Heavy Metal a Facebook oldaladon
Kategória: online marketing ● Címke: , , 5 hozzászólás

Heavy Metal FacebookEzer olyan dolog van amit nem tanácsos a Facebook-on vagy más közösségi oldalon csinálnod. Ezeket többnyire mindenki ismeri, vagy ha nem is, akkor legrosszabb esetben “csak” magát járatja le az ember.

Vannak viszont olyan hibák is amiket akkor követhetsz el amikor a vállalkozásod Facebook oldalát kezeled. Ezeknek a hibáknak viszont már komoly következményei is lehetnek. Ha nem is veszítesz miattuk pénzt, sokszor feleslegessé tehetik céged jelenlétét a közösségi médiában.

Ezért összegyűjtöttük azt a 10 legjellemzőbb hibát amit személyesen is tapasztalunk nap mint nap a Facebook-on. Ráadásul a cikk végén néhány gyors gyakorlati tanács a sikeresebb jelenléthez.

1. Ne spamelj a falamra!

Ha látsz egy olyan Facebook oldalt aminek nagyon sok követője van, ráadásul hasonló témakörben mint amivel te foglalkozol akkor biztos felvetődik a gondolat, hogy de jó lenne ezekkel az emberekkel megismertetni a saját oldaladat is.

Sajnos ilyenkor sokan még mindig a könnyűnek látszó utat választják, azaz egyszerűen kiírják a népszerű oldal üzenőfalára a reklámjukat.

Ez teljesen felesleges és kifejezetten rossz módszer. A népszerű oldalak üzenőfalát nem nézegetik a követőik, mindenki a saját üzenőfalát látja ahol megjelennek a népszerű oldal bejegyzései is. De csak azt amit ő ír. Te hiába teszel ki másnál reklámot azt csak azon kevesek látják akik épp valamiért megnézik a népszerű oldal üzenőfalát, vagy esetleg az új követők. Azt viszont elérheted nagyon könnyen, hogy az oldal tulajdonosa emiatt mérges legyen rád és azon túl, hogy törli amit odaírtál, még be is jelenti spam-ként. Néhány ilyen bejelentést beszedsz és bármikor kidobhat a Facebook.

Hirdess célzottan a népszerű oldalra!
Amikor hirdetsz a Facebook rendszerében akkor van lehetőséged érdeklődési kör szerint tenni ezt. Azaz ki tudod választani a népszerű oldalt, hogy kifejezetten nekik szeretnél hirdetni. Válaszd ezt és jelöld be azt is, hogy csak azok lássák akik még nem a te követőid. Így láthatod azt is, hogy mennyi közös követőtök van, mert ki fogja írni a Facebook azok számát akiknek hirdetsz.

2. Ne ossz meg link nélkül terméket!

Sajnos ezt is élőben látni sok oldalnál. Az dicséretes, hogy ha valaki aktív és naponta teszi ki mondjuk egy webáruház termékeit, de szinte a nullára csökkenti a hatékonyságot ha nem teszi ki mellé a linket ahol meg is lehet nézni, meg lehet vásárolni.

Ez főleg olyan oldalaknál fordulhat elő ahol alkalmazott végzi a közösségi marketinget és az van csak kiadva neki, hogy minden nap posztoljon valamit. Mit érdekli őt, hogy ennek van-e értelme. A tanulság, hogy ha a cégnek aktív Facebook oldala van, akkor nem ússza meg a vezető, hogy arra rá ne nézzen időközönként.

3. Ne legyél személy ha cég vagy!

A kezdeti időkben rengetegen készítettek cégüknek olyan profilt mintha személy lenne. Ez eleinte buli mert ismerősnek lehet jelölni bárkit és így relatív könnyen lehet “rajongókat szerezni”. Maximálisan rossz technika, sok hátránnyal.

Alapvető hátrány, hogy ezt tiltja a Facebook szabályzata és bármikor törölheti érte a profilt, egy pillanat alatt eltüntetve minden addig befektetett munkát. Már elég sokan vannak akik abban az esetben ha egy cég jelöli őket ismerősként akkor nem csak, hogy nem jelölik vissza, hanem megjelölik spamként. Mivel ebben a formában az is. Probléma az is, hogy ismerős maximum 5.000 lehet, azaz ha hosszútávra tervezed a céges megjelenésed akkor ez semmiképp nem jó.

A megoldás egyszerű: ha céges oldalt szeretnél, akkor céges oldalt csinálj, ne profilt. Ha pedig már megvan a profil és sajnálnád a követőket, ismerősöket, akkor egy kattintással átválthatod oldallá.

4. Ne hallgass ha kérdeznek!

Cégek esetében a követők gyakran azért követők, hogy feltehessenek kérdéseket a cég termékeivel, szolgáltatásaival kapcsolatban. S ahogy a közösségi oldalakon megszoktuk, erre a gyors és korrekt választ jogosan el is várják a követők.

Mégis nem egy olyan oldallal találkoztam már ahol a bejegyzéshez írt kérdésekre, gondolatokra nem érkezett válasz, vagy annyira elkésve, hogy már nem is volt aktuális.

Ez nem csak azért rossz mert esetleg a kérdező a konkurencia mellett dönt. Hiszen ez egy publikus információ amit mindenki lát aki követi az oldalt, sőt esetleg még az is láthatja aki először téved oda. Gyakorlatilag ez nemhogy nem építi a cég megítélését, hanem kifejezetten rombolja, ennél még az is jobb ha nincs is oldalad.

Persze mindig akadnak trollok akik pusztán a kötekedés kedvéért mennek oda, vagy csak simán káromkodni akarnak. Őket egy mozdulattal ki lehet örökre tiltani. De érdemes ez előtt a lépés előtt is belegondolni, hogy bár a kérdés lehet, hogy provokatív, de a válasz amit adsz valóban hasznos lehet a többi követőd számára. Ilyenkor úgyis látja a közösség, hogy te normálisan reagálsz, ez még sokszor külön jól is jöhet.

5. Ne csak megossz, beszélj is!

Nagyon sok oldal tulajdonosnak problémát okoz, hogy mégis mit posztoljon állandóan. Mivel lehet fenntartani az érdeklődést, mit érdemes kiírni a követőknek.

Ilyenkor szokott gyakori probléma lenni, hogy megosztóvá válik az oldal. A szónak abban az értelmében, hogy egyre gyakrabban lesznek a webcímek megosztásai, újságcikkek, videók kirakása. Ez még nem gond, viszont ha ezeket mindenféle szöveg nélkül teszed (rosszabb esetben a no komment felirattal) akkor nagyon gyorsan elszállnak a követők. Eleve kevesen néznek meg olyan megosztott dolgokat amiről nem tudják, hogy mi. Hiába írod oda egy videóhoz, hogy „ezt mindenképp nézd meg”, ezzel nem csigázol fel senkit.

Ha megosztasz tartalmakat akkor írd oda, hogy miért osztod meg, mi erről a véleményed, mi az aktualitása… Röviden írd oda, hogy miért jó a követődnek ha rákattint a linkre.

6. Ne lájkold a saját bejegyzésed!

Ez inkább a kínos kategória, de annyi helyen látni és már annyi helyen gúnyolódnak rajta, hogy muszáj a listára vennem.

Főképp olyan oldalak tulajdonosai követik el ezt a hibát akiknek kevés a követőjük, vagy akiknek a bejegyzéseihez nincsenek kommentek, nem lájkolják a posztokat a követők. A legrosszabb az egészben, hogy valószínűleg pont azért csinálja ezt az oldal tulajdonosa, hogy ne legyen annyira “égő”, hogy senki sem lájkolja amit ír. Ha viszont így nézzük akkor ez sokkal inkább leminősíti a tartalmakat.

7. Ne posztold ha még nem aktuális!

Sokszor előfordul, hogy egy céges eseményről, akcióról vagy más aktuális időpontról a Facebook oldalon is értesíti a cég a követőit. Hiszen ez remek felület erre. A hiba akkor szokott előfordulni, hogy ha ezt nem akkor teszed amikor aktuális, hanem jóval előtte.

Amiatt lehet ez, hogy azt gondoljuk, hogy jó az ha előre szólunk a dologról, hiszen fontos a követőknek. Viszont érdemes abba is belegondolni, hogy a másik oldalról ez miképp néz ki. A követők ezer másik posztot is olvasnak a saját falukon, nekik te csak egy vagy a sok közül. S egyszer csak olyat írsz, hogy figyelj mert hat nap múlva 10 százalékkal olcsóbban adom a dolgaimat? Erre az olvasó azt gondolja, hogy rendben, ismét egy bejegyzés tőled amivel nem megy semmire.

Itt fontos megjegyezni, hogy ha a marketing stratégiád úgy van felépítve, hogy felcsigázod a követőek az esemény előtt akkor az rendben van. De ha ilyen stratégiád van akkor tudod, hogy ez nem abból áll, hogy csak simán kiírod a jövőt minden nap.

Persze jó az ha nem csak egyszer írod ki a tervezett eseményt, de elég ha közvetlenül előtte teszed, különben úgyis elfelejtik a követőid. Hacsak nem elképesztően brutálisan fontos dologról van szó. Mármint a követőid számára. Akkor ne vedd figyelembe amit írtam. 🙂

8. Ne itt oszd meg a személyes hitedet, ízlésed, ideológiádat!

Erre épp a napokban láttam egy nagyon jó, illetve inkább egy nagyon rossz példát. A cégvezető a céges oldalán osztotta meg a szélsőséges nézeteit tükröző videókat. Gondolom ezt ragozni sem kell, hogy miért rossz.

Ne érts félre amit a címben írtam, az nem rossz ha stílusa, karaktere van annak amit kiteszel. Nyugodtan lehet egy cégnek is ízlése, sőt hitvallása vagy ha nincs jobb dolga akkor politikai nézetei is. A lényeg viszont az, hogy ez a cégé. Nem a posztoló személyes világa.

A megoldás egyszerű: kizárólag olyat írj ki céged Facebook oldalára amit kitennél a weboldaladra, blogodra is. Ha a céges oldaladra nem tennél ki aranyos kiscicás videókat, vagy épp Heavy Metal klipeket akkor szerintem a céges oldaladra se tedd. A Facebook oldalad a cégarculatod része, az egyik legfontosabb online prezentációja a márkádnak. Gondold meg miképp mutatod be.

Persze ez fordítva is igaz, ha van a cégednek határozott arculata, nyíltan felvállal egy stílust vagy egy gyártót akkor pont jó terep ennek bemutatására a Facebook. A mi arculatunkba belefér, hogy Heavy Metal klipeket osszunk meg, mivel sokan tudják rólunk, hogy rockerek vagyunk, dolgozunk zenei klipeken és zeneszerzés szolgáltatásunk is van. Azt viszont nem tennénk ki, hogy milyen vallásban hiszünk vagy melyik pártra szavaztunk. Pedig van erről is véleményünk. De ez privát vélemény, nem a cég véleménye.

Végül pár tanács, hogy mit tegyél a fentiek helyett:

Aktívan ossz meg érdekes dolgokat.
Minél aktívabb vagy te, annál aktívabbak lesznek a követőid. Ha elhanyagolod céges oldalad akkor egyre kevesebb követőd lesz és a Facebook algoritmus alapján nagy eséllyel az a kevés is egyre kevésbé fogja látni amit posztolsz.

Kommentelj oldalként.
Át tudsz váltani oldal nézetbe és így akiket követsz azoknál mint cég tudsz hozzászólni. Sajnos csak cégeket követhetsz, de a hozzászólásaiddal, véleményeddel ismertebbé teheted oldalad és elismertebb lehetsz. Persze a fenti figyelmeztetések a cég kommentjeire is vonatkoznak, figyelj rá, hogy nem mint magánember mondasz véleményt.

Használd a kérdések funkciót.
Erről nemrég írtam, a lényeg az, hogy ezzel a funkcióval könnyedén tudod aktiválni a követőidet, ráadásul ezt látják a követőid ismerősei is.

Tölts fel saját videókat, képeket a megosztás miatt.
Ha Youtube videót osztasz meg, vagy más weboldalakról képeket akkor akik tovább osztják azok már az eredeti tartalmat mutatják ismerőseiknek, számodra ez már nem hoz forgalmat. Viszont ha saját videókat és fotókat töltesz fel a Facebook oldaladra akkor bárki is osztja azt meg hozzád jut el. Nálad lesznek a lájkok és a videó kommentjei.

Csinálj feliratkozó oldalt.
Rendkívüli módon meg lehet növelni egy Facebook oldallal a hírlevél feliratkozók számát. Erről is írtam már mivel például a Webgalamb szoftverhez ingyenes Facebook feliratkozó oldal készítő jár.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
5 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Vince

  Remek összefoglalás, azt hiszem ezt ki is nyomtatom és kiteszem a srácoknak az iroda falára 🙂


 2. OIH http://online-inkubatorhaz.com/

  Nem az a tökéletes amihez nincs mit hozzátenni, hanem az amiből nincs mit elvenni! 😉

  ui.: szal THX 😉


 3. Éva

  A cím alapján másra számítottam, de igazából nem csalódtam, nagyon remek és átfogó összefoglalás, köszönjük!


 4. Farkas Jánosné

  Tényleg nagyon remek, ez nem csak kezdőknek, mindenkinek nagyon hasznos.


 5. Miki

  Erre az oldalként kommentelésre nem is gondoltam még, nagyon jó tipp, köszönöm!Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

8 ok amiért az email marketing hatékonyabb mint a Facebook
Ingyenes Facebook és WordPress alkalmazások
Facebook egyedi oldal fül
Hogyan hoz vevőket a Facebook?
Facebook oldal tippek