viszont igaza van a cikk írójának, megéri mert ha valaki utólag kötekedne, vagy ne adj isten pereskedne, hogy miért nem ő nyert akkor ezzel ez elkerülhető.

  Ráadásul ha jól tudom akkor egy bizonyos értékhatár felett engedély is kell egy ilyen játékhoz mert akkor már szerencsejátéknak minősül. De ez csak rémlik valahonnal, lehet, hogy ha tárgynyeremény van akkor nem is számít.


 9. eSzállás http://www.eszallas.hu

  Nem minősül szerencsejátéknak, ha nem kérsz a játékban való részvételért anyagi ellenszolgáltatást..
  Tehát ingyen adod a nyereményt.
  Nem kell engedély sem hozzá.
  Ez ügyben megkerestük a Szerencsejáték Felügyeletet és ők adták ezt a tájékoztatást.


 10. Nagy Gábor Imre http://www.nagygaborimre.hu

  Príma kis tanulmány, gratulálok!


 11. ervin http://internetbiznisz.info

  Hasznos cikk, ezt muszáj megemlítenem a blogszemlében is!


 12. Zsolt http://www.elmenyek.hu

  Igen.. felkeltette az érdeklődésemet.. Elgondolkodtat..
  vannak benne gyakorlati tanácsok.. Jóó
  Mentettem.. és ajánlom másnak is..


 13. borbolya http://borbolyajob.ucoz.com

  Szenzációsan összeszedett anyag. Köszönöm.


 14. Könyvbönge - Online könyvpiac http://www.konyvbonge.hu

  Köszönet a cikkért! Épp most gondolkodunk egy jó kis könyves nyereményjáték indításában. Ez inspiráló volt!


 15. dani http://www.home-max.hu/butor/kanape

  Szia!

  Pont most keresek facebook nyereményjáték tippeket és ez nagyon hasznos cikk volt, köszi!

  DaniSzólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Ne már! Emberi értékek a marketingben? Meg a vállalkozásban? – Marketing Szuperkonferencia beszámoló
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók