1 egyszerű módszer: 3x több levélmegnyitás és 5x több vevő
Kategória: email marketing ● Címke: , , , 19 hozzászólás

Enneagram Email Marketing - Szombati OrsolyaMinden vállalkozó keresi azt a reklám lehetőséget ami egyszerre hatékony és mégis van annyira új, hogy a használatával azonnali előnyt tehet vele a konkurenciáival szemben.

A mai bejegyzésben bemutatok egy olyan egyszerű e-mail marketing módszert amivel nem csak a levélmegnyitásodat tudod könnyedén megsokszorozni, hanem az eladásaidat is!

A módszer Szombati Orsolya és csapata a Sales Akadémia fejlesztette tökélyre. Orsiról 16 éve foglalkozik értékesítéssel és köztudott róla, hogy profi a szakmájában, több vezető magazinban publikál (Profession.hu,Origo Vállalkozói Negyed, HR Portálon, Ugyvezeto.hu szakmai magazin, stb.), valamint rengeteg kisvállalkozásnak és ismert multinacionális cégnek tart tréningeket.

Az email marketing technika sikeréről és hatékonyságáról sokat elmond, hogy amióta elérhető mások számára is, több országos marketing rendezvényre (Marketing Szuperkonferencia, Marketing Expo, stb.) és konferenciára (Adónavigátor Konferencia, Otthon Centrum Tanácsadói Nap, Megoldás nap) hívták meg előadni ebben a témában.

Mi személyesen ismerjük őt és a módszert is, első kézből mondhatom, hogy valóban működő és pénzt termelő eszközről van szó.

Na de nézzük mi is ez a megoldás.

Az “5x módszer”, ahogyan én nevezem, egy ősi emberismereti tudásra, egy hajszálpontos személyiségtipológiára épül, amelynek neve Enneagram. Nem kell megijedni, ez nem valami hókuszpókusz, hanem egy olyan személyiségtudomány, amit már az ógörögök is használtak az orvoslásban.

Ők azt figyelték meg, hogy vannak különféle típusú emberek, akik különböző betegségekbe halnak bele. A típus és a betegség között igen gyorsan párhuzamot tudtak vonni és később ezt az információt a gyógyításban használták fel.

Ma már számos ágazat épült az Enneagram köré, a szervezetfejlesztéstől az önfejlesztésig, a személyes eladástól a munkaerő kiválasztásáig, a toborzástól a terápiás gyógyításig. És az elmúlt két évben beigazolódott az eredményessége az online marketingben is.

Az Enneagram görög eredetű mozaikszó, amely szó szerinti fordításban azt jelenti: Kilenc Pont vagy Kilenc Ábra vagy Kilenc Bevésés. Ennek megfelelően kilenc különböző emberi mozgatórugót, értékrendet mutat be, amelynek mentén az emberek élik az életüket és meghozzák a döntéseiket.

Ezt a tudást egyébként már 20 évvel ezelőtt, “kezdő” értékesítő koromban felfedeztem, és erre kiválóan tudtam építkezni a személyes értékesítésben. Hiszen egy pár perces beszélgetés után – ha az ember tudta, mit kell figyelni – elég gyorsan kiderült a tárgyalópartner típusa. Innen pedig már egyenes út vezetett az üzletkötéshez, mert lehetett tudni azt is, hogy milyen érvek játszanak szerepet a döntésben.

Tudom, hogy te már régóta használod ezt a technikát. Amikor elkezdted alkalmazni az e-mail marketingedben akkor milyen gyorsan jöttek az eredmények?

Magát az Enneagramot nem csak alkalmazom a pályám elejétől kezdve az értékesítésben, hanem az elmúlt 12 évben önmagában, mint önálló emberismereti-önismereti módszert, tanítom is. Két éve, egy marketinges tréningen, a tréning vezetője, Wolf Gábor volt az, aki elkezdett faggatni arról, hogy vajon hogyan lehetne ezt a tudást “áttenni” online-ba is. Jó darabig törtem a fejem, mire ráleltem a megoldásra.

