Honnan vehet fotókat?
Kategória: grafika,videó ● Címke: , , , , 9 hozzászólás

stock fotó videó zeneSemmi sincs ingyen. Sajnos sokaknak furcsa, de például az interneten, a google képkeresőben található képek sem használhatóak fel csak úgy. Sokszor előfordul, hogy amikor fotóra van szükség akkor a megrendelő azt mondja „keressünk és töltsünk le párat a google képkeresőből”. S ez legtöbbször nem azért van mert lopásra szeretne az ügyfél buzdítani hanem mert sokan nem tudják, hogy ezek jogvédett tartalmak.

Elég csak abba belegondolni, hogy mi mit szólnánk hozzá ha a weboldalunkon található saját készítésű képeinket, szövegeinket egyszer csak más oldalán is viszontlátnánk, hisz ő is csak találta azokat a neten.

Aki volt már profi fotósnál az tudja, hogy saját képeket készíttetni képenként akár 10-30 ezer forintba is kerül. Ez egy átlagos weboldal esetében egy kisebb vagyon. Ha saját termék fotózásáról van szó akkor ezt nem ússzuk meg, de ha dekorációs képekről, általános fotókról akkor találunk egy nagyon kedvező megoldást.

Nézzük tehát, hogy hol vásároljunk olcsó fotót, videó, zenét?

Szerencsére az internet egy olyan egyszerű és olcsó megoldást is hozott ami lehetővé teszi, hogy legálisan, gyorsan, olcsón és korlátlan mennyiségben tudjuk képeket, zenéket, videókat vásárolni weboldalunkra. Ezek az úgynevezett stock oldalak.

Először is mitől stock egy fotó?

Nagyon leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy olyan fotó (vagy videó, esetleg zene) amit többször is eladhatnak és emiatt az ára nagyon olcsó tud lenni. Mivel a fotó tulajdonosa nem egy vásárlótól kap csak pénzt ugyanazért a képért ezért tudja alacsonyabb áron, mégis haszonnal eladni.

Ez azonban azt is jelenti, hogy ugyanazt a fotót amit ön megvásárol lehet, hogy már mások is megvették, vagy meg fogják venni és felhasználni weboldalukon. Ez azonban nem akkor probléma mint aminek elsőre látszik.

Először is azért mert elképesztően sok ilyen fotó van az interneten. Mutatni fogok oldalakat ahol több milliós nagyságrendben is találhatunk minőségi fotókat. Így annak az esélye, hogy pont az ön konkurenciája is ugyanazt a képet használja gyakorlatilag kisebb mint a lottó ötösé. Ráadásul minden képnél láthatja, hogy eddig mennyien töltötték le, ha mondjuk százas nagyságrendű a letöltések száma az már soknak mondható a kép szempontjából. De nem sok az önéből, hiszen az egész világon volt ennyi letöltő.

De ha mégis tutira szeretne menni akkor megvásárolhatja a képet kizárólagossággal ami azt jelenti, hogy többé más már nem juthat hozzá. Érdemes azonban tudni, hogy ugyanaz a fotó akár több stock oldalon is kint lehet, így ha ön kizárólagosságot vásárol meg egy nagyobb összegért az csak a vásárlás oldalán biztosítja ezt, más oldalon még meg lehet venni. Ha ilyen igényei vannak akkor mindenképpen érdemes felkeresnie egy fotós szakembert.

Stock oldalak.

Rengeteg ilyen oldal van az interneten, ezért csak a legismertebbeket és a legnagyobb adatbázissal működőket emelem ki, azokon belül is azokat amelyek nekem a leginkább megfeleltek az idők során.

dreamstimeDreamstime.com
Az egyik kedvenc oldalunk, munkáinkhoz a legtöbb alapanyagot itt vásároltuk. Az oldalon jelenleg több mint 8 millió kép található. A képek ára 5 kategóriára van bontva, a legolcsóbbnál egy átlagos, webre felhasználható méretű kép egy dollárba kerül. A legdrágább kategóriában a legnagyobb méretű kép is megvásárolható általában 30 dollár alatt ami nagyon kedvező árnak számít.


istockphotoIstock.com
Az egyik legismertebb ilyen oldal. Árban nagyon hasonló a dreamstime oldalhoz, talán egy nagyon kicsit drágább jelenleg (ha ugyanazt a képet megkeressük láthatjuk). Az elképesztő mennyiségű fotó mellé ezen az oldalon találunk videókat, flash animációkat, hanganyagokat és vektoros illusztrációkat is.


