Jogszabály hírlevél küldőknek
Kategória: általános tippek ● Címke: , , , 18 hozzászólás

Adatvédelmi nyilvántartásNemrég a Parlament elfogadta a 2012. januártól hatályba lépő új adatvédelmi törvényt. Ha ön ügyféladatbázist épít, hírleveleket küld, vagy más módon személyes adatokat kezel adatvédelmi nyilvántartási számot kell igényeljen.

Jelenleg is kötelezi az adatvédelmi törvény az adatkezelőket, de jövőre lényeges változások jöhetnek. Most még ingyenesen veszi nyilvántartásba az adatkezelők egyes adatkezeléseit az adatvédelmi biztos, azonban most még a bejelentés elmulasztása nem jár következménnyel. Ez meg fog változni.

Az adatvédelmi törvény változásairól és teendőkről Dr. Kulcsár Zoltánnal beszélgettem.

– Mi is ez az adatvédelmi nyilvántartás?
A gyakorlatban ez mire jó az államnak és mire a bejelentőnek?

Az volt az eredeti terv, hogy lesz egy nagy nyilvántartás, ahol minden polgár megtekintheti, mely cég, milyen célból, milyen adatokat kezel. Az idő elszaladt, mára ennek semmi értelme nincs, nem tudom miért erőltetik. Ez senkinek nem jó. A polgár a cég honlapján is tud érdeklődni, ha jogkövető az adatkezelő, és közzéteszi tájékoztatóját. Ha nem teszi közzé, az adatvédelmi nyilvántartásba sem fog bejelentkezni.

– Miről kell nyilvántartási számot kérni? Ha például van két különböző hírlevél sorozatom, akkor mindegyikhez kérni kell? Vagy ha csak egy van, de arra több weboldalon is fel lehet iratkozni, akkor elég egyszer kérni? Ha nem hírlevélhez használom az adatokat, hanem mondjuk blog értesítőnek, vagy honlap hírek küldésére akkor is kötelező?

Minden, eltérő célú adatkezelést be kell jelenteni, a cikkemben megírt kivételekkel. Látni kellene azt a két különböző hírlevél sorozatot, de ha olyan mint pl. a www.egyperces.hu, akkor elég egy bejelentést tenni. Ha egy van, de több oldalon is fel lehet iratkozni, egyszer kell kérni. A blog értesítő is hírlevél, direkt marketing, így azt is be kell jelenteni.

Dr. Kulcsár Zoltán

Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő vagyok, jogász és informatikus mérnök. 2004-ben indítottam el a PPOS adatvédelmi auditálás szolgáltatást. Ezen felül adatvédelmi tanácsadást, oktatást, szakértést vállalok.

Rendszeresen tartok nyílt adatvédelmi képzéseket, a www.adatvedelmiszakerto.hu oldalon megtalálhatók az őszi képzési dátumok.

Dr. Kulcsár Zoltán
adatvédelmi szakértő
2120 Dunakeszi, Szabadka u. 26.
Honlap: www.ppos.hu
Blog: www.adatvedelmiszakerto.hu
Közösség: http://www.facebook.com/adatvedelem
Telefon: 06.27.633.147
Mobil: 06.20.444.3999
Adatkezelési nyilvántartási szám: 01082-0001
Szakmai felelősségbiztosító: Generali-Providencia Zrt.

– Kik mentesülnek a bejelentés alól?

Nem kell bejelenteni:

a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban (ennek a hatóság általi értelmezése egyelőre ismeretlen) álló személyek adataira vonatkozik;

b) egyház, vallásfelekezet, vallási közösség belső szabályai szerint történik;

c) az egészségügyi ellátásban kezelt személy betegségével, egészségi állapotával kapcsolatos személyes adatokra vonatkozik gyógykezelés vagy az egészség megőrzése, társadalombiztosítási igény érvényesítése céljából;

d) az érintett anyagi és egyéb szociális támogatása céljából nyilvántartott személyes adatokra vonatkozik;

e) a hatósági, az ügyészségi és a bírósági eljárás által érintett személyeknek az eljárás lefolytatásával kapcsolatos személyes adataira, vagy a büntetés-végrehajtás során a büntetés-végrehajtással összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozik;

f) a hivatalos statisztika célját szolgáló személyes adatokat tartalmaz, feltéve hogy – törvényben meghatározottak szerint – az adatok személlyel való kapcsolatának megállapítását véglegesen lehetetlenné teszik;

g) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti médiatartalom-szolgáltató olyan adatait tartalmazza, amelyek kizárólag saját tájékoztatási tevékenységét szolgálják;

h) a tudományos kutatás céljait szolgálja, ha az adatokat nem hozzák nyilvánosságra;

i) a levéltári őrizetbe vett iratokkal összefüggésben valósul meg.

– Elég ha igényeljük a számot és megkapjuk, vagy ezt fel is kell tüntetni valahol? Elég ha a weboldalon egy helyen kint van, vagy minden feliratkozó űrlapnál el kell helyezni?

Én szeretem minden adatfelvételnél feltüntetni, mert talán bizalmat kelt, de ahol kötelező feltüntetni: az adatok továbbításánál, nyilvánosságra hozatalánál, és az érintettnek való kiadásakor.

– Sokakat aggaszt, hogy az így bejelentett adatokkal a kormány mit kezd. Bárki aki igényli ezt az automatikusan megkapja vagy időnként ellenőrzik a bejelentésben foglaltakat? A bejelentéssel mit vállal aki bejelenti, mi az amire figyelnie kell?

Nem kell aggódni. Nem nagyon vannak benne olyan információk, amelyeket politikai célra fel lehetne használni. Formailag ellenőrzik, de a tartalmát nem vizsgálják. A nyilvántartás csak rögzíti az adatokat, de ez semmilyen kapcsolatban nincs az adatkezelés jogszerűségével.

– Milyen büntetésre számíthat jövő évtől az aki nem kér adatvédelmi nyilvántartási számot?

Egyfelől nem kezdhető meg az adatkezelés, másfelől pedig max. 10.000.000 Ft bírság.

– Ha egy cég a vásárlóiról, ügyfeleiről vezet nyilvántartást akkor ezt is kötelező bejelentenie?

Nem. De ha pl. dm célra is felhasználásra kerülnek az adatok, akkor már igen.

– Mennyibe kerül most a bejelentés és mennyibe fog kerülni januártól?

Most ingyenes, nem tudjuk januártól mennyi lesz, gondolom párezer ft.

– Ha csak egy adatot gyűjtünk, például csak nevet vagy csak email címet, akkor is kérni kell rá számot? Mikoról számít személyes adatnak?

Név és a cím is személyes adat. Ha ezek csak ügyfeleink adatai, pl. egy számlázóprogramban, akkor nem kell bejelenteni. De bármilyen hírlevél, direkt marketing célú az adatkezelés, már be kell jelenteni, akkor is ha csak egy e-mail címet kezelünk.

– Ha a saját kiadott számláinkon lévő ügyfeleknek is küldünk reklám anyagot akkor erre kérni kell számot?

Igen.

– Külföldi cégnek hazai célcsoporttal és hazai cégnek külföldi célcsoporttal mi a teendő?

Az dönti el, hogy kell-e alkalmazni a törvényt, hogy Magyarország határain belül történik-e adatkezelés vagy adatfeldolgozás. Ha igen, alkalmazni kell a törvényt, ha nem, akkor nem.

– Számít, hogy melyik országban lévő szerveren tároljuk az adatokat?

Igen, lásd feljebb.

– Ha van egy megrendelőm, aki eddig évente rendelt egy cikket (várhatóan megint fog, de lehet hogy sohasem rendel többé), akkor tárolhatom az adatait anélkül hogy bejelentsem?

Ha csak sima ügyfélkapcsolati adatkezelés, és nincs semmilyen marketing, akkor lehet tárolni, igen.

– Hol és miképp lehet ezt a számot igényelni, esetleg van-e neked vagy kollégáidnak olyan szolgáltatása ahol az ügyintézéssel meg lehet bízni?

Persze, segítünk. Amúgy 2011-ben még a http://ppos.hu/jogszabalyok_linkek/ lap alján is letölthető adatlapon lehet az adatkezeléseket bejelenteni. Az adatlap utolsó oldalain található meg a kitöltési útmutató.

A kitöltött és aláírt adatlapot az adatvédelmi biztos postacímére (1387 Budapest, Pf. 40.) kell beküldeni. Sajnos nagyon hosszú átfutási idővel kell számolni.

Kérem a bejegyzéshez írott kommentekben ne tegyen fel konkrét esetekre vonatkozó, vagy általános jogi kérdéseket mivel nem vagyunk jogászok, nem áll módomban válaszolni. A fenti cikkben próbáltam segítséget nyújtani pár kérdésben, de ha jogi problémája, kérdése van mindenképp keresse fel ügyvédjét, jogi tanácsadóját.
Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
18 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Adamkó Feri http://www.entak.hu

  Én már tavalyelőtt igényeltem ilyen számot. Kitöltöttem a megfelelő papírokat, elküldtük stb. stb. Na azóta sem kaptuk meg. Egyébként nem úgy volt, hogy 2012-ben nem lesz adatvédelmi biztos, hanem egy hatóság fogja ezt a funkciót ellátni?

  Üdv. 🙁


 2. J. István

  Felháborító, hogy lassan már azt is be kell jelenteni, hogy milyen színű alsógatya van rajtunk… Azért köszönöm a korrekt cikket és, hogy ilyen egyszerűen van leírva a lényeg. Ha nem is ugrok egyből, de még idén kérni fogok ilyen számot.


 3. Király Enikő http://siker.otthonimunka.org/cseresznye/

  Tudnék igen csúnyákat írni. De nem teszem, mert nem teszem. Bírka Magyar Nép, Hogy Meddig Bírja Még? Nem tudom.
  Aki ezeket a új törvényeket mostanában kitalálja annak gratulálok ! Jogfosztott, szabadságtól és lassan személyiségtől , pénztelenné tett rabszolgákat akar , bízom benne, már nem sokáig kivitelezheti ! Vagy mégis? Majd látjuk!


 4. Adamkó Feri http://www.entak.hu

  Én most próbáltam kitölteni. Isten bizony nem tudom hogy mit írjak néhány rubrikába.
  Ez borzasztó!!!!!


 5. Balló Béla http://www.europanzio.hu

  Megnéztem magam is nagy buzgón, teljesen kilátástalan adatlap, egy átlagos ember nem nagyon tudja szerintem hirtelenjében jogszabályhelyekkel megtölteni, és menni fog hamar a (virtuális és valós) kukákba. Ha már mindenképpen egy ilyesfajta bugyutaságot akarnak keresztül vinni, akkor lehetne azt esetleg halandó számára is érthető módon tenni?


 6. Nagy Zoltán

  Ha az oldalamon lehet regisztrálni, az ügyfélkapcsolatnak minősül, vagy be kell jelenteni?


 7. Kovács Zoltán

  Ez azt jelenti, hogy az összes feliratkozott oldalam egyben megtalálható majd? Jó lesz egy ilyen összesített lista, hogy hol jártam már eddig! 🙂


 8. Anonim Pista

  Azért ilyen nyakateket baromság az adatlap, hogy hogy mi luzerek fizessünk ki pénzt egy ilyen adatszakinak, hogy kitöltse:-)
  Az adatlapot egy oldalon meglehetett volna oldani, értelmesen is lehtne fogalmazni, de akkor ez nem magyarosrzágon lenne hehe…


 9. bano1

  Jól gondolom, hogy egyesület is köteles ilyen nyilvántartási számot kérni (a tagok adatait természetsen nyilvántartja)? Továbbá, ha az egyesület internetes oldalt üzemeltet, amelyen bizonyos funkciók regisztrációt (és e-mailes visszaigazolást) követően érhetőek el (tehát legalább egy becenevet és a regsiztráló e-mailcímét nyilvántarja) szintén ebbe a körbe tartozik? Köszönettel: bano1


 10. Andrew

  Remek. Már megint a bürokrácia… Köszi az infót!


 11. Szabó Lídia

  Én most töltöttem ki. Nem vagyok hülye, de megszenvedtem vele. A kitöltési útmutató csak ront a helyzeten. És mi a fenének kell ugyanazt 3-4 helyre beírni (ha jól értelmeztem)? Elküldöm, remélem nem dobják vissza és a módosításnál kifizettetik az új díjat??????


 12. karesz

  külföldi szerver a megoldás 🙂


 13. Bakaja Zoltán http://reiki-budapest.hu

  Nem világos: ha mondjuk beágyazok egy Google űrlapot és ott gyűjtöm a címeket, akkor kell regisztrálnom, vagy nem? Mi az, hogy az adatfeldolgozás külföldön történik? Ha én dolgozom fel az adatokat a székben, akkor itthon és ha egy automatizált e-mail küldő egy külföldi szerveren, akkor külföldön történik? Az adat tárolása és feldolgozása egy kalap alá esik, vagy két külön dolog?


 14. metacortex

  Abszurdisztán az egész!
  És csatlakozom, külföldi szerver a megoldás!

  Maga a jogszabály meghozatala teljesen érthető, hiszen gazdasági érdekeket szolgál. Figyelem! Nem a populusét! Tegyük félre 1 pillanatra az online marketingeseket, Szeósokat, Gurukat, KKV-kat!
  A való életből, konkrét ismerősök példáján látom, hogy az inkompetens jogalkotás miként bunkózza fejbe (a maga faragatlan módján, válogatás nélkül) az otthonról is DOLGOZNI AKARÓ kismamákat, nyugdíjasokat, a kerekesszékbe kényszerülteket, akármilyen okból hátránnyal élő embertársainkat IS >>> akiket egyébként az internet fantasztikus módon hozzásegíthetne a boldoguláshoz. Gyalázatos.


 15. Vecsey Tamás http://tamasvecsey.com

  Hol lehet végülis ezt a számot igényelni?
  Hol van ez az eredeti terv szerinti nagy nyilvántartás?


 16. Rolcsibécsi

  Aki feliratkozik egy weboldalon, az potenciális ügyfél a weboldal tulajdonosának. Tehát az a) pont alapján nem kell jelenteni.
  Nem hiszem, hogy van olyan ember/cég, aki/amely azért gyűjt feliratkozókat mert nincs jobb dolga.
  Mindenkinek az a célja, hogy előbb-utóbb fizető ügyfél váljon a feliratkozóból.

  Jó esetben ez előre tervezett módon megy és előre tudja az ember/cég, hogy egy feliratkozó mennyi jövedelmet, vagy profitot fog jelenteni neki.

  Az viszont érdekes kérdés, hogy mi a helyzet azokkal, akik blogot írnak és úgy gyűjtenek olvasókat.

  Az egészet egy olyan “okosság”-nak tartom, ami ismét bonyolítja a boldogulni kívánó ember életét.

  Magyarország, én így nem szeretlek!


 17. Vecsey Tamás http://tamasvecsey.com

  Ez tényleg érdekes. Ha én vásárolni akarok a Neten biztos valós adataimat adom meg viszont azonnal ügyféllé válok. Tehát életbe lép az a.) pont? Ha olyan webhelyen regisztrálok ahol NEKEM nem számít hogy valós adatokat adok-e meg, nem biztos hogy bíbelődni fogok a helyes irányítószámmal utcanévvel vagy bármivel, mert macera. Gyorsabb ha az mondjuk így regisztrálok:
  Név: John Doe
  Felhasználónév: John Doe128
  E-mail cím: johndoe (@) freemail . hu
  stb.
  Kvázi nem is fog érdekelni, hogy ki tárolja ezeket az adatokat mert ugye mit is lehetne velük kezdeni?Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika