Miért lesz spam a hírlevél?
Kategória: email marketing ● Címke: , , , 6 hozzászólás

spamMindannyian találkoztunk már a spammel, mint bosszantó jelenséggel. Bosszantó, hogy sorra kapjuk a kéretlen leveleket. De legalább ennyire bosszantó a másik oldal is, az amikor legálisan és kérésre küldünk a címlistánknak levelet, mégis a spam mappában landol üzenetünk.

Tehát a cím kicsit félrevezető, nem arról írok ma, hogy miért lesz spam egy levél, hanem, hogy miért érzékelik annak a spamszűről és a levelezők akkor is ha mi nem kéretlen levélként küldtük.

Jöjjön tehát 8 tipp amivel elkerülhető, hogy leveleid a spam mappában végezzék.

Először is. Mi is az a spam?

Van egy vicces mondás miszerint “a spam csak akkor spam, ha kapjuk. Ha küldjük, akkor nem az”. Persze ennél azért összetettebb a dolog. Most nem megyek bele a hazai törvényhozásba és a vásárolt címlisták létjogosultságába, mert erről már írtam itt.

Még a szakemberek sem igazán egyeznek meg a pontos definíción, van aki szerint ez a három feltétel kell hozzá:

 1. tömegesen küldve
 2. nem kérte a címzett
 3. reklámot tartalmaz

De vannak szakemberek akik szerint a harmadik pont nem is szükséges akkor, hogy levelünk spamnek minősüljön. Induljunk ki abból, hogy ezt a blogot olyan vállalkozók és cégvezetők olvassák akik az e-mail marketing hatékonyabb “változatát” használják, azaz maguk gyűjtik a címlistájukat, a címzettek önszántukból iratkoznak fel, direkt kérik a leveleket. A reklám tartalom pedig ebben az esetben nem probléma. 🙂

Mégis ekkor is előfordulhat, hogy bár mindent megtesz a küldő, mégis vannak levelek amit az olvasóik nem kapnak meg, vagy megkapnak, de a spam mappájukban landol. Ha ez előfordul akkor a következő 8 dologra kell odafigyelni.

10 dolog ami miatt leveledet spamnak nyilvánítják

1. Levélküldő szoftver

Itt kézenfekvő lenne azt írnom, hogy csak olyan profi szoftverekkel szabad levelet küldeni mint a Webgalamb, de ez nem lenne igaz. Azt lehet mondani, hogy a mai hírlevélküldők többsége már olyan szinten van, hogy ezen nem fog múlni a leveled bejutása.

A spam szűrők nem veszik figyelembe, hogy milyen levelezőrendszer vagy szoftver küldi a levelet. A levél tulajdonságai, (például tartalma), és egyéb technikai tényezők (a levélnek az olvasó által nem látható technikai része) alapján sorolják illetve a címzett fiók spam szűrésének erősségétől függően sorolhatják azt spam státuszba.

Ettől függetlenül vannak nagyon rossz minőségű megoldások is, ahol nem maga a szoftver rossz, hanem a technika amit használ. Szerencsére ezek gyorsan el is tűnnek a süllyesztőben, komoly cégek nem bízzák ilyesmire a jövőjüket. Összegezve tehát ez nem a fő ok, de ha hatékonyan akarsz e-mail marketingezni akkor mi továbbra is csak a Webgalambot ajánljuk. Ahogy több mint 300 cégvezető teszi ezt.

2. Ne csak linkeskedj!

Ha leveledbe semmi mást, csak egy linket teszel komoly esélyt kapsz arra, hogy üzeneted ne jusson célba. Ezt az esélyt elképesztően megnöveled ha ráadásul több linket teszel a levélbe mindenféle egyéb tartalom nélkül.

3. A kép nem elég

Az elég ritka amit az előbb írtam, de annál gyakoribb hiba, hogy csak egy képet helyeznek el a levélben, mindenféle szöveg nélkül. Ez szinte 99%-os módszer, hogy ha a spam fiókba akarod juttatni a leveleid. Ezen ronthatsz tovább is, ha az az egy szem kép egy kattintható link is.

4. Az aránytalanság nem jó

Ez az előbbi két problémának a keveréke. Komoly problémát okozhat, hogy bár írsz szöveges tartalmat is a levélbe, de beteszel mellé több tucat linket. Esetleg írsz egy mondatot, majd kiteszel hozzá 3 órás méretű képet. Ezeket ne tedd ha teheted. Ahogy a weboldalon itt is az írott szó az érték. Csak más okokból.

5. NE KIABÁLJ!

Az interneten a csupa NAGYBETŰS szöveg kiabálás, agresszió jele. Ha így írsz a Facebook oldaladon, vagy a weboldaladon akkor azzal csak ellenszenvet váltasz ki, de ha ugyanezt teszed a leveledben, vagy a leveled tárgysorában, akkor nagy eséllyel a spamszűrők ellenszenvét is magadra vonod.

6. Ne fesd a falra az ördögöt

Persze csak képletesen. Ez annyit jelent, hogy ne hivatkozz olyan weboldalakra, videókra, vagy egyéb tartalmakra amik nagy eséllyel tiltólistán vannak, vagy vírusosak. Ezeket a webcímeket tárolják a spamszűrők és ha a leveledben oda mutat egy link akkor azonnal leértékelik a te tartalmadat is.

7. Jó helyen legyél

Mármint a szoftver amivel küldöd a leveleid. Ha olyan tárhelyen üzemeltetsz hírlevél szoftvert ami tiltólistán van akkor csinálhatsz bármit a leveleiddel, vagy a címlistáddal, nem fognak eljutni üzeneteid a célba.

Az előfizetéses szoftvereknél ennek nagyobb a rizikója, hiszen a sok ügyfél rengeteg levelet küld, amelyek közül elég ha egy miatt tiltólistára kerül a szerver, te sem fogsz többé hatékonyan marketingezni. Viszont ugyanebből fakad az előnye is, ezeknek a szervereknek a gazdái jó esetben kiemelten figyelnek rá, hogy ne kerüljenek ilyen listára, vagy ha igen akkor kifizetik, hogy lekerüljenek róla.

Ha egyszeri díjas hírlevélszoftvert használsz akkor már a próba alatt kiderül ha nem jó a szerver. Ha pedig később észreveszed, hogy hirtelen megugrik a visszapattanó, vagy spam fiókban landoló leveleid száma akkor elég csak jelezned ezt a tárhely szolgáltatódnak és ő megteszi a megfelelő lépéseket. Ha nem, akkor viszont nagyon gyorsan hagyd ott, szerencsére rengeteg megbízható szolgáltató van.

8. Ne küldj spamet

Végül pedig az általános tanács, hogy rendkívül fontos ahhoz, hogy leveleidet ne nézzék spamnek az, hogy ne küldj kéretlen leveleket. Ez a mi (és úgy általában az internetezők többségének) szubjektív véleményünk, de szerintünk mindegy mit mond a törvény, szabad vagy nem. A kéretlen levél a kéretlen levél és ha ilyeneket küldesz (akár legálisan vásárolt listára) akkor ne csodálkozz azon, hogy az olvasók úgy reagálnak, hogy a spam mappába teszik a leveleid.

+1 Tesztelj

Amikor a küldő vagy szervere tiltólistára kerül akkor visszapattannak a levelei. Ezt egyrészt tudja kezelni egy jó hírlevél szoftver, másrészt látja a küldő is.

Viszont amikor a leveleid spam mappába kerülnek akkor azt nagy eséllyel te észre sem veszed. Ezért nagyon fontos, hogy hozz létre e-mail címeket az összes nagyobb és ismert e-mail szolgáltatónál és iratkozz fel velük a saját listádra. Azoknál a szolgáltatóknál ahol sok olvasód van ezt kötelező megcsinálnod.

Hasznos kiegészítés

Ahogy az előbb is írtam, nem feltétlenül a szűrő teszi a leveled a spam mappába. Lehet az az olvasó is. Ha sokan megteszik ezt akkor már rajtad is marad a “bélyeg”, onnantól minden leveled a spam mappában végzi. Vigyázz a listádra, tartsd tisztán és valóban értékes leveleket küldj. Ilyen egyszerű.

A szűrők sem csak egy kiemelt dolgot figyelmek leveleidben hanem pontozzák a leveleket. Rossz pontokat kapsz és egy megadott pontszám felett már spamnek minősítik.

Itt van néhány nagyon hasznos link, ha még többet szeretnél tudni, illetve ha a technikai háttér, a felhasználó, szakemberek véleménye is érdekel:

A Gmail spamszűrő működése
A spamek típusai
Webmester fórum a hazai helyzetről
Spamtörvények
A SpamAssasin működése

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
6 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Taubert István http://nekemkell.hu/blog/

  Eddig OK, szuper, és érthető… THX 😉

  viszont valami bevált, lista karbantartót, pinger(?)… tudsz ajánalni?


 2. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  A legbiztosabb címlista karbantartó módszer az ha időnként aktivizálod az olvasókat. Érdemes a levelekbe akció linkeket használni, azzal pontosan mérhető az aktivitás. S mondjuk évente egyszer megnézni, hogy kik azok akik egész évben semmire sem kattintottak, esetleg még csak el sem olvasták a leveleket. Nekik lehet küldeni egy levelet amiben leírod, hogy úgy látod nem igazán aktív, így ha ebben az utolsó levélben lévő linkre sem kattint akkor törlöd a listáról. S a Webgalambban az akció linkek ezt automatikusan meg is csinálják neked.


 3. Taubert István http://nekemkell.hu/blog/

  A tippet köszi, használom magam is…


 4. Zsolt

  Remek összefoglalás, köszönöm! Annyival egészíteném csak kis, hogy szerintem fontos az is, hogy miről írsz a leveledben. Ha olyan tiltott szavakat használsz mint a közismert potencia növelő akkor is kéretlen levélnek sorolják be.


 5. Szilágyi Tímea http://www.mikromarketing.hu

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy az általam freemail-es e-mail címre webgalambbal kiküldött hírlevelek miért nem érkeznek meg? Van rá mód, hogy ez megváltozzon? nem spam-be kerül, hanem visszapattan.


 6. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Kedves Tímea, a visszapattanó levelek jellemzően tartalmazzák a visszapattanás okát. Ezért a legegyszerűbb az lenne ha egy ilyen levelet továbbítanál ügyfélszolgálatunkra, majd a technikus kollégák kiderítik a jelenség okát.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika
Webgalamb 5 újdonságok 1/4 – Hatékonyság