Először is a kilenc Enneagram típust besoroltam egy „egyszerűbb” rendszerbe, ugyanis megfigyeltem, hogy vannak olyan típusok a kilenc közül, akik vásárlási döntés előtt állva nagyon hasonlóan működnek: hasonló érvek hatnak rájuk, hasonló rugóra jár az agyuk. Őket egy-egy nagyobb csoportba be lehet sorolni. Így jöttek létre az Enneagramból az Ügyféltípusok: a Pörgős, az Elemző, a Humán és az Uralkodó.

Ami így visszatekintve pofon egyszerű volt az Enneagram alkalmazása az online marketingben: első lépésben ki kellett deríteni a feliratkozóm típusát, és onnan már nyert ügyem volt. Rögtön tudtam, milyen érveket kell neki becsempészni az eladási célú leveleimbe.

Maga a módszer azonnal eredményt hozott.

Már az első kiküldésnél észrevettem, hogy leveleim megnyitási aránya közel háromszorosára nőtt, mivel már a tárgymezőben is elrejtettem olyan kulcsszavakat, amelyek az adott típus érdeklődését felkeltik. Az értékesítési eredményeket tekintve pedig a korábbi “sima” leveleimhez képest ötször több megrendelést hozott ez a módszer. Innen ered a módszer neve is: 5x módszer.

Azok az ügyfelek, akik már használják ezt a tudást az online eladásaikban, kivétel nélkül arról számoltak be, hogy döbbenetesen jól működik náluk is. Legyen szó nyelviskoláról, lovardáról, motoros ruha áruházról, fitnessről, vagy akár barkácsfelszerelésről. Ez a módszer teljesen független az iparágaktól, hiszen az e-mail másik végén az EMBER van, és a levelek az ő személyiségtípusához szólnak, elsősorban erre épülnek.

Nem túl munkaigényes szétbontani így a listát és külön tartalmat adni a személyiség típusoknak?

De az. Viszont ha azt vesszük, hogy plusz egy – másfél óra többlet-befektetéssel ötször több megrendelést realizálhatunk, akkor ki az, aki ezt nyűgnek élné meg? Egyébként én amondó vagyok, hogy egy sima hírlevelet nem kell feltétlenül “szétszedni” a típusok egyéni nyelvére. No de ha az eladás a cél… Akkor viszont azt mondom: kötelező!

Amúgy pedig az “5x-ezés” egy nagyon izgalmas játék, amit munka közben még élvezni is lehet! 🙂

Vannak előre elkészített minták, sablonok amikkel bárki könnyen maga is meg tudja ezt csinálni?

Igen, természetesen. Abban a tananyagban, amely lépésről-lépésre tanítja meg az ügyfeleinknek az 5x módszert, több ilyen sablont is elhelyeztünk. Mutatunk példát szegmentáló kérdésekre (amely mentén egy bármilyen típusú listát szét lehet bontani az ügyféltípusokra), van konkrét, többlépcsős e-mail kampány példa termékértékesítésre és szolgáltatás értékesítésre is.

Valamint adunk kulcsszólistát is, amely olyan szavakat, jellemzőket, igéket tartalmaz, amire az egyes típusok a legjobban reagálnak. Például nem mindegy, hogy kinek ajánlunk EXKLUZÍV árat, kinek KORREKT árat, kinek BARÁTI árat és kinek TISZTESSÉGES árat. Ilyen jellegű finomságok is találhatók az 5x tananyagban.

Azok akiket jobban érdekli a téma, esetleg az élő üzletkötéseknél is használnák, ezt megtanulhatják valahol?

Erre két lehetőség is kínálkozik. Ha valaki szeret inkább otthon tanulni, azok számára elérhető, beszerezhető a weboldalunkon keresztül az 5x tananyag.

Azok, akik pedig az élő tréning varázsát szeretik jobban, évente két alkalommal indítunk nyitott tréningeket. Egyet a személyes értékesítésre fókuszálva, egyet pedig kifejezetten e-mail marketingre. Természetesen mindkét tréning alapja az Ügyféltipológia. Aki pedig a teljes rendszert szeretné, nem az egyszerűsített Ügyféltipológiát, azok számára van lehetőség itt, az Enneagram tréningen való részvételre.

És akit felcsigázott ez a dolog, de szeretne még többet tudni róla, azoknak javaslom, hogy lépjenek fel a www.sales-akademia.hu oldalra, és töltsék le a bal felső sarokban ingyenes összefoglalómat a típusokról. Ebben arról írtam, hogyan lehet őket felismerni akár a külső jegyek és a környezet alapján, illetve mi az a fő motívum, amire építve el lehet adni nekik.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
19 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Tamás

  Rákattintottam a “beszerzhető a weboldalunkon” linkre, de semmi nem jelent meg.


 2. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Elnézést Tamás, hibásan írtam be a linket. De most javítottam már rendben működik. Köszönöm a visszajelzést!


 3. Andrea

  Szuper! Már az expón is láttam, hogy ezzel érdemes lesz foglalkoznom 🙂


 4. Szabó György http://www.egeszsegkalauz.hu

  Sziasztok,
  nem igazán értem, hogy miként lehetne az ügyfeleket személyiség alapján szelektálni, hiszen még a legfejlettebb pszichometrikus tesztek is csak akkor adnak teljes képet, ha személyes beszélgetésre is sor kerül az alannyal.


 5. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Van rá megoldás kedves György. Nézd meg a cikk végén linkel oldalakat, esetleg iratkozz fel az Orsi hírlevelére.


 6. vallalkozasiotletek.com http://vallalkozasiotletek.com/

  Akkor, ha jól értem az ügyfeleink, mivel azonos problémával bírnak, alapvetően egyetlen Enneagram csopor?

  (az “5 kérdés/válasz/dolog…. pedig bizonyítottan működik Enneagram nélkül is!)


 7. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Az azonos probléma nem jelenti, hogy azonos típusú emberekről van szó. De ebben mi nem igazán vagyunk profik, érdemes a Sales Akadémia blogjában megkérdezni:
  http://www.sales-akademia.hu/hu/sales-blog


 8. Szombati Orsolya http://www.sales-akademia.hu

  Sziasztok! Látom, felmerült pár kérdés, jövök és válaszolok! 🙂


 9. Szombati Orsolya http://www.sales-akademia.hu

  Szabó Györgynek:

  Igen, van arra lehetőség, hogy az e-mailes feliratkozóidat besorold személyiségtípusokba. Vagy, ahogyan én nevezem: ügyféltípusokba.

  Sokan kérdezik, hogy ha megmondják, mi a mail cím, megmondom-e, milyen típus a tulajdonosa. 🙂
  A válaszom egy határozott NEM. 🙂

  Ugyanis nem az email címből tudom meg, hogy milyen típusba tartozik a birtokosa, hanem egy adott kérdésre adott válaszából.
  Ha ma feliratkoztál hozzánk, akkor holnap ki is derül, hogy mire gondolok. 🙂

  A technika lényege ott van, amikor a feltett kérdésre választ ad a feliratkozó. Amint kattint, abban a pillanatban máris tudom, milyen típus, és mi az, ami alapján értékesíteni lehet neki. És persze a továbbiakhoz nagyon is kell a webgalamb.

  Sok sikert! Orsi


 10. Szombati Orsolya http://www.sales-akademia.hu

  vallalkozasiotletek.com:

  Nem, alapvetően NEM az a közös vonás az én módszerem alapján, hogy milyen problémája van az illetőnek. Ugye, ez alapján alakul ki a célcsoport.

  De a célcsoportodon belül is különböző típusú emberek vannak:

  Ha csak a Te témádnál maradok:

  – Van, aki azt várja a saját vállalkozástól, megvalósítsa önmagát, az álmait és gyors sikereket érjen el. Ennek érdekében hatalmas lendülettel dolgozik, beleveti magát a munkába, pörög, és mindig ezer ötlete van.

  – Van, aki azt várja, hogy biztonságosabb, kiszámíthatóbb élete legyen, legyen egy stabil alapja, amire számíthat. Ennek érdekében társakat, szövetségeseket keres maga mellé, sokat tervez, és csak hosszas elemzések után fog bele a gyakorlati megvalósításba.

  Ez csak két markáns példa, de talán ebből is látszik, hogy habár azonos a célcsoport (aki valamilyen problémára keres megoldást) mégis más és más motivációk húzódnak meg a háttérben.

  És ha ezeket megtalálod, sőt, megtalálod e-mailben is! Akkor sokkal jobb eredményekkel tudsz értékesíteni, mert tudod, hogy kinek kell a “siker-eredmények-lendület” és kinek a “biztonság-tervezhetőség-kiszámíthatóság” húrt pengetned.

  Sok sikert! Orsi


 11. Szombati Orsolya http://www.sales-akademia.hu

  Ha van még kérdésetek, tegyétek fel nyugodtan itt! Ma ötig gép előtt vagyok, szívesen válaszolok ITT is Nektek! Üdv, Orsi


 12. Erdélyi Norbert http://210.hu

  Sziasztok,

  Orsitól mindig tudok olyat tanulni, amit addig nem tudtam, pedig nem teganap kezdtem én sem az online marketinget 🙂

  Egy Webgalambos megvalósítási ötlet jutott eszembe ehhez:

  1. Az érdeklődő feliratkozik (ez a könnyű része…)

  2. Egy hírlevélben felteszünk egy kérdést, melyre adott válasza alapján be lehet sorolni az olvasót egy-egy ilyen típusba.

  3. Úgy kell válaszolni, hogy a hírlevélben kattint a linkre, van 5 lehetőség, mind az 5 akciólink, amelyre kattintva bekerül egy-egy új csoportba, amelyeket a típusok szerint nevezünk el. Be kell kapcsolni, hogy csak az első akciólink kattintás legyen érvényes.

  Vagy azt is lehet, hogy akciólink kattintásra űrlap mező akciót hozunk létre, pl. radio gombokat, ügyféltípus szerint. De ezek legyenek rejtettek, hogy az ügyfél adatmódosításkor ne állítgathassa 🙂

  4. Az összes többi kommunikációs elem így pontosabban igazodhat az olvasó típusához és a küldés szűrhető ügyfél-típus szerint.


 13. Szombati Orsolya http://www.sales-akademia.hu

  Kedves Norbert!

  Pontosan! 🙂

  A feliratkoztatás és szegmentálás része viszonylag egyszerű. Ami már nehezebb dió, az a kulcsszavazás és típusra hangolás.

  Annyit módosítanék, hogy elég 4 ügyféltípus.

  Én hírlevélben szoktam kérdezni, mert nálam ennek jobbak a konverziói, de lehet úgy is, hogy weboldalon kérdezel, mint az Adriánék, és akkor egyből típus szerint kerülnek csoportba az olvasók.

  Ha valaki a hírlevélben kérdezést választja, akkor kell egy +1 csoport, ahova azok kerülnek, akik nem válaszolnak a kérdésre. 🙂

  Nekik egy – én általam “négyszínűnek nevezett – értékesítési levelet kell küldeni.

  Igazából tényleg nem egy bonyolult dolog. 🙂 De aki nem szeretne a tesztelgetéssel vacakolni, szenvedni, annak ott a KÉSZ, lépésről-lépésre kidolgozott, tálcán kínált 5x módszer, rengeteg mintával és sablonnal. 🙂


 14. Kollár Adrián http://www.chromeball.com

  Így van Norbert ahogy írod. Mi azt a módszert használjuk a Webgalamb próbaverzió kérésénél, hogy a megadott válasz alapján egy rejtett mezőbe kerül bele, hogy milyen típusba tartozik a feliratkozó: http://www.webgalamb.hu/megrendeles.php

  Ennek az az előnye, hogy így egy csoportban marad mindenki, de szűréssel tudok külön levelet küldeni nekik, vagy akár külön csoportra bontani, exportálni őket típus szerint.


 15. vallalkozasiotletek.com http://vallalkozasiotletek.com/

  OK! akkor azt tanácsolod, legyen több listám, több sorozatom?


 16. Szombati Orsolya http://www.sales-akademia.hu

  vallalkozasiotletek.com:

  A sima hírlevelet szerintem nem szükségszerű 4+1 felé bontani. De ha értékesíteni szeretnél, akkor erősen javaslom, hogy a különféle típusoknak különféle sorozatot küldj.


 17. vallalkozasiotletek.com http://vallalkozasiotletek.com/

  Orsi, hol a határ? Sima/nem sima 😉


 18. Szombati Orsolya http://www.sales-akademia.hu

  vallalkozasiotletek.com:

  Az értékesítésnél. 🙂
  Ha el akarsz adni, akkor érdemes ezzel a módszerrel készíteni a kampányaidat.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika