Facebook oldal tippek
Kategória: online marketing ● Címke: , , , , 40 hozzászólás

Facebook oldalNagyon rövid idő alatt elérte a Facebook, hogy a vállalkozások többsége kötelezőnek érzi, hogy weboldala mellett cégének vagy termékeinek indítson egy Facebook oldalt is.

Ez jól is van így, hiszen egy vállalkozás szemszögéből ez is egy olyan lehetőség,- vagy nevezhetjük marketing eszköznek is – amit vétek kihasználatlanul hagyni. Viszont amikor elkészül a Facebook oldal akkor a legtöbben tanácstalanul nézik, hogy mit kellene most csinálni. Oké, megvan az oldal, de, miképp lesz ebből haszna? Ha vannak követőek akkor abból miképp lehet profitálni? Hogyan legyen több követője az oldalnak? Hogyan érdemes hirdetni?

Garantált siker receptet mi sem tudunk adni, de mivel 5 különböző témában készítjük saját Facebook oldalainkat ezért sok tapasztalatot szereztünk, sok olyan trükkre jöttünk rá vagy ismertünk meg amelyek nagyon hasznosak lesznek önnek is.

A mai bejegyzésben ezeket szedtem egy csokorba. Kezdjük egyből a szerintünk legfontosabbal.

Adatbázis építés a Facebook segítségével

Azt gondolhatnánk, hogy ha vannak követői az oldalnak akkor elértük a célunk, hiszen ezzel egy érdeklődőkből álló adatbázist építettünk köré. Ez abból a szempontból igaz is, hogy az oldal követői (jó esetben) figyelnek arra amit írunk ám ez meg sem közelíti azt a fajta hatékonyan kihasználható módot mint amikor a hírlevelünkre iratkozik fel az olvasó.

Hírleveleinkben előre elkészíthetjük a levelek sorozatait, személyre szabhatjuk a leveleket, mérhetjük és irányíthatjuk a statisztikákat és még rengeteg egyéb funkció ami hiányzik abból ha csak egyszerűen írunk naponta pár sort a Facebook oldalára.

Igazából mind a két módszer remekül használható, de a legjobban akkor jár ha kombinálja a kettőt. Sokaknak van Facebook oldala és hírlevél szoftvere is. De valamiért egyelőre nagyon kevesen ötvözik ezt a kettőt.

Mi jelenleg két Facebook oldalunkra tettük ki a hírlevél feliratkozási lehetőséget és meglepően hatékonyan működnek. Akik a cégre találnak nem csak követni fogják az oldalt hanem fel is iratkoznak a hírlevél sorozatra.


Ha a hírlevelei generálják önnek a vevőket akkor Facebook követőiből generáljon hírlevél feliratkozókat. Ez egy tuti módszer amivel konkrét profitot tud termelni önnek a Facebook.

Erre a módszerre nagyon jó példát talál a Webgalamb Facebook oldalán, s ha nincs még hírlevél szoftvere, vagy jobbat szeretne akkor egyúttal a Webgalamb szoftverrel is megismerkedhet: A Webgalamb Facebook oldala

Honnan lesznek követők?

Vannak akik azt javasolják, hogy sorozatosan jelöljön be ismeretleneket és nekik ajánlja céges oldalát. Ez is lehet egy működő lehetőség, de személy szerint nem vagyok ennek a híve.

A saját tapasztalatom az, hogy hiába jelöl be egy ismeretlen, még ha vissza is jelölöm akkor sem fogom követni csak azért az oldalát mert már mint ismerős javasolta. Sőt egy elég erős ellen érzéssel fogadom ha ajánl valamit, hiszen nyilvánvaló, hogy csak azért jelölt be, hogy kihasználjon. Persze mindenki másra esküszik, itt is az a legjobb ha leteszteli a saját fiókjával a módszereket.

Ehelyett ajánlok két egyszerű, de nekünk nagyon bevált módszert:

1. Követők a weboldalról
2. Hirdetések

Követők a weboldalról

Szinte nincs is már olyan weboldal ahol ne lehetne Like-olni, vagy magyarosan Lájkolni bejegyzéseket, termékeket, oldalakat. Ez nagyon hasznos, hiszen ha a látogató Lájkolja a bejegyzést akkor az ő üzenőfalán ez egy pár szavas bejegyzésként megjelenik. Viszont lehet ezt hatásosabban is csinálni.

Amikor az oldalba illesztett Lájkolóra kattint az olvasó akkor a gomb tudja, hogy azon a webcímen lévő tartalmat kedvelte. De ez be lehet állítani kézzel is, azaz ön (vagy inkább webmestere) megadhatja, hogy aki rákattint az melyik webcímet Lájkolja.

S ha ennek a webcímnek az ön Facebook oldala címe van megadva akkor azzal a kattintással a kattintó azonnal az ön követője lesz. Ezt a megoldást láthatja nekünk is itt a blog jobb sávjában, sőt a bejegyzéseink végén is így van megoldva. Tehát ha amikor a cikk végén ezt az írásunkat elismerve rákattint a gombra akkor ön egyből követőnk is lesz.

Hogy webmesterének megkönnyítsük ennek a kódnak a kivételét és önnek pedig, hogy kövessen minket ide is beteszem a kódot és magát a gombot is:

Mit hirdessen, hogy hirdessen?

A Facebook oldalát könnyen és egyszerűen tudja hirdetni a saját rendszerükben. A kezelői felület egyszerű, pár beállítást követően meg is jelennek hirdetései. A hirdetésekhez pár jelenleg aktuális tipp:

 • Ne csak egyszerűen az oldalát hirdesse, hanem egyből a hírlevél feliratkozási lehetőséget. Így aki a hirdetésre kattint nagyobb valószínűséggel lesz feliratkozó, hiszen azt kapja amire kattintott.

 • Készítsen minden hirdetésből több variációt a kedvezőbb ár miatt. A Facebook hirdetési rendszere a létrehozott hirdetés alapján kalkulálja ki, hogy menyi az a minimum amit önnek egy kattintásért kell fizetnie. Meglepő, de ha két hirdetésében semmi más különbség nincs, csak a kép akkor is jelentős különbség lehet az árban. Próbálja ki, hogy más képet tesz fel, átír pár szót, megváltoztatja az életkort akiknek hirdet és látni fogja, hogy akár felére, harmadára is csökkentheti költségeit.

 • Készítsen minden hirdetéséből több variációt a konverzió miatt. Sokszor ha csak pár szót másképp ír le, vagy más képet használ ugyanahhoz a szöveghez sokszorosára nőhet a kattintások száma.

 • Hirdetésinél megadhat érdeklődési köröket is. Használja ki és célozza meg pontosan célpiacát, ha szerencséje van akkor akár még konkurenciája követőinek is tud hirdetést készíteni.
  Jól átgondolt és sok tesztelésen átesett hirdetésekkel az Ingyen

Játékokkal foglalkozó honlapjaink Facebook oldala december végi indulása óta már több mint 11.000 követővel és több mint ezer hírlevél feliratkozóval büszkélkedhet:
http://facebook.com/ingyen.online.jatekok

Célozzon pontosan

Cége Facebook oldalához egy régebbi cikkünkben már írtam, hogy miképp tud saját tartalmú oldalakat létrehozni. Ehhez kapcsolódva van jó pár trükk a közösségi oldal tarsolyában amit fel tud használni ha pontosan szeretné marketing anyagaival megcélozni a célközönségét.

Itt szintén megkönnyítem önnek vagy még inkább webmesterének dolgát azzal, hogy pár kódot is bemásolok, de érdemes folyamatosan figyelni a http://developers.facebook.com címen lévő fejlesztői oldalt mert nagyon gyorsan jöhetnek és jönnek is új lehetőségek és módosítások.

Más tartalom annak aki már követ és annak aki nem.

Beállítható az így létrehozott oldalnál, hogy amíg nem követője önnek addig más tartalmat lásson mint követői. Ezzel például könnyebben rá tudja venni a látogatót, hogy követője legyen, elég ha cserébe mondjuk egy letölthető anyag linkjét adja miután Lájkolta az ön oldalát.

Minden ilyen megoldásban az a szép, hogy nem egyszerűen letilthatja azokat akiket beállít, hanem más tartalmat adhat nekik. Ha jól építi fel akkor látogatói észre sem veszik ezeket a beállításokat.

Webmestereknek tipp: absolut pozicionálással egymás fölé kell tenni a két tartalmat mert a nem látható részek is foglalják a helyet.

