Hatékony-e a spamküldés? És miért nem?
Kategória: email marketing ● Címke: , , , ● Nincs még hozzászólás.

email-marketingHagyjuk most azt a tényt, hogy a kéretlen levelek küldésével milliós nagyságrendű büntetéseket lehet bekaszálni. És hagyjuk azt is, hogy senki nem szereti, ha a torkán próbálnak lenyomni valamit. Meg azt, hogy leégeted vele a cégedet és a portékádat.

Ezeket egy pillanatra felejtsük el, és nézzük meg, miért is NEM éri meg kéretlen levelekkel “reklámozni”…

Vannak figurák, akik cégeknek potom összegért cserébe szinte bármit kiküldenek egy meglehetősen nagy címlistára. Vonzó, nem? (és egy kicsit sem gyanús, hogy magukat is spam levélben reklámozzák…)

Ha Neked nem is, de van, akinek igen, mert minimális kiadással és nulla munkával „ígér” vásárlókat. És sajnos még mindig sokan hisznek abban, hogy a nagy számok törvénye alapján csak lesz egy-két vevő.

De nézzük meg, milyen címek ezek.

Nagyon sokszor törvénytelen módon gyűjtik össze a listájukat az ilyen bűnbandák. Merthogy szomorú, de azok. Nemrég egy Index cikk írt is erről itt, aminek lényege, hogy gyanútlan emberek adatait lopják el. A cikkben említett módszer persze csak egyetlen eset abból a rengetegből, hogy miként szereznek meg e-mail címeket hackerek, robotprogramok, átverős oldalak és hasonlók.

Ezek után jogos a kérdés, hogy mennyire várható eredmény egy ilyen listára kiküldött kéretlen reklámtól. A spamküldés ráadásul nem egyenlő az e-mail marketinggel. Nagyon nem. Utóbbi munkával jár, időbe telik, de cserébe egy aranytojást tojó tyúkod lesz, ami hosszú távon szolgál, ha jól bánsz vele. Tehát sokkal nagyobb bevételt hoz. A spammerek pont ezt a tyúkot vágják le és eszik meg ebédre. Egyszer. Aztán meg néznek, hogy nincs kaja.

Mutatunk valós, élő példákat.

A téma kapcsán megkerestük Szombati Orsolyát, a Sales Akadémia és a Marketing Kivitelezés tulajdonosát, akit arról faggattunk, hogy milyen személyes tapasztalatai vannak a kéretlen levélküldés hátrányairól.

– Szia Orsi! Kérlek, mondd el röviden az olvasóknak, hogy mivel foglalkozol, miben segíted a hozzád fordulókat.

A cégünknek jelenleg két üzletága van: a Sales Akadémián élő tréningekkel és dobozos oktatóanyagokkal segítjük a kisvállalkozásokat abban, hogy olyan profi értékesítési és marketing rendszereket tudjanak felépíteni, amelyek a legújabb piaci trendeken túl a vevők személyiségtípusát és döntési szempontjait is figyelembe veszik.

A Marketing Kivitelezés üzletágunkban pedig olyan kis- és nagyvállalatoknak nyújtunk napi szintű, operatív segítséget, akiknek az online marketingre, heti blogolásra, rendszeres hírlevelezésre, e-mail kampányok, kampányvideók készítésére vagy nincs saját emberük, vagy nem marad rá elég idejük, vagy egyszerűen csak nem értenek hozzá, és szeretnének ebben szakértő segítséget kapni.

– Elmeséled a spamküldéssel kapcsolatos személyes tapasztalatodat?

Sajnos rengeteg rossz példával találkoztam az elmúlt évek során. Felhasználóként nem hiszem, hogy ezt a témát nagyon be kellene mutatni, hiszen biztos vagyok abban, hogy e blog olvasói között is szép számmal vannak olyanok, akik napi szinten tucatjával kapják a kéretlen reklámleveleket. A legdurvább eseteket a magyarspammer blog is pellengérre állítja.

Számomra azonban inkább a megrendelői oldalon tapasztalható tudatlanság és makacsság az elszomorító. Nagyon sokan élnek tévhitben és hiszik azt, hogy „megéri” pár tízezer forintért százezer címes marketing listákat vásárolni, vagy megrendelni egy-egy listatulajdonostól egy kiküldést.

Nos, szerintem ez csak egyvalakinek jó: annak a kóklernek, aki eladja a listát, vagy annak, aki bezsebeli a pénzt a reklámüzenet kiküldéséért. Az efféle kéretlen reklámokból (spam-ekből) biztos vagyok abban, hogy a megrendelő egyetlen fillér bevételt sem fog realizáni.

Volt nekünk is olyan érdeklődőnk aki megjelent a 228 ezres adatbázisával, és hatékonyabb marketinget szeretett volna. Ezzel még nincs is semmi gond, ám a listáról kiderült, hogy innen-onnan vásárolták össze, saját kezűleg gyűjtötték ki az email címeket különféle weboldalakról (mondván, hogy ha ki van téve a webre, akkor arra lehet levelet küldeni), és persze feltették rá a cég összes ügyfelét, érdeklődőjét, ajánlatkérőjét is.

Azt gondolhatnánk, hogy egy 228 ezres lista…
– na az már valami!!!

Azonban, hogy a kéretlen levelek küldése mennyire eredménytelen, jól bizonyítja, hogy a fent említett cégvezető elmondása szerint a 228 ezres listán a legjobb esetben kb. 6.000-7.000-es megnyitást sikerült elérnie. (Akárhogy is számoljuk, ez 2,5-3%, ami nagyon csekély!)

A megnyitók közül kb. 2-300-an kattintottak a levélben szereplő linkre. A megnyitáshoz képest ez az arány: 3-4%, ami szintén nagyon kevés, a teljes, 228 ezres listához viszonyítva pedig szinte mérhetetlen: 0,1%!

Tehát akkor sem megtérülő befektetés, ha egy vagy két vásárló lesz is belőle, hiszen utána hogyan tovább…

A leiratkozók száma ráadásul egy-egy kiküldésnél kb. 2.500 fő körül mozgott. Ez viszont nagyon magas szám.

Mivel a cégvezető abban kért segítséget, hogy eredményesebb legyen a marketingje,

azt javasoltuk, hogy:
a.) hagyja abba azonnal a spam küldést,
b.) kezdjen saját, legális adatbázis építésbe,
c.) és ezzel egyidejűleg tisztítsa meg a meglévő adatbázisát, mégpedig úgy, hogy csak azok maradjanak a listán, akiket érdekel az a téma, amivel ő foglalkozik. Ehhez is javasoltunk korrekt, legális módszereket.

Ennek mentén el is kezdtünk együtt dolgozni, ám az együttműködésnek nagyon hamar véget vetettünk.

Ennek oka az volt, hogy amíg mi azon dolgoztunk, hogy megteremtsük az adatbázis építés és automatizált marketing alapjait, személyiségtípusokba soroljuk a feliratkozókat és típusra szabott marketing üzeneteket juttassunk el az olvasókhoz, addig a cégvezető makacsul folytatta a háttérben a spamelést. Újabb és újabb kéretlen leveleket küldött a teljes listájára, hetente 2-3 alkalommal is, mondván, hogy a biznisznek azért mennie kell, és a nagy számok törvénye alapján csak bejön egy-két megrendelés.

Kétszer szóltunk emiatt, harmadjára szerződést bontottunk. Hiszen hiába építünk fel valamit az egyik oldalon, ha ő azt bombával szórja meg a másikon. Pedig ő is látta, hogy az a módszer nem működik és ezért kérte a segítségünket.

Spammer

– Mit üzensz azoknak, akik kéretlen levelek kiküldésén törik a fejüket? Miben látod a megoldást?

Azt, hogy ne tegyék!

Nem csak azt pénzt szórják ki az ablakon, amit a lista megvásárlására vagy kiküldés megrendelésére fordítanak, hanem hosszú távon rombolják a saját cégük imidzsét is. Arról már nem is beszélve, hogy felkerülni a magyarspammer blogba elég megszégyenítő érzés.

Belátom, hogy egy saját, minőségi adatbázis felépítése nem két napba kerül és gyakran fáradságos munka, mégis, azt tapasztalom, hogy csak ennek van hosszú távon eredménye. Arról nem is beszélve, hogy egy profi online marketing rendszer és egy jól átgondolt hírlevél stratégia nem csak bevételt hoz, hanem építi a cég hírnevét is.

Saját adatbázist lehet építeni, például:

  • saját honlapon történő feliratkozó gyűjtéssel (pl. letölthető anyagok, e-mail sorozat, letölthető kuponok, regisztrációért cserébe megtekinthető videók útján)
  • keresztmarketing útján (amikor egy másik cég promótálja a mi letölthető anyagainkat, termékeinket, szolgáltatásainkat)
  • kiállításokon, konferenciákon, vásárokon való megjelenéskor (e-mail címért cserébe apró figyelmesség, vagy pl. egy játékban / sorsoláson való részvétel)
  • facebook segítségével, alkalmazásokon keresztül (úgy tudom, Nektek is van egy díjmentes feliratkozó gyűjtő applikációtok)
  • vendégblogolással, amikor a vendégblogger lehetőséget kap a saját honlapjaira átlinkelni, és feliratkoztatni az új látogatókat.
  • google és facebook hirdetésekkel, amikor nem terméket, vagy szolgáltatást, hanem a letölthető anyagot reklámozzuk.

Akinek van kérdése, szeretettel várom a Sales Blogon, volt már nyílt napunk is e-mail marketing témában. Kérdezni nyugodtan lehet még ide kattintva >>

Annak pedig, aki úgy érzi, hogy szeretne a saját online marketingjéhez támogatást kapni, szívesen segítünk a Marketing Kivitelezés üzletágunkban.

– Köszönjük a válaszaidat. Reméljük, hogy akik olvasták ezt a cikket, azok a spamküldés helyett inkább az e-mail marketingre voksolnak.

Orsitól olvasásra ajánljuk még:
Jogi tudnivalók kampány indítás ELŐTT >>
Tényleg leáldozott az e-mail marketingnek? >>

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
Nincs még hozzászólás. (szólj hozzá te is)


Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika