Facebook és Twitter kezdőknek
Kategória: általános tippek ● Címke: , , , 133 hozzászólás

Twitter, Facebook kezdőlépésekElőző cikkemben írtam a Twitter és a Facebook oldalakról és utána (igazából előtte is) több visszajelzést kaptam, hogy írhatnánk leírást arról is, hogy miképp érdemes használni ezeket. Sokaknak bonyolult, ismeretlen a kezelőfelület, nem találják amit keresnek, nem tudják, hogy induljanak el ha használni szeretnék.

Eleget téve a kéréseknek leírok néhány alapvető segítséget azoknak akik most állnak neki használni ezeket az oldalakat és azoknak akik értenek már a webszerkesztéshez, de elakadtak. A következőkkel kapcsolatban kap segítséget:

-Hol és, hogyan kell regisztrálni a Twitterre?
-Hol, melyik oldalakon érdemes használni a Twittert?
-Hogyan illeszthet weboldalába Twitter megosztó gombot?

-Hogyan érdemes regisztrálni a Facebook-ra?
-Hol lehet létrehozni oldalakat cégeknek, termékeknek?
-Hogyan lehet egyedi url-t létrehozni Facebook oldalaknak?
-Hogyan illeszthet weboldalába Facebook megosztó gombot?
-Hogyan illeszthet weboldalába „Tetszik” gombot?
-Hogyan hozhat létre az üzenőfalon saját tartalmat?
-Hogyan illeszthet be videókat üzenőfalán a saját oldalára?

Kezdjük tehát a Twitterrel.

Hol és, hogyan kell regisztrálni a Twitterre?

Természetesen a http://twitter.com oldalon tud regisztrálni, a Sign Up gombra kattintással. Néhány adatát kell csak megadnia hozzá. Arra érdemes figyelni, hogy az Username mezőbe olyan nevet adjon meg amivel szerepelni szeretne a Twitteren. Ez később is módosítható, de érdemes már az elején jól választani. Tehát ön azzal a névvel fog csiripelni amit az Username mezőbe megad, plusz az ön Twitter oldala címe is az lesz így: twitter.com/username. Ne használjon ékezetes és speciális karaktereket, szóközt. A Twitter regisztrációról Wolf Gábor készített egy jó kis videót, ezt ide kattintva megnézheti.

Hol, melyik oldalakon érdemes használni a Twittert?

Elsőre talán furcsa a cím. Azért van így mert a Twittert nem csak annak a saját felületén használhatja hanem sok más oldalon is. Ezeken a más oldalakon is ugyanúgy zajlik a csiripelés viszont vannak saját szolgáltatásaik. A két legismertebb hazai Twitter oldalt ajánlom: Yamm.hu és Turulcsirip.hu. Azért is érdemes ezeket használni mert több speciális hazai vonatkozású szolgáltatásuk van, például hazai trendek (mik itthon a legnépszerűbb csiripek) hazai sztárkeresők, stb.

Hogyan illeszthet weboldalába Twitter megosztó linket, gombot?

A Twitter képes a webcímben fogadni üzenetet. Ez úgy történik, hogy ön elhelyez a weboldal egy linket így: twitter.com/home?status= és amit az egyenlőség jel után ír az az oldal megnyitásakor már a szövegdobozban lesz. WordPress oldalak esetében például így érdemes beilleszteni a linket:

Itt is látható, hogy így amikor a látogató rákattint a linkre akkor megnyílik neki a Twitter és automatikusan ki lesz töltve a szöveg mező az ön oldalának címével és linkjével. S ez teljesen automatikus, amelyik bejegyzésnél tart a látogató mindig annak a leírása és címe lesz benne. Ennek az oldalnak az alján is láthat ilyen linket, próbálja ki, ossza meg másokkal.

Hogyan érdemes regisztrálni a Facebook-ra?

Természetesen a http://www.facebook.com oldalon. Cégek és termékek esetén nem úgy kell regisztrálni mint magánszemély esetén. Egy cégnek vagy terméknek alapesetben nincsenek ismerősei és ha jól tudom akkor a Facebook tiltja, hogy személyként regisztráljunk céget. Ráadásul ha így teszünk akkor bár ismerősei lehetnek a cégnek, de rajongók (vagy követők, vagy Tetszikelők – ahogy szeretnénk) nem lehetnek hozzá.

Tehát az én tanácsom az, hogy érdemes először mint magánember regisztrálni, megkeresni az ismerősöket. Ezután a magánszemély fiókon belül majd létre tudunk hozni egy oldalt a cégnek vagy a terméknek. Ez azért is jobb így mert a magán ismerőseinknek aztán ajánlhatjuk majd az oldalt is.

