Hírlevelezés kezdőlépések.
Kategória: email marketing ● Címke: , , , , 4 hozzászólás

hirlevelezésBizonyára sok olvasónk van aki bár szeretné kihasználni a hírlevél küldésben rejlő új lehetőségeket, mégis ismeretlen számára, hogy egyáltalán miképp kell nekiállni.

Ezért ebben a bejegyzésben arról írok, hogy milyen egyszerű lépésekkel tud felépíteni egy garantáltan működő hírlevél sorozatot, ami éveken át automata segítséget nyújt, az elkészítése mégis megvan akár negyed óra alatt!

A bejegyzés végén kitérek arra is, hogy egyúttal miképp lehet a weboldalról beérkező megrendeléseket vagy ajánlatkéréseket is hatékonyan kezelni, megrendelői adatbázist építeni egy hírlevél szoftverrel. Miért dolgozna a tulajdonos ezekkel ha van rá automatizált megoldás?!

Az első lépést fejben kell meglépni…

Mielőtt nekiállna felépíteni a levél sorozatot, gondolja végig, hogy pontosan mire van szüksége. Általában két fő csoportra osztható az ilyen szoftverek használati módja:

1. Azonnali értesítés.

Ezt leggyakrabban az akciók és értesítők küldéséhez használhatja. Egy gombnyomással küldhet levelet az összes feliratkozott olvasónak. Természetesen minden levél egyedi lehet, nevén szólítja a feliratkozót, sőt bármilyen személyes adatot be lehet illeszteni amit a feliratkozás során elkért.

Gyakorlatilag mintha megnyomna egy gombot és a szórólapjai kézbesítve is lennének. Csak ez sokkal hatékonyabb mert azok kapják akiket érdekel, akik kérték a levelét.

2. Levél sorozat.

Vagy más néven követő levelek. Ez az e-mail marketing egyik legnagyobb erőssége. Ugyanis ilyenkor az történik, hogy ön megír előre leveleket, mondjuk tíz darabot. Aztán beállítja őket késleltetéssel. Például az elsőt 7 napra állatja, a másodikat 14-re, aztán 21-re és így tovább. Ez a késleltetés azt jelenti, hogy az olvasó a saját feliratkozásához képest ennyi nappal késleltetve kapja meg a levelet.

Tehát az történik, hogy bármikor is iratkozik fel valaki, lehet az december közepe vagy épp a nyár vége, ön biztos lehet benne, hogy az előre elkészített információs anyagait hetente meg fogja kapni. Akár éveken keresztül a háttérben folyamatosan tartja a kapcsolatot ügyfeleivel a szoftver, önnek már nem kell tennie semmit.

Persze ezeken kívül még sok egyéb megoldás is van, például előre megadott dátummal is lehet leveleket küldeni, de az alapot a fenti két módszer adja. Az azonnali küldéshez és a levél sorozathoz is ugyanazokkal a lépésekkel kell kezdeni a rendszer beüzemelését.

Tehát akkor lépésről lépésre.

A leírásokhoz a Webgalamb szoftverből teszek ide képet, ha ön más hírlevél szoftvert használ akkor előfordulhat, hogy a funkciók nem ott vagy egyáltalán nem szerepelnek.

Első lépés. Csoport létrehozása.

Mivel a szoftver több csoportot is tud kezelni ezért elsőre létre kell hozni egyet. Természetesen ha a megrendeléseit is a hírlevél programjával szeretné kezelni akkor külön csoportot érdemes létrehozni a vásárlók számára is.

Második lépés. Köszönő levelek és oldalak létrehozása.

Amikor valaki feliratkozik az ön hírlevelére, vagy rendel a weboldalán, akkor egyből egy automatikus levelet fog kapni. Ezt a levelet is ön tudja létrehozni és szerkeszteni. Ha úgynevezett dupla opt-in feliratkozást szeretne, azaz, hogy a feliratkozást követően egy automata levélben még meg kell erősítenie az olvasónak a feliratkozást, akkor ezt a levelet is hozza létre. Tehát a következő leveleket készítse el:

Feliratkozást követően küldött levél.
Megerősítést követően küldött levél. (Ha dupla opt-in feliratkozást szeretne)
Leiratkozást követően küldött levél.

S ezeknek a leveleknek a mintájára készítse el ugyanígy weboldalként is az oldalakat, hiszen minden egyes “esemény” után a böngésző új, Ön által megadott oldalra irányítja a feliratkozót. Így például mivel ön adhatja meg, hogy a megrendelés után milyen oldal jöjjön be, már ott meg is köszönheti a megrendelést.

Harmadik lépés. Levél sorozat elkészítése.

A levelek tartalmával kapcsolatban majd egy későbbi bejegyzésben írok, itt most csak annyit, hogy készítse el sorban a levelet majd mentse el őket a szoftverben. Érdemes jól átgondolni, hogy mennyi levelet szeretne mert később már kicsit nehézkesebb (de lehet) bővíteni. Azt javaslom, hogy a lehető legtöbb levelet készítsen, hiszen minél több a levél annál tovább mennek az automata levelek az olvasónak. De azért ne menjen a mennyiség a minőség rovására.

Negyedik lépés. A levelek kiküldési beállítása.

Amikor kész van a levelekkel el kell döntenie, hogy milyen időközönként szeretné azt olvasóinak küldeni. Ez is módosítható később, de sokkal egyszerűbb már az elején jól átgondolni. A tanácsom az, hogy lehetőleg legalább heti egy levél legyen, de azért 3-4 napnál ne is legyen sűrűbb a küldés. Persze ez függ azért a levelek témájától, hosszától és sok egyéb tényezőtől.