Korra, származási helyre vagy érdeklődési körre szűkítés:

Beállíthatja az oldalt úgy is, hogy csak bizonyos korúak lássák. Sőt akár azt is megadhatja, hogy ezeken belül még milyen érdeklődési körűek legyenek azok akik láthatják. Az első példában lévő tartalmat csak a 17 évesnél fiatalabb látogatói látják. A másodikban csak a 18 évnél idősebb Angol látogatói. A harmadikban pedig azok az amerikai látogatói akiknek az érdeklődési köre az alkohol.

Osszon meg tartalmat a saját oldalán:

Bármit is tesz ki saját oldalaira fontos, hogy tegyen egy megosztó gombot is bele. Így amelyik látogatójának vagy követőjének tetszik amit írt az azonnal meg is tudja osztani ezt barátaival. Ráadásul ön előre be tudja állítani, hogy a megosztáskor milyen szöveggel és képpel tegye ezt a látogató.

Tipp: nem csak azt a tartalmat oszthatja meg így ahol éppen van az olvasó. Akár egy teljesen más oldalát, mondjuk a weboldalát is megosztásra ajánlhatja így. Erre a technikára szintén a Webgalamb feliratkozó oldalának alján talál példát.

Vonja be követőit!

Van egy egyszerű kód amit ha beletesz Facebook oldalába akkor követői hozzá tudnak szólni az oldalon látottakhoz. Nagyon hasznos mert aki ezen a felületen hozzászól annak barátai is látják hozzá szólását.

Tipp: weboldalára is tud kitenni ilyen Facebook hozzászólást aminek a saját honlapján is ugyan az a haszna; a hozzá szóló ismerősei is találkoznak az ön weboldalával ezáltal.

Ezeken kívül még rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésre, beállíthat oldalára google analytics mérést, véletlenszerű jeleníthet meg tartalmakat, kitehet flash animációt vagy videót, zenét, sőt akár a saját nevén is szólíthatja Facebook oldala az ön látogatóját.

Ezekből ön is láthatja, hogy egy vállalkozás számára lényegesen több marketing lehetőséget nyújt a Facebook közösségi oldala mint ami elsőre látszik. Bár folyamatosan változik ez a terület, és lehet., hogy pár év múlva már nyoma sem marad, de a vesztesei azok lesznek akik el sem kezdték kihasználni a benne lévő lehetőségeket.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
40 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Havas

  Igazán remek és hasznos cikk köszönjük! Pont jókor jöttek ezek a tanácsok, hamarosan indul a facebook oldalunk és nagy hasznát fogjuk venni. Nem csalódtam bennetek fiúk.


 2. Nagyillés Péter Pál http://www.euplaza.eu

  Ugyan már elkészült az EUPLAZA Facebook-kal való összekötése, de látom, hogyan lehet javítani rajta. Köszönet a hasznos cikkért. Mindig örömmel olvasom az írásaitokat.


 3. Szalai Gabriella http://www.angolnyelvtanitas.hu

  Külön köszi a kódokat! 🙂


 4. Bence

  Hogy lehet a facebook oldalon csinálni olyan aloldalt ahova pl. be tudom tenni a hírlevél feliratkozó boxot?? Sehol nem találom. Köszönöm előre is a választ.


 5. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  @Bence úgy hívják ezeket az oldalakat, hogy FBML. Ebben a bejegyzésben írtunk ilyen oldalakról, részletesen, hogy miképp lehet létrehozni:

  https://www.chromeball.com/blog/index.php/facebook-es-twitter-kezdoknek


 6. Bence

  Köszönöm. Meg is csináltam. Viszont sajnos amikor bemásolom a kódot az oldal üres, nem jelenik meg semmi. Próbáltam többször. Mi lehet a gond? Feliratkozó boxot szeretnék betenni. Van vmi ötletetek?


 7. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  @Bence, sajnos így látatlanban nem tudom megmondani.

  Mivel ezeknek az oldalaknak az elkészítése már igényel minimális web programozói tudást ezért írtam a bejegyzésben is érdemes mindenképp a webmesterre bízni a feladatot.

  Vagy ha nincs webmester akkor megbízni egy szakértőt vagy egy céget aki összeállítja kompletten.


 8. stvn http://blogok.info

  Nem vagyok 100% biztos, de Bence problémáját okozhatja az is, hogy a FBML támogatását megszünteti a Facebook és már kb. egy hete csak az iframe app-okat támogatja….


 9. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  @stvn Valóban tér át a Facebook arra, hogy iframe oldalakat lehessen létrehozni, de az FBML oldalak továbbra is működnek, most is tudok létrehozni újat.


 10. Kis Ádám

  Remek cikk, gratulálok hozzá! Végre valaki kimondja, hogy nem jó csak úgy bejelölgetni ismeretlen embereket, ez pont, hogy a lehető legrosszabb módszer. Nagyon utálom már, hogy sorra jön a sok hálózatépítő jelölgetni engem, hogy aztán hülyítsen a világraszóló üzletével. Vigyázni kell az ember adataira és a virtuális magán szférájára. Ha engem bejelöl valaki és kiderül, hogy nem is ismer hanem valami céget akar reklámozni akkor jelentem egyből spamnek. Mert ez az.


 11. Tóth Gyula

  Nagyon hasznos az információ. Két kérdésem volna. Létrehoztam az első FBML oldalamat és ne ajánlja fel az újabb doboz létrehozását. Mi a teendő?
  A FBML ikont megváltoztathatom e egyéni képre? Válaszodat előre is köszönöm.


 12. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Mivel az esetleges hibák javításához ismerni kell a kódot és az oldalt ahová beillesztésre került ezért kedves @Gyula neked is csak azt tudom így látatlanban tanácsolni, hogy érdemes mindenképp a webmesterre bízni a feladatot, vagy ha nincs webmester akkor megbízni egy szakértőt vagy egy céget aki összeállítja az oldal.


 13. Sárközi Tibor http://www.joakertben.hu

  Köszönöm a cikket, alkalmazni fogom.


 14. Tamás http://www.wolfwebdesign.eu

  A facebbok oldalt lehet személyként is regisztrálni? Vagy mi ennek a menete?


 15. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  @Tamás

  Először mint személy kell regisztrálni és az után lehet személyként létrehozni üzleti vagy rajongói oldalt.


 16. Chmelik Imre

  igen nagyon hasznos sőt teljesen lenyügöző..


 17. Király Péter http://teneriferepulojegy.hu

  Patent!


 18. Mindler Gergely

  Szia!

  És azt hogy lehet elérni, hogy a saját céges oldalamra kiküldjek egy posztot programból?


 19. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Ehhez egy olyan program kell amivel posztot tudsz küldeni.


 20. M.R. http://facebook.com/mosefutsalclub

  Hogyan lehet beállítani, hogy csak akkor lássák az oldalamat, ha lájkolják?


 21. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Alapvetően látják ha lájkolták, de annál sűrűbben jelennek meg a bejegyzéseid a követőid falán, minél sűrűbben lájkolják a bejegyzéseidet és minél többször szólnak hozzá. Azaz minden egyes bejegyzéssel érdemes aktiválni a követőket, így egyre többen és egyre többször fognak hozzászólni, lájkolni.


 22. M.R. http://facebook.com/mosefutsalclub

  kapuoldalra gondoltam… időközben találtam instrukciót hozzá, de nekem kínai…


 23. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Igen, elnézést, félreértettem.

  Kell hozzá egy alkalmazás, de egyszerűbb és gyorsabb egy designer vagy programozó csapatot/embert megbízni vele.


 24. Szilo http://www.facebook.com/pages/TPMC-Talented-Players-MCraft/156470347807995

  Azt szeretném megtudni , hogy facebook -os oldalamba szeretnék létrehozni egy olyant hogy mikor megnyitják az alkalmazást akkor elviszi az felhasználót az oldalamra ott elsőnek likeolnia kell az odlatlt és elkezdődik egy játék , pl kérdéseket kap x témakörben és a végeredményt egy képben kapja meg amit rárakja automatán az üzenőfalára! Ezt hogyan lehet megcsinálni? Választ előre is köszönöm!


 25. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Kedves Szilo! Amit írsz az gyakorlatilag egy Facebook kvíz játék. Ezt ha nem vagy programozó akkor úgy tudod megoldani, hogy ha felkeresel egy céget akik ilyennel foglalkoznak. Mi is szoktunk készíteni ilyen alkalmazásokat, az elkészítési díjuk jellemzően nettó 40-80 ezer forint körül van, attól függően, hogy pontosan mit kell tudnia.


 26. Szilo http://www.facebook.com/pages/TPMC-Talented-Players-MCraft/156470347807995

  És még egy kérdésem lenne 😀 Azt szeretném megtudni hogy a facebook oldalamat hogyan tudom beállítani olyanra hogy ha pl kiteszek egy posztot és azon belül írok egy kommentet , és azt a kommentet azt szeretném hogy csak az tudja likeolni aki az oldalt is likeolta! Tehát hogy ezt meglehet e csinálni? 😀


 27. András http://www.szantodiebed.hu

  Kérdésem: Hogyan tudom megnézni, hogy ki “lájkolta” az oldalamat? kiírja a három nevet, és még – mondjuk most – 20 ember. De, azt honnan tudom megnézni, kik ők? Köszönöm.


 28. Lelu

  A következő kérdésem lenne. Létrehoztam a facebook profilomhoz kapcsolódó facebook oldalt, de a keresőbe hiába írom be az oldal nevét nem ad rá találatot, mit kellene átállítanom hogy a keresőben is rám lehessen találni. Azt tudom hogy a profiloldalnál az adatvédelmi beállításoknál kell beállítani de az oldalaknál nincs ilyen opció. Előre is köszönöm a segítséget.


 29. Lilu http://facebook

  Tegyük fel hogy 400 ember lájkolja az oldalunkat..csak azok látják amit írunk akik lájkolták..hogy lehet elérni hogy ne csak az lássa aki lájkolja hanem aki nem?


 30. muvhaz

  Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy facebook-on létrehoztam egy oldalt és megadtam a cím elérhetőségét is,hogy ha valaki be akarja jelölni,hogy ott járt kiadja. Hiába csináltam meg nem adja ki,ha be akarom írni,mint helyet. Mi lehet a gond? Válaszokat előre is köszönöm! 🙂


 31. Ivriel

  Szeretnék alcímeket vagy témacsoportokat tenni a FB-oldalamra, hogy minden témához külön-külön hozzá lehessen szólni. Voltaképpen egy könyv fejezetcímeit tenném meg alcímeknek, de minden fejezet más témakört vet fel. Lehetséges alcímeket tenni a FB-oldalra?


 32. Jevuska https://www.facebook.com/iloveprogressofficial

  Sziasztok!

  Két kérdésem lenne! Ez első,hogy hogyan tudom beállítani,hogy csak like-olás után láthassák illetve tudjanak hozzá szólni a bejegyzéseinkhez?
  A második,hogy megadott kódokat pontosan hova kell beillesztenem,hogy működjenek?
  Nagyon várom a válaszotok,előre is köszönet!


 33. Att http://elet-biztositas.hu

  https://www.facebook.com/tothattilamr

  Szia az lenne a kérdés , hogy lehet beállítani a facebook oldalt, hogy csak az lássa aki lájkolta is köszi

  att


 34. Gelnicay Péter

  sok értékes infót kaptam!


 35. DrakulaT

  Sziasztok, nekem olyan kérdésem lenne , h miként tudom a facebook jelét a honlapom oldalára helyezni (ha oldalra helyezem a kurzort mutatja nekem nagyban az oldal kedveloit)


 36. horvathgergö

  remélem sokáig fogtartani a facebook


 37. horvathgergö

  nekem tetszik


 38. Monday

  Sziasztok !
  Meg tudja nekem valaki mondani, hogy ha létrehozok egy zárt csoportot, akkor az miért nem jelenik meg a keresőben?
  Köszi.


 39. Szilágyi Viktória

  Sziasztok,
  Tudtok abban segíteni, hogy miért nem látszik a FB oldalam, ha beírom a keresőbe. 2 nappal ezelőtt a húgomnak csináltuk meg a fodrászatának illetve apukámék füstölt áruját hirdető üzleti profilját. Minden jól működik a két felülettel, csak éppen órák óta próbálom rájönni, hogy miért nem látszik a keresőben.
  Köszönöm a segítségeteket!Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

8 ok amiért az email marketing hatékonyabb mint a Facebook
Ingyenes Facebook és WordPress alkalmazások
Facebook egyedi oldal fül
Heavy Metal a Facebook oldaladon
Hogyan hoz vevőket a Facebook?