Hol lehet létrehozni oldalakat cégeknek, termékeknek?

Miután magánszemélyként már a rendszerben van a belépést követően a bal oldalon meg fog jelenni a „Hirdetések és oldalak” link. Ide kell kattintania és létre is hozhatja cégének vagy termékének az oldalt. Figyeljen oda rá, hogy amilyen nevet itt megad azt később nem tudja módosítani. Érdemes jól átgondolni miképp csinálja az oldalt, hiszen ha többet csinál akkor mindegyiket kezelni kell, hogy sokan kövessék és ez többlet munkával jár. Ha pedig egy központi oldalt csinál cégének akkor olyan nevet válasszon ami ezt lefedi.

Hogyan lehet egyedi url-t (webcímet) létrehozni Facebook oldalaknak?

Jelenleg ha legalább 25 követője van oldalának akkor a http://www.facebook.com/username címen tud egyedi url-t, azaz webcímet adni neki. Ez nagyon hasznos ha más oldalakon is reklámozza Facebook oldalát mert így könnyen megjegyezhető. Például a mi központi oldalunk a http://www.facebook.com/chromeball.

Figyelmesen olvassa el a névadó oldalon, hogy mit választ mert ugyanitt tud rövid webcímet adni magánszemély fiókjának is.

Hogyan illeszthet weboldalába Facebook megosztó gombot?

Kitehet weboldalára olyan gombot amivel olvasói egy kattintással megoszthatják oldalát a Facebook oldalon. Ilyet láthat ennek a cikknek a végén is. Ezzel népszerűsítheti oldalát, megkönnyíti olvasóinak, hogy terjesszék az ön tartalmát. Ehhez csak egy rövid kódot kell honlapjába illeszteni és a gomb mindig „tudni fogja”, hogy éppen melyik oldalon van, azt fogja megoszthatóvá tenni:

Hogyan illeszthet weboldalába „Tetszik” gombot?

Szintén a cikkünk végén láthat egy gombot amivel olvasói jelezheti, hogy tetszett-e nekik az oldal. Ehhez is egy egyszerű kódod kell csak beilleszteni oldalán belül oda ahová csak szeretné:

A kódban megadott értékeket át lehet írni, így átméretezheti akkorára amekkorára szüksége van. A like.php?href= és a &layout=standard közötti részt kell kicserélnie a weboldalának a címére, amire szavazhatnak az olvasók. A fenti kód a WordPress oldalaknál tökéletesen működik, automatikusan behelyettesíti az aktuális címmel. Ha nem tudja dinamikusan beleíratni a kódot akkor kérje webmestere segítségét.

Hogyan hozhat létre az üzenőfalon saját tartalmat?

Mi is kerestük egy ideig, hogy miképp tudunk egyedi fület és tartalmat létrehozni a Facebook oldalainkhoz. Olyanra gondolok aminél szabadon azt tesz ki amire csak szüksége van, mint például a Webgalamb oldalánál is látható.

Ezúton is köszönöm a segítséget Gombos Zsoltnak aki mutatott rá egy eszközt. Ez a Static FBML nevű alkalmazás és miután bejelentkezett a Facebook oldalon erre a linkre kattintva megtalálja. A bal felső sarokban kattintson a Hozzáadás az oldalamhoz linkre.

Ezután válassza ki oldalát majd kattintson annak beállításaira a bal felső sarokban az Oldal szerkesztése linkkel. A megnyíló oldalon az alkalmazások között már ott lesz a FBML felirat. Itt tudja szerkeszteni, megadni a fül nevét és az oldaltartalmát. Az így létrehozott oldal a legtöbb html kódot elfogadja, a belinkel képeket automatikusan feltölti a Facebook szervereire.

Megjegyzés: ugyanitt az Üzenőfal beállításainál megadhatja, hogy ha azt szeretné, hogy Facebook oldala megnyitásakor a látogató egyből ezzel az oldallal találkozzon.

Hogyan illeszthet be videókat üzenőfalán a saját oldalára?

Az így létrehozott oldal a legtöbb html kódot elfogadja ugyan, de videót nem tud kitenni. Ehhez az FBML saját kódját kell használni. A Chrome Ball fogadó oldalára is kitettünk egy videót, egyből ez fogadja a http://www.facebook.com/chromeball címen.

Itt látható, hogy úgy működik a videó, hogy először csak egy fotó látszik (bár becsapósan olyan fotót tettünk ki mintha egyből a videólejátszó lenne ott) és amikor rákattint akkor töltődik be a videó. S, hogy a látogató úgy érzékelje, hogy a kattintással a videólejátszóra kattintott ezért a videó betöltését követően egyből indul is a film. Ehhez a következő kódot használtuk:

A kódban látható, hogy hová kell írni a fedőkép url címét, hol lehet a videó méreteit változtatni. A videót mi a Youtube oldaláról töltjük be, természetesen ennek a címe is átírható. Ha a youtube-ról linkel ön is videót akkor az autoplay= után adhatja meg, hogy egyből induljon-e a videó. A nulla értékkel nem indul, az egyessel pedig igen.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
133 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. TitokMarika http://www.titokcentrum.hu

  Mivel eddig senki nem tudta megoldani a Facebook ikon beillesztését a “szereld magad” honlapomra, gondoltam kérek egy virtuális segítséget az Univerzumtól. Hát megérkezett, és ráadásul még egy csomó hasznos információnak is a birtokába jutottam. Köszönöm, köszönöm, köszönöm. 🙂


 2. zita tóth https://twitter.com/

  sziasztok hogy lehet képeket még feltölteni a twitterre ( nem profilképet ) köszönöm elöre is a válaszotokat


 3. Tamás

  Sziasztok!
  Segítséget kérnék!
  Twitteren írtam egy spanyol személyiségnek, és nem tudom, hogy visszaírt-e. Jött egy e-mail, hogy vissza twettelt nekem de én nem találom se hol. Tudna valaki segíteni?


 4. Hajni

  Sziasztok!
  Abba kérném a segítségeteket,hogy a facebookomon nem mutatja a hírfolyamba abszolút a képeket,a saját idővonalamon is csak egy részét látom a képeknek.
  Ez mitől lehet?
  A rokonom ugyanarról a gépről felment a saját facebook-jára,ott meg látni mindent
  Köszönöm a segítséget előre is


 5. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Sajnos Hajni ilyen jelenségek néha előfordulnak a Facebook-nál. De szerencsére ezek általában “maguktól” megoldódnak, csak várni kell egy kicsit.


 6. Hajni http://facebook

  napok óta ez van,és még nem történt azóta se változás


 7. kami

  szeretnél kérdezni a twitterrel kapcsoltaba mert írtam ilyen olyan hírességeknek de persze az igazi oldalra aminek általába az énekes neve vagy a név után az hogy “official” na mindegy szóval írtam és ahogy megírtam kiírja hogy elküldtük a felhasználónak de közbe az oldalán meg nincs ott és már ezer tweetet írtam és egyikre se válaszolnak és kezdem sejteni hogy nem azért mert nem akarnak visszaírni , mondjuk az a fura hogy a többi ember aki írt neki annak az üzije látszik és válaszolt is rá szóval örülnék ha valaki tudna segíteni


 8. kami

  és azt se értem hogy a freemail-omra küldték hogy xy tweetelt nekem és amikor meg felmentem twitterre akkor meg nem volt ott….de azt írta hogy 13 ember írt nekem és télleg nem volt ott semmi…


 9. Tamás

  Szia Kami!
  Nálam is ugyan ez a gond, és nem tudom mit csináljak, ugyan úgy jön a freemail-re, hogy visszaírtak nekem de a twitteren semmi. Próbálom kideríteni, de ha előbb megtudod, kérlek írj!!!


 10. zita tóth https://twitter.com/

  Szia Kami ! Olvastad már a twitter Wikipédiát ? Ott lehet h kapnál választ a kérdéseidre .:)


 11. Herdlicska Judit

  Szia – hogy töltsek fel képeket a facebookra, anélkül, hogy minden
  ismerösöm blogján megjelenjen- de ha akarják megtekinthessék az én oldalamon? Köszi előre is.


 12. Kotta Regina http://RegikeRegíí

  hát még nem értek hozzá de szeretnék ..!! 🙂


 13. Fekete Luca

  Ha létrehozok egy facebook üzleti oldalt, hogyan lehet az, hogy a címében | van? Pl: Lovas oldal | Direkt Kft.
  Nagyon kérlek, írjátok meg, sürgős!!!!!


 14. Bius

  ez nagy segítség volt , köszi ! ! ! ! 🙂


 15. Nemoda Henrietta

  hogy kell ezt regisztrálni mondja már meg valaki


 16. Titanic

  I do not understand what you’re saying


 17. Scholl4 http://www.agrohydro.hu/

  Hasznos segítség, köszönöm!


 18. Gólián Béláné http://facebooküzenőfal

  Segítséget szeretnék kérni , szeretném üzenőfalam tartalmát megosztani egy ismerősömmel, mert nem minden ismerősünk közös……….link másolás , beillesztéssel próbáltam emailben , de csak a www facebook.com megy el és a sajátját látja.
  Köszönöm.


 19. Zoli http://emiratesgunners.blogspot.hu/

  Üdv!

  BLogger hogyan rakhatom be a Facebook Comment Boxot, a bejegyzésembe, és mire kell vigyázni? Érdemes egyáltalán betenni? Megbízható?


 20. Antonio

  Sziasztok!

  Segítségre lenne szükségem. A tweet gomb tökéletesen működik, de szükségem lenne arra, hogy fogyeljem a tweet tényleges elküldését, esetleg a tartalmát is(nem írta-e át amit felajánlottam). A végeredmény egy userhez illesztet(adatbázisban) számláló lenne.

  Üdv: Antonio


 21. Antonio

  FB-n is szükségem lenne egy hasonló funkcióra. Itt a hozzászólásokat kéne csekkolnom.

  Remélem tudtok segíteni!

  Üdv: Antonio


 22. Berecki http://www.klimas.co/

  Mi lehet a baj a lapomon, ha megnyomom a gombot eltűnik a like, és pesze nem is lájkol. Ez egy google site lehet hogy azért nem működik mert nem szeretik egymást?


 23. Gábor

  Szia !
  Facebook megosztógombot szeretnék a google.sites-en lévő honlapomra.
  Az a baj, hogy a HTML kódba való beillesztés után ezt az üzenetet kapom:

  A program módosítja a HTML-tartalmat
  FIGYELMEZTETÉS: A HTML-tartalomban nem megengedett címkék találhatók. Ezeket eltávolítottuk a módosításokból.

  Ezek után a HTML kódban csak ez marad meg az oldaladon található megosztó kódból:

  Így csak linkként működik, viszont ez nem túl szép.

  Hogy tudnám ezt megoldani?
  A like gomb tökéletesen működött.
  Válaszod előre is köszönöm!

  Üdv: Gábor


 24. Andreotti

  Kedves Chromeball!
  Nagyon jó, h foglalkoztok ezekkel a kérdésekkel! Az volna a kérdésem, kérésem, h én most a google chromot használom, és pár napja egyeltalán nem igen működik rajta semmilyen gomb: nem tudok like-olni, kommentelni, de csak az első oldal töltődik be, s aztán nem is tudok lejjebb haladni. bármire rákattintok, nem mozdul semmi. mi történhetett? Nem tudom. Előre is köszönöm a válaszotok! csóközön


 25. gabii

  láttam facebookon olyan bejegyzéseket ami után oda volt irva h boldog,büszke szomoru stb 😀 ..azt hogyan?


 26. adri

  Szia!
  Segítséget szeretnék kérni abban,hogy nincs telefonon üzenet láthatósági gombom csak megjelölés ismerősnek gomb!
  Gépről viszont bárki tud nekem üzenetet küldeni,de telefonos bejelentkezésnél nem tudnak az idegenek!
  Ezt szeretném visszaállítani de sehogy sem sikerül!


 27. Barki László

  Üdv.!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Facebook oldalamra: http://www.facebook.com/Bareszfilm
  hogy tudom berakni a Youtube videóimat, ill. milyen alkalmazást kell használni, mert azt a Static FBML-t nem találom! Használtam egy másikat ami majdnem jó, de úgy szeretném, hogy én magam tudjak beilleszteni bizonyos videókat!


 28. Barki László

  Na úgy gondoltam az előbbit, hogy album szinten jelenjen meg, nem az üzenőfalra céloztam! ( A Youtube Tab-ot használtam, de az mindent berakott oda!) Én meg úgy akarom, hogy a saját magam által kiválasztott felvételek kerüljenek oda! pl. ne össze-vissza legyenek!
  Köszönöm!


 29. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Igen, az FBML azóta megszűnt. Úgy érdemes keresni, hogy Static Iframe, vagy csak simán Static Facebook Page. Aztán le kell tesztelni minél többet és biztos lesz olyan ami megfelel.


 30. Violetta http://Kati

  Nem rossz


 31. Nusi

  Hogyan tudom a twitter usernevemet módosítani? előre is köszi 🙂


 32. Zolti http://postarsenal.blogspot.hu/

  Nusi, a beállításoknál tudod megváltoztatni. Egészen pontosan a jobb fenti kis (név) ikonodra rá kattintasz, majd legördülő menüben a negyedik fülecske egyszóval, Listák, súgó, Billentyűparancsok, és beállítások ami kell nekedSzólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

8 ok amiért az email marketing hatékonyabb mint a Facebook
Ingyenes Facebook és WordPress alkalmazások
Facebook egyedi oldal fül
Heavy Metal a Facebook oldaladon
Hogyan hoz vevőket a Facebook?