Ötödik lépés. Helyezze el weboldalán a feliratkozó űrlapot.

Tegye ki weboldalán jól látható helyre a feliratkozó űrlapot. Nyugodtan próbáljon ki pop-up ablakot használni és egyéb megoldásokat is. Ha valamelyik nem működik próbáljon mást.

Ami fontos az az, hogy ne csak kitegye az űrlapot és várja a feliratkozókat hanem indokolja meg, hogy miért jó feliratkozni. Csalja be a látogatót a webes üzletébe. Használjon csalikat, ingyenes tanulmányt vagy egyéb ajándékot amit a feliratkozásért cserébe ad.

Hatodik lépés. Dőljön hátra és élvezze, hogy a szoftver dolgozik ön helyett.

Ezzel gyakorlatilag fel is állított egy olyan rendszert ami (hogy közhelyes legyek) éjjel nappal, télen és nyáron a nap 24 órájában dolgozik ön helyett. Észre fogja venni a különbséget ezt garantálhatom.

Megrendelések kezelése egyszerűen.

Természetesen nem minden termékhez és nem minden mennyiséghez jó ha egy hírlevél szoftver kezeli a megrendeléseket, de ha weboldalán 20 darabnál kevesebb termék van akkor valószínűleg tökéletesen meg fog felelni. S a szoftver nem csak értesítőként fog működni, hanem adminisztrálja, grafikonon kijelzi az eladások sikerességét.

Első lépés. Csoport létrehozása.

A megrendeléseinek kezeléséhez először hozzon létre egy csoportot a Webgalamb-ban, vagy ha más hírlevél szoftvert használ akkor abban.

Második lépés. Köszönő levelek és oldalak létrehozása.

Ezután ugyanúgy hozza létre a köszönő leveleket és oldalakat mint fentebb írtam. Persze itt nem a feliratkozásról hanem a megrendelésről kell, hogy szóljanak ezek.

Harmadik lépés. Helyezze el weboldalán a megrendelő űrlapot.

Mivel ön döntheti el, hogy az űrlapon milyen kérdések legyenek ezért beállíthatja úgy is, hogy rajta legyen plusz cím, vagy akár egy legördülő mezőben kiválaszthatóan a termékek amit meg lehet vásárolni.

Így a látogató egyszerűen megadja az adatait és, hogy melyik terméket szeretné, elküldi és kész. Ön abban a pillanatban megkapja erről az e-mail értesítőt, ha beállítja akkor a megrendelő is kap egy visszaigazolást. S természetesen az összes megrendelést adminisztrálja a hírlevél program.

Negyedik lépés. Dőljön hátra és élvezze, hogy a szoftver dolgozik ön helyett.

Természetesen elkészíthető úgy is a rendszer, hogy minden termékéhez külön csoportot hoz létre. Ez kicsit munka igényesebb de nagy előnye, hogy minden termékhez egyedi leveleket készíthet, külön ajánlatot küldhet a vásárlóknak (például ha tintapatront vett akkor tudja, hogy neki erről írjon levelet) ráadásul a statisztikai grafikonokon össze tudja hasonlítani a termékek sikerét.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
4 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Emese

  Köszönöm, hogy olvashattam ezt, a főnököm épp mostanában jár a nyakamra, hogy kezdjek már valamit a hírlevél szoftverünkel :)) Így azért könyebb lesz nekiállnom.


 2. Troll

  Hát csak hajrá Emese 🙂

  Amúgy tényleg nem szabad halogatni, majd meglátjátok, hogy ha üzembe helyeztétek a hírlevél szoftvert akkor mennyire meg fog urani a megrendelők száma, és milyen hatalmas érzés lesz amikor mondjuk egy új akciótok van és egy gombnyomásra akár több ezer embernek el tudjátok küldeni.


 3. Magiszter

  Köszi a cikket, jó volt. Nekem most a legnagyobb örömet az okozta, hogy a megrendelésről is írtatok, mert már hetek óta nyúzom a főnököt, hogy a készülő új weboldalunkban már ne e-mailben jöjjenek a megrendeléseink ha van egy erre alkalmas szoftverünk.

  A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy az 5-6 megrendelhető termékünket miképp érdemes beállítani a Webgalamb-ban? Úgy értem, hogy csináljunk mindegyiknek egy külön csoportot vagy menjen egybe?


 4. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Ha teljesen különböző termékekről van szó akkor azt javaslom, hogy külön csoportba legyenek gyűjtve a megrendelések. Így az adott termékkel kapcsolatosan egyedi reklámot vagy információkat lehet küldeni a későbbiek folyamán.

  Például ha van monitor, nyomtató, laptop, stb. és ezek külön csoportban vannak, akkor annak aki az egyikből más várásolt lehet küldeni levelet ha ahhoz a termékhez kapcsolódó kiegészítő termék, új verzió jelenik meg, illetve akár a maradék termékek reklámját is lehet küldeni.

  Ha viszont ugyanannak a terméknek különböző változatairól van szó akkor ez nem feltétlenül fontos. Itt is egy példával élve, ha mindegyik termék nyomtatóparton akkor nyugodtan lehet egy csoportba gyűjteni. Így ráadásul megoldható, hogy egy megrendeléssel több terméket is rendeljen a vásárló.

  Tehát ez a termékektől függ, de jellemzően a külön csoportba mentés a jobb megoldás.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika