Magázódjunk? Tegeződjünk?
Kategória: webergonómia ● Címke: , , , 11 hozzászólás

Magázódjunk vagy tegeződjünkSokszor felvetődik a kérdés, hogy mi a jobb; ha magázódunk vagy ha tegeződünk a weboldalon, hírlevélben, blogon, árajánlat adáskor, stb.

Nem véletlenül szól erről első bejegyzésünk hiszen a nagy átlagtól eltérően a mi blogunkon magázzuk az olvasót. Ráadásul sokszor többeszámban írjuk a blogot ami szintén nagyon ritka.

A magyarázat eléggé egyszerű.

Nem az a lényeg, hogy magázódunk vagy tegeződünk hanem az, hogy ha az egyiket kiválasztottuk akkor maradjunk is annál.

Nagyon sokszor tapasztaltam a neten, hogy a weboldal, hírlevél és a blog közvetlen tegező hangnemben folyt ám maga a weboldal vagy amikor árajánlat kérésre került a sor akkor már komoly hangvételű, magázó levél jött.

Olyan gondolat lehet ilyenkor az emberben, hogy “a blogon muszáj tegeződni, hiszen mindenki úgy csinála, de az árajánlatban nem tegeződhetek mert az meg, hogy nézne ki?!”

Pedig pont ez lehetne az egyik ok, hogy ne így legyen, hiszen pont az “hogy néz ki” amikor egyszer így máskor meg úgy szólitja meg ügyfelét?

Több nagyon sikeres marketinges szakember oldalán olvasható, hogy akármelyiket is válasszuk a másik csoportból veszítünk ügyfeleket. Viszont akiknek jobban tetszik a kiválasztott stílus azokkal könnyebben tudunk kommunikálni. Tehát először azt kell megtalálni, hogy akikhez szólni szeretne, az ön pica melyik stílussal tud azonosulni, miképp megy át hatékonyabban az üzenet. S ezután viszont következetesen minden fórumon tartani kell a kiválasztott módot.

Általános érvényű szabály nem sok van arra nézve, hogy melyik a helyes, inkább azt lehet mondani, hogy a néhány nyilvánvaló esetet kivéve (például egy csengőhangot áruló oldal furán hatna magázva) le kell tesztelni, hogy az ön piaca melyikre reagál jobban.

A tesztelés egyszerűbb mint gondolnánk, hiszen nagyon jó és ingyenes módszerek is vannak erre. Mivel a weboldal tesztelése többször is vissza fog térni a bejegyzéseimben ezért hamarosan egy külön cikket írok majd arról, hogy a google webhely-optimalizálójával miképp lehet ezt megoldani. S természetesen arról is írni fogok, hogy hírlevelekben milyen módszerek vannak ennek mérésére.

Szerintem a fentiekből ki is derül, hogy a mi blogunk azért magázó mert weboldalunkon és minden elérhető anyagunkon magázó stílusban írunk. Innentől fogva ha most ugyenezen az oldalon a blogban hirtelen tegeződnénk akkor az megbontaná az oldal egységét, összezavarná a látogatóban azt a képet amit a weboldal alakít ki rólunk.

Mi úgy döntöttünk, hogy magázzuk önt és olvasóinkat a blogon.

Pár éve még sokan azért kezdtek el tegeződni weboldalukon mert az ritkaság volt és ki akartak tűnni a tömegből. Ma már ritka a magázó blog mint a fehér holló, azaz tulajdonképpen már ezzel lehet kitűnni.

De persze nem ez volt az ok, hogy magázódjunk, hanem az hogy számunkra ez a tisztelet jele és ahogy a való életben sem tegezünk le senkit ismeretlenül úgy itt sem tesszük.

De ezt a döntést minden vállalkozásnak magára szabva kell meghozni. Ez nem követendő példa hiszen ha a kamaszoknak árulnánk termékeket tegeződnénk. A lényeg, hogy mind a két stílus megfelelő ha tartjuk is magunkat hozzá.

Az pedig, hogy többes számban lesz sok mondat egyszerűen csak azért van mert ez nem egy személyes blog, nem neveztünk ki a Chrome Ball-nál senkit gurunak aki itt szakérthetne, hanem egy csapat írja a bejegyzéseket. Sok szakember dolgozik nálunk és a témától függően mindig az írja a bejegyzést akinek a legtöbb tapasztalata van.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
11 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Császi Hajnalka

  Én nehezen tegeződöm, de az internetes világban olyan természetesen teszem ezt mintha csak ez az egy mód lenne a kommunikációra. A tisztelet a másik ember felé nem ezen múlik. Helyesnek tartom, hogy következetesen magázó a megszólítás. Így is lehet egy lapot olyanná tenni, hogy ne az legyen az ember első reakciója, hát ezt a “nagyoknak” írták.


 2. Somhegyi Tamás http://www.csapatepiteszenelve.info

  T. ChromeBall!
  Épp ezen tanakodtam ma egy ügyfelemmel.
  Közben megbeszéltük, hogy a “Nap vége” c. Bergmann film pont azt mutatja be, ahogy Svéd országban kb. 100 évvel ezelőtt néhány év leforgása alatt az egész társadalom átállt a magázódásról a tegeződésre.
  Feltehetőleg nálunk most zajlik ez a folyamat.
  Én zenészként már 40 éve tegeződöm szinte mindenkivel, de most a CsapatépítésZenélve™ miatt HR-esekkel kell kommunikálnom, ezért az oldalamat magázódósra vettem.
  Tegyük közösen szebbé és jobbá a világot!
  Somhegyi Tamás
  zenszerző, a közösségi zenélés specialistája


 3. Krisztián

  Bocsánat, ha egy kicsit off a téma, most nézem az oldalt a google chrome böngészővel… véletlen a hasonlóság az oldal logója és az előbb említett alkalmazásé között? – Chrome Ball előbb volt, ezt tudom. De akkor is különös. 🙂


 4. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Hát igen, a google is a körbevett golyót találta ki logónak és bár mi előbb voltunk azért nem hiszem, hogy minket másolnának. 🙂

  Ráadásul a miénk szebb is! 😉


 5. Netti

  Tényleg érdekes ez a tegezés és magázás téma. Például azokon a weboldalakon ahol tegezés van soha nem szoktam megütközni, valahogy természetes az is. Viszont amikor nekem kellene a weboldalunkon tegezően írni az ügyfeleinknek akkor az olyan furcsa, hogy inkább letettem róla. Mindig azt látom magam előtt ahogy egy hetvenéves ügyvéd ügyfelünket letegezek és ez valahogy fura.

  Na meg érdekességként az irodában megkérdeztem pár kollégát, hogy tudnának-e olyan weboldalakat mondani ahol tegezték őket és nem tudtak. Nem azért mert nem láttak még olyan hanem azért mert fel sem tűnt nekik.


 6. Norbi

  Egyetértek azzal, hogy a következetesség a lényeg. Azért gondolom nem probléma ha itt a hozzászólásoknál már tegezlek titeket, ez valahogy már nagyon bennem van. Furcsa lenne itt is magázni, olyan távolságtartó.


 7. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Természetesen nem probléma ha a hozzászólásban tegezel minket, sőt kifejezetten örülünk neki. S ha valaki tegezve szólít meg minket akkor természetesen már mi is úgy válaszolunk.


 8. Mulder ügynök

  Egyetértek. Úgy kell megszólítani az embereket ahogy “élőben” is tennéd. Csak akkor tegezd le az ügyfeleket ha akkor is ezt teszed ha éppen az utcáról jön be hozzád.


 9. SPJ

  Urak, szervusztok!
  Nagyon jó leírás, s mi több elgondolkodtatóak a hozzászólások is.Nem “bántanák” senkit, de pontosan a jó tartalom miatt a a vétlen elütéseket/helyesírási hibákat ki kellene javítani (érdekes a honlap többi részén nem nagyon vettem érszer ezt, pedig van jó néhány pédzs!)
  De ettől függetlenül pontosan a a tapasztalt profi hozzáállást miatt keresni fogom Önöket munkaügyben!


 10. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Köszönöm a dícséretet és, hogy felhívta a figyelmünket a javítani való dolgokra. Igyekszünk javítani a helyesírási hibákat.

  Keressen minket ha bármiben segíthetünk.


 11. Mészáros András http://elmenykepek.wordpress.com

  A tegezés-magázás tényleg elég nehéz kérdés. Engem mások véleménye is érdekel. Egy kérdőívet is szerkesztettem a témában, már 34 ember kitöltötte, még 66 kitöltőt szeretnék. docs.google.com/forms/d/1PBeCnjTCCoGiwrfQ2gyKHaC0WYLA2sqO6tQs57m8mk0/viewformSzólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Költözik a blog egy része! Tarts velünk!
Valami véget ért, valami jön