Ne már! Emberi értékek a marketingben? Meg a vállalkozásban? – Marketing Szuperkonferencia beszámoló
Kategória: általános tippek ● Címke: , , , ● Nincs még hozzászólás.

marketing-szuperkonferenciaNem tudom, Te hogy vagy vele, de én bárhová megyek (ábécébe, koncertre vagy előadásra) figyelem az embereket. Érdekel, hogyan beszélnek, hogyan mozognak, milyen tudatos meg tudattalan reakcióik vannak. És tök mindegy, hogy egy konferencián az előadót, a nézőt, a segítséget nyújtó hoszteszt vagy az ötödik sor szélén maga elé figyelő operatőrt szemelem ki.

Szeretem megfigyelni őket. Tanulok általuk.

Szóval, adott egy sikeres vállalkozókból álló légkör a 2015-ös Marketing Szuperkonferencián és adott egy elegáns helyszín…

Ide azért nem az utca embere tér be, mint egy boltba, úgyhogy a megfigyelőrendszerem főleg a kisvállalkozókra fókuszált, és kicsit részletesebb „kutatást” végezhettem róluk a gondolataimban.

Miféle szerzet a vállalkozó? Miben más, mint a többiek?

Ezt nálam sokkal tapasztaltabb emberek régóta elemzik. Beszélnek más hozzáállásról, döntés- meg cselekvőképességről… iszonyú sokféle megközelítésben léteznek elméletek.

Na, aztán ott a kontra. Az általános (magyar) népítéleti „szótár” értelmezése, miszerint a vállalkozó az a gyalázatos fajzat, aki átgázol a szerencsétlen embereken, kihasználja őket és tisztességtelen eszközökkel szerez magának olyan hasznot, amit nem érdemelt meg.

Igen, vannak ilyenek is. Tudatlanságból, szerintem.

De ezek itt a konferencián tudtak valamit…

Ha baromi egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor ez a kétnapos rendezvény – talán egyetlen előadást kivéve, – az emberi értékek mentén, azok megismeréséről és követéséről szólt.

Igen, jól olvasod.

Marketingesek, vállalkozók… sőt, jesszus, marketinges vállalkozók két értékes napjukat töltötték azzal, hogy hogyan adjanak még többet, még jobbat mielőtt bármit is kérnek. Hogy olyan dolgot adjanak, amitől valami vagy valaki több lesz, jobb lesz.

Hogy őszintén érdekelje őket a vevő, az ügyfél. Hogy figyeljenek másokra, tiszteljék az eltérő véleményeket, inspirálják az embereket és legyen missziójuk, igazi küldetésük, mert a pénz ugyan jó dolog, önmagában mégis kevés.

És tényleg az. Nem jobb-e úgy pénzt csinálni, hogy jót teszel másoknak is? Mit érne egy nagy sikerű vállalkozás, ha nincs ott benned az érzés, hogy jobbá tetted vele egy kicsit a világot?

Vagy megfordítom: ha eljutottál addig, hogy van valamennyi pénzed, akkor rájössz, hogy pusztán attól, hogy még több pénzed lesz, még nem biztos, hogy mindened megvan.

Most mondhatod, hogy ezek közhelyek…

Éppen ezért átgondoltam még egy szemszögből a dolgot. Tanulj meg rendes lenni az emberekkel, mert akkor több pénzt adnak neked. Ugye, hogy ugye?

De szerintem Te is tudod. Rendesnek lenni vagy úgy csinálni, nem ugyanaz. Az emberek nem hülyék. Neked meg csak akkor lesz a pénzed mellett jó érzésed is, ha tényleg rendes vagy, és nem csak hazudsz róla.

Ha tehát így jobban tetszik, rendesnek lenni nem önzetlen dolog. Ahogy kiskutyákat menteni sem. A jó érzést mindig Te is megkapod.

Figyeltem őket, a vállalkozó „fajzatot”…

Figyeltem Janata Krisztát és Wolf Gábort, ahogy egymást váltva a színpadon összeér a kezük, mert még mindig bennük van a drukk, hogy klasszul sikerüljön a prezijük, hogy jót adjanak a közönségnek. Tudják, hogy hosszútávon másképp nem megy. És tudják, hogy ezzel magukat is felpörgetik.

Figyeltem az Év Marketingese Verseny jelöltjeit, akik szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy már majdnem feladták, amikor aztán megtanulták, hogy hogyan kell adniuk, hogy kaphassanak.

Figyeltem a fiatal hoszteszeket is, akik valószínűleg marketinges tanulópályájuk legelején állva gyakorlatoztak a helyszínen. Vajon ők tudják, hogy a legjobb helyen vannak ahhoz, hogy már eleve jól kezdjék?

Oké, és komolyan figyeltem a takarítónőt is, hogy milyen lehet az ő világa, mit láthat abból a kb. 200 vállalkozóból, aki jelen van. Tisztességtelen öltönyös frátereket vagy olyan embereket, akik tesznek magukért és adnak másoknak is?

Ezen törtem a fejem, amikor az első nap végén este a szobámból kilépve valami kaja után indulva a folyosón összefutottam Gáborral.
– Nem vagy fáradt? – kérdeztem.
– Dehogynem – vágta rá sebesen. – Viszont iszonyatosan fel is vagyok töltődve.

És igen. Ez tesz pontot a dolog végére. Amikor alkotsz valamit, amikor értéket adsz át az embereknek, nem leszel erőtlen mosott rongy, akármennyire is fáradt vagy.

Próbáld ki!


Magyar Gabriella

marketing-commando

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
Nincs még hozzászólás. (szólj hozzá te is)


Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

A szuper Marketing Szuperkonferencia
Marketing Expo 2012
25% Webgalamb kedvezmény
Wolf Gábor interjú
Marketing Expo és Webgalamb