shutterstockShutterstock.com
Hatalmas adatbázissal (több mint 11 milliós) rendelkező oldal ahol nem csak fotókat hanem videókat is lehet keresni. Többnyire feliratkozással és csomagban lehet itt vásárolni, a bejegyzés végén olvasható lesz, hogy ez mit jelent. Az árak magasabban a többi oldalnál ám cserébe tényleg elképesztően sok kép és videó közül lehet keresni.


revostockRevostock.com
Ez az oldal kifejezetten média anyagok számára készült. Nagy mennyiségű footage (videó alap) található rajta és komoly zenei adatbázis is böngészhető. Az oldal különlegessége, hogy After Effects projektek is vásárolhatóak rajta, azaz olyan alapok amikkel szép videó intró, videó bemutató készíthető. A videók méret alapján is kereshetőek, egy átlagos, webre felhasználható videó vagy zene ára 10 és 30 dollár között mozog.


123rf123rf.com
Nagyon hasonló az első két stock fotós oldalhoz árban és felépítésben is, a képek adatbázisa sok képnél ugyanaz, de érdemes itt is keresni ha nem talál valamit. Bizonyos képek esetén olcsóbb ezen az oldalon megvásárolni, főleg nagyobb mennyiségű kép esetén.


pixmacPixmac.hu
Magyar (nyelvű) stock fotó honlap. Szinte mindenben megegyezik angol nyelvű társaival, hasonló árak mellett hasonló mennyiségű kép van feltüntetve. A weboldal nyelve magyar, de képek között ugyanúgy angol nyelven lehet keresni mint más oldalakon.


fotoliaFotolia.com
Az oldal gyakorlatilag mindent nyújt amit a többi, kereshetünk fotókat, videókat és vektoros (nagy méretben is felhasználható minőségromlás nélkül) képeket. Áraiban is szinte pontosan ugyanaz a kategória mint a többi, érdemes körülnézni az oldalon ha máshol nem találja amit keres.


videohiveVideohive.net
Nagyon jó minőségű videókat, film betéteket lehet vásárolni és a filmek minőségéhez képest rendkívül olcsón, már 4-5 dollártól találhatóak HD méretű, azaz nagyon nagy felbontású videók. Rengeteg kategóriában kereshetőek a kisfilmek, nagyon szép, dekoratív betéteket tehet videójába ha házi készítésű reklámot csinál.


audiojungleAudiojungle.net
A videohive oldal testvére. Kifejezetten zenei betétekre specializálódott honlap. Több mint tízezer hanganyagból lehet válogatni és az árak is nagyon kedvezőek, némely anyag akár egy dollárért is elérhető. Komplett zeneszámoktól kezdve a hang effektekig mindent megtalálhatunk ha hanganyagra van szükség.


graphicriverGraphicriver.net
Főleg grafikusok számára nagyon hasznos weboldal. Réteges, szerkeszthető képeket és kompozíciókat lehet itt vásárolni. Rengeteg textúra található az oldalon és mivel ez az oldal is a videohive testvére ezért itt is a megszokott olcsó árakkal fog találkozni.


platinumloopsPlatinumloops.com
Jó minőségű zenei betéteket, komplett zeneszámokat és hangeffektek vásárolhat ezen a weboldalon. Az oldal jellegzetessége, hogy komplett DVD és CD gyűjteményeket lehet találni adott stílusokon belül és egyben meg lehet őket vásárolni. Az árak teljesen korrektek, egy 8-10 zeneszámból álló csomag megvásárolható akár 100 dollár alatt is.


googleGoogle.hu
Ha esetleg a fenti oldalak nem felelnének meg önnek akkor elég csak beírnia a google keresőbe, hogy stock photo, stock video vagy music és máris több százmillió hasonló oldalt fog találni.

Néhány kiegészítés.

Előfizetés.
A legtöbb ilyen oldalnál van lehetőség úgynevezett „subscription”-re, azaz előfizetésre. Ez annyit jelent, hogy egy kicsit nagyobb összegért előfizet egy adott időre az oldalon és ezalatt az idő alatt tölthet le annyi képet amire előfizetett. Például előfizethet egy hónapra úgy, hogy naponta 5 darab képet tölthet le. Ennek az előnye, hogy ha letölti a napi maximumot akkor összességében az egy képre eső ár sokkal kedvezőbb mintha külön-külön vásárolta volna meg. Nyilván ez csak akkor éri meg ha sok képre van szüksége. Néhány oldalnál az előfizetéskor nincs méret limit, így akkor is megéri ha nagyon nagy méretű fájlokra van szüksége.

Szerzői jogok.
Szinte mindegyik ilyen oldal tiltja, hogy a náluk vásárolt képeket ön értékesítse, kizárólag saját felhasználásra vásárolhatóak meg. A fotók többféle licenccel vehetők meg, olvassa el az adott weboldal leírását a licencekről, hogy biztos lehessen benne, hogy az ön által megvásárolt képet felhasználhatja-e amire szeretné.

Módosítás.
A legtöbb esetben van rá lehetőség, hogy a megvásárolt fotót módosítsa ha a reklámanyag vagy a weboldala megkívánja ezt. Éljen ezzel a lehetőséggel, nem csak kitetesse honlapjára a fotókat, hanem grafikusával, webmesterével tegye egyedibbé. Így még biztosabb lehet benne, hogy nem fog ugyanaz a fotó mondjuk a konkurenciája honlapján is szerepelni.

Mi van ingyen?
Ha ingyenes stock fotó oldalról tölti le a képet akkor legyen körültekintő, bizonyosodjon meg róla, hogy valóban legálisan nyújtja-e önnek a képet az adott weboldal. Amíg pénzért vásárolja a fotókat addig annak nyoma marad, igazolni tudja vitás esetekben a kép eredetét, ám az ingyenes oldalak sokszor nem vállalnak (vagy nem is igazán tudnak) felelősséget a képek jogtisztaságáért. Döntse el, hogy néhány dollárért érdemes-e megkockáztatni egy szerzői jogsértést.

Összegzés.

Nyilván ennél jóval több ilyen oldal van és aki használja annak általában van kedvence. Ha nincs itt az a kedvenc az nem azt jelenti, hogy ezek jobbak hanem, hogy ezek a mi kedvenceink és a sok év alatt amióta weboldalakat és egyéb anyagokat gyártunk ezek feleltek meg leginkább.

Nagyon jól használható anyagok ezek ha gyorsan vagy olcsón van szükség olyan képre ami csak dekorációs célra kell. A legnagyobb reklám ügynökségek és grafikai stúdiók is használják ezeket az oldalakat, de ha tényleg egyedi, markáns reklámanyagot szeretne (főleg videók esetén) akkor ajánljuk, hogy keressen fel egy profi fotóst, videóst vagy zenészt. Ez is csak egy lehetőség amit használni lehet és kell, ha a helyzet megkívánja.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
9 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Kristóf

  Nagyon remek kis összeállítás! A stock fotókat már használtam és nem is tudtam, hogy videókat és zenéket is lehet így vásárolni, köszönöm a tippet!


 2. Éva

  köszönöm, pont ilyeneket kerestem


 3. pampalini

  sxc.hu?
  vagy punchstock.hu – kisebb képekért.


 4. Gondos Redőnyös http://gondosredonyos.hu

  Én is az sxc.hu-t szoktam használni… Remek összeállítás volt, el is teszem a könyvjelzőim közé, még Később jól jöhet!


 5. Váraljay Gabriel http://varaljay.com

  Remek! Köszi. Már régebben is láttam a cikket, de csak most volt idő visszatérni!


 6. Lőrincz István http://www.pixmac.hu

  Köszi hogy minket is emlitettél. 2010 elején látta meg a pixmac.hu weboldal a napfényt… Tetszik a blogod is.
  Üdv. Lőrincz István, Pixmac Menedzser


 7. Váraljay Gabriel http://varaljay.com

  István! Érdekes az oldal szövege, át kéne nézni. Amúgy szuper és ez csak építő kritika.

  “Plusz Ingyenes képek is várnak magára.” – inkább “Önre”


 8. Lörincz István http://www.pixmac.hu

  Köszi Gabriel,

  Kijavitottuk. “Önre”.


 9. berend zsolt http://allyoucanstock.com

  Nagyon jó összeállítás! Én is javasolnék egy oldalt:

  allyoucanstock.com

  Itt vásárlás mellett stockfotókat rendelni is lehet.

  Üdvözlettel, Berend Zsolt, allyoucanstock cégvezetőSzólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

10 tipp honlap tulajdonosoknak