Mítoszok és tévhitek.
Kategória: általános tippek ● Címke: , , , , , , 5 hozzászólás

mítoszok és tévhitekNagyon sok olyan vállalkozás keres meg minket akik már valamilyen szinten ismerik az internetes trendeket, és olyan módszereket, amelyekkel a weboldal hatékonyabban tud üzemelni.

Ám sok olyan tévhit is él az emberekben amelyek vagy ártanak a weboldal tulajdonosnak vagy csak egyszerűen elavultak.

Mindez abból fakad, hogy bár az internet egyik legnagyobb előnye, hogy szinte minden témával kapcsolatban gyorsan és egyszerűen tudunk információkat szerezni, viszont az információk többségénél semmi garancia nincs annak helyességére nézve. Előfordul, hogy hiányos vagy éppen elavult az oldal ahol olvassuk.

Ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhányat a legelterjedtebb tévhitek közül, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Lássuk hát kilenc elterjedt tévhitet.

Természetesen mindegyik elgondolásról sokkal bővebben is lehetne írni, lesz is néhány ami külön bejegyzést kap. Ha önnek is vannak olyan információi amelyeknek a valódiságában nem biztos, akkor kérdezzen a bejegyzés végén hozzászólásában vagy ha úgy érzi, hogy bővebb válaszra van szüksége akkor használja a jobb oldali oszlopban a “Kérdezz-Felelek” funkciót.

01 – Csak szabványos, valid forráskódú weboldal érhet el jó eredményt a google keresőben.

A google keresőnek a saját weboldala sem szabványos és nem kevés “hiba” van benne a validátor szerint. Nyilván a google nevében nem szabad szólnom, de nagyon furcsa lenne, hogy ha a saját oldaluk nem szabványos akkor másokénál ezt veszik figyelembe.

Persze ezzel nem azt mondom, hogy jó ha nem szabványos az oldal, sőt az a jó ha megfelel az előírásoknak, így nagyobb eséllyel jelenik meg a különböző böngészőkben egyformán (bár ez sem csak ettől függ) és gyorsabban letöltődik, szebb az oldal kódja. De mint ahogy jó néhány példát látni az interneten – a validitás nem feltétele a jó helyezésnek.

02 – A flash animációk rontják a weboldal hatékonyságát, nem szeretik a látogatók és a google.

Ezzel a technikával is csak akkor van baj ha túlzásba visszük, ésszerű használat mellett ugyanolyan hasznos eleme lehet a weboldalnak mint a többi dekorációs megoldás. A google kereső már régóta ugyanúgy látja a flash animációk tartalmát, olvasni tudja a szöveget és a linkeket benne.

De ettől függetlenül a flash animációt mi is csak dekorációs célra javasoljuk, mert ha az egész weboldal így készül akkor az tényleg sok egyéb problémát felvethet. Viszont szinte nem is létezik olyan ismertebb weboldal ahol legalább 1-2 flash animáció ne lenne.

03 – A tartalom mindig fontosabb a megjelenésnél.

Ezt legtöbbször az online marketingesek oldalain lehet olvasni és érthető is, hogy ezt írják hiszen ők a tartalmat árulják. Nyilván ha egy grafikust kérdezünk meg, akkor ő a grafikát emelné ki, egy programozó pedig a jó forráskódot és így tovább. Szerintünk viszont nem szabad egyiket sem a másik elé helyezni, hiszen ugyanannyira fontos minden eleme a weboldalnak, ha valamelyik gagyi, rossz minőségű akkor az lehúzza a másikat.

Bármelyik eleme is rossz a weboldalnak az ugyanúgy az egész weboldalra hatással van. Nem szabad alábecsülni, hogy az ember vizuális lény. Fontos téma ezért erről egy következő bejegyzésben bővebben is írni fogok.

04 – Soha ne a cégnév legyen a domain név hanem a termék vagy a szolgáltatás neve.

Ha a szolgáltatás nevét vesszük meg domain névnek (mint például szelkakasgyartas.hu) az valóban segíthet a keresőben jobb helyezést elérni. Ám visszafelé ez már nem igaz, azaz ha a cégnév a domain név az nem zárja ki a jó helyezést. A domain név választáskor érdemes egyéb szempontokat is figyelembe venni. Például egy szolgáltatást leíró domain névvel sokkal nehezebb márkát építeni, nehezebb egyedi arculatot kialakítani és így tovább.

Tehát jól jöhet a keresőkben egy szolgáltatást leíró domain név de nem feltétele a jó szereplésnek és vannak hátrányai is. 

05 – A hírlevelezés azt jelenti, hogy időszakonként értesítem a vásárlókat az akciókról.

Természetesen az akciók értesítésére is nagyszerűen használható egy hírlevél szoftver ám az igazi lehetőség nem abban van. Az egyik legnagyobb előnye az ilyen rendszereknek (többek között) az úgynevezett követőlevelekben van. Ez nagyjából annyit jelent, hogy az olvasó a feliratkozásához viszonyítva, előre beállított időközönként kap levelet. Így mindegy, hogy januárban vagy augusztusban iratkozik fel, az előre elkészített levél sorozatot szép sorban megkapja.

Ez az automatizmus amivel elképesztően sok munkát le tud venni a vállunkról egy email marketing szoftver. Persze sok egyéb előnye is van, de az egy külön bejegyzést is megtöltene.

06 – A weboldal a cége online prospektusa, a kezdőlapon be kell mutatni a vállalkozást.

Sajnos még manapság is sokan gondolják ezt, pedig egy egyszerű kérdést kellene csak feltenni magunknak, a cégünket vagy a termékünket akarjuk eladni? Nyilván a terméket és ebből egyértelműen következik, hogy a domináns tartalomnak erről kell szólnia. Amikor megkeres egy vállalkozás és a kezdőlapra a cégbemutatót tervezi odatenni, vagy nincs elképzelése arról, hogy mit hová tegyen akkor azt szoktam javasolni, hogy gondoljon úgy a weboldalra mintha egy offline bolt lenne.

Ha valaki betér a boltjába akkor nem meséli el a cége történetét, nem kéri el a vásárló adatait, hogy beléphessen (felesleges regisztráció), nem rejti a terméket a raktárba (rossz navigáció) vagy nem titkolja el az árakat a konkurenciától félve. Tegyen így weboldalán is.

07 – Az árakat érdemesebb letölthető pdf vagy xls fájlként feltenni.

Legtöbbször akkor szokott ilyen kérés érkezni hozzánk ha gyorsan változó árakkal dolgozik a vállalkozás és nincs idejük, emberük vagy egyszerűen kedvük ahhoz, hogy folyamatosan frissítsék a weboldalt. Ez az elgondolás talán csak akkor lenne helyes ha tudná, hogy az a látogató csak az ön weboldalát nyitja meg. Akkor talán megtehetné, hogy elrabolja ezt az időt és munkát vásárlójától.

De sokkal valószínűbb az, hogy az ön weboldalán kívül még sok másikat is megnéz a leendő ügyfél és ha kilenc weboldalon egyből látja azt amiért odament (nagyrészt ez az ár) akkor nem fog az ön oldalán letöltögetni majd kibogarászni egy listából az információt.

08 – Kezdő vállalkozás számára indulásként megfelel egy ingyenes tárhelyen működő honlap is.

Néhány ok amiért ne az ingyenes megoldást válassza:

 • Idegen vállalkozások reklámjai lesznek oldalán. A szórólapjait is megosztaná másokkal?
 • Kialakít a vállalkozásáról és szolgáltatásáról vagy termékeiről egy képet, hogy az olcsóbb és alacsonyabb minőség jellemzi azokat.
 • A keresőben többszörös erőfeszítésekkel is kisebb esélye lesz jó helyezést elérni.
 • Weboldalát, email címét bármikor felszólítás és indok nélkül törölheti a szolgáltató.
 • Nagy valószínűséggel semmi hasznot nem fog hozni, megmarad egyszerű online prospektusnak.

Azon túl, hogy az ilyen ingyenes megoldásnak mennyi rengeteg hibája van amikor a vállalkozás eljut arra a pontra, hogy komolyabb weboldalt szeretne akkor gyakorlatilag amit addig felépítettek kezdhetik előröl. Lehet újra kezdeni a márkaépítést, a linkek gyűjtését. Újból szinte a nulláról indulhat.

09 – Az interneten minden ingyen van, fel lehet használni a képeket, sablonokat, stb.

Manapság már ritkábban de azért előfordul, hogy azzal keresnek meg minket, hogy “szedjünk össze fotókat az internetről” és azzal dekoráljuk a tartalmat. Ezt nem szoktuk vállalni hiszen ahogy az életben sincs semmi ingyen úgy az interneten sincs. Szinte minden fotó jogvédett, azokat nem szabad csak úgy átmenteni weboldalunkra. Ha nincs a vállalkozásnak saját fotó gyűjteménye arról amit értékesít, akkor erre valók az úgynevezett stock fotó oldalak ahol nagyon olcsón lehet jó minőségű képeket vásárolni.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
5 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Kenesi Imre

  A hármas pontot kiegészíteném annyival, hogy a keresőkben a helyezés sem fontosabb a többinél. Hiába található meg a weboldal könnyen a weben ha ahogy ti is írtátok utána meg elriasztja a látogatót azzal, hogy ronda, vagy rossz a szövegezése. A lényeg mindig a részletekben rejlik.


 2. Klímás

  Hajaj de mennyire igaz ez a post, köszi szépen. S még mennyi mindent hozzá lehetne tenni…


 3. Ádám

  Szeretem az ilyen mítoszromboló írásokat, jöhet még belőle. Például megírhatnátok, hogy tényleg igaz-e, hogy blogot írni megéri 😉


 4. Kett Norbert

  Az egyes pontot vitatom, a google igenis figyelem beveszi egy oldal validitását és nagyon rossz érv, hogy ő maga nem valid akkor miért követelné meg másoktól is ezt. A kalapácsnak sem kell hasonlítania a szögre. Elég csak megnézni a google oldalait, köszönő viszonyban sincs azzal, amit egy jól keresőoptimalizált oldalról tudunk.


 5. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Igaz, csak a saját tapasztalatunkból tudunk kiindulni, de több száz weboldalt készítettünk már kedves Kett Norbert és közöttük van jópár régi amelyek már nem validak, illetve az újak között is vannak olyanok mik kevésbé azok. Persze ettől függetlenül minden böngészőben tökéletesen megjelennek, de a kódjuk nem a w3c szabványával megegyező.

  Mégis az a tapasztalat, hogy ezek az oldalak nem szerepelnek rosszab találati eredménnyel mint mások. Sőt a legjobban produkáló oldalak általában nem validok.

  De egy egyszerű módszerrel egyébként tesztelhető az állítás. Próbálja ki, hogy írjon be néhány tetszőleges keresőszót a google-ba és az első 10 találatnál nézze meg mennyi valid oldalt fog találni. Nem sokat.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Weboldalak régen és most
Megújultunk. Tegezhetlek?
10 tipp honlap tulajdonosoknak
Akadályverseny a neten
Karácsonyi weblap díszítés