"használhatóság" címkéhez tartozó bejegyzések

10 tipp honlap tulajdonosoknak

10 honlap tippHa elkészült weboldala akkor sem lehet hátra dőlni és azt mondani, hogy kész a honlapom én már mindent megtettem. Mindig vannak olyan kisebb-nagyobb javítható, tesztelhető elemek amivel fokozni lehet a hatékonyságot.

Általában minden honlap egyedi és nehéz általános tippeket adni amivel garantáltan növelhető a hatékonyság. De tudunk adni tippeket, hogy mik azok a lehetőségek amiket érdemes kipróbálni. Ebben a bejegyzésben 10 olyan tippet adok önnek amit érdemes leteszteli a saját oldalán is.

Ezek a tippek olyan honlap tulajdonosoktól vannak akik tesztelték őket és jelentősen növelte a honlapjuk hatékonyságát. A bejegyzés végén leírom azt is, hogy hol talál még több ilyen ötletet.

Nézzük tehát mi az amin érdemes változtatni.

(more…)

Akadályverseny a neten

AkadályversenySajnos jó néhány weboldal úgy működik, hogy a látogatók számára valóságos akadálypálya, ahol a a keresett információt megkeresni igazi kihívás. Mintha a tulajdonos célja az lenne, hogy gondolkodásra bírja a látogatót. Ez egy szép és nemes cél lehetne, de igazából a cél az, hogy megkapja az olvasó amit keres, öntől kapja meg a megoldást a problémájára.

Éppen ezért nem tanácsos különféle akadályokat gördíteni az elé, ha egy látogató gyorsan és szabadon hozzá akar férni a neki szánt tartalomhoz. Minden, ami lassítja az információ áramlását, rendkívül bosszantó az internetezők számára, főleg ha ez a zavaró tényező öncélú, azaz nem szolgálja senkinek az érdekeit sem.

Mik is a legbosszantóbb tereptárgyak ezen az akadályversenyen?

(more…)

Teszteltünk 20 popup-ot

20 popup tesztLeteszteltünk 20 féle popup, azaz felugró ablakos megoldást, hogy lássuk valójában melyik is a hatékonyabb. Nagyon tanulságos, néhány pontban a várt hatékonyságot mutatták a változatok, míg voltak olyan megoldások amelyek kifejezetten meglepő eredményeket produkáltak.

A tesztnél most nem a tartalomra fókuszáltunk hanem a megjelenésre, a tartalom majd egy következő lépcső lesz. A szövegezést sem módosítottuk hanem a felugró ablak méretét, színét, formáját, elrendezését és késleltetését.

Nézzük akkor lépésről lépésre, miképp építettük fel és milyen eredményeket hozott a 20 popup tesztje.

(more…)

Karácsonyi weblap díszítés
Kategória: grafika — Címke: , , ,

Szexi KarácsonyAz ünnep közeledtével minden évben többen is feltesszük magunknak ezt a kérdést. Jól mutatna-e a weboldalunkon egy kis karácsonyi hangulatot keltő díszítő elem, vagy éppenséggel ártana a cégünk hírnevének, ha valami kis giccset kitennénk az oldalra?

Egyes látogatók talán örülnének a figyelmességnek, sokan fel sem figyelnének rá, néhányan viszont visszatetszőnek találhatnák az oldal alaptémájához nem illő dizájnt. Mi a megoldás? Mit tegyünk, hogy ne ártsunk üzleti érdekeinknek, de mégis kinyilvánítsuk a látogatók iránti jóindulatunkat és kedvességünket?

A témával kapcsolatban igazából csak két kérdés kerülhet elő (plusz lesz a bejegyzés végén egy kis ajándék meglepetés):

1. Legyen-e egyáltalán karácsonyi dizájn a céges honlapon?

2. Ha igen, akkor milyen legyen?

(more…)

Bosszantsuk a látogatóinkat

Webergonómia

A weboldala látogatónak többsége általában határozott céllal érkezik önhöz. Sürgősen szükségük van valamilyen információra, és úgy gondolják, hogy ezt az interneten lehet a legkönnyebben megtalálni. Tájékozódni szeretnének, vagy csupán a tudásukat gyarapítani, pénzt költeni, vagy éppen pénzt keresni, sokféle ok lehet arra, hogy elindítsák kedvenc böngészőjüket.

Az internet viszont – más egyéb jó tulajdonságai mellett – a sebességről is szól. A látogatók gyors és kielégítő eredményre számítanak, ezért sehol sem időznek többet a kelleténél, folyamatosan keresik a legjobb megoldást. Ahol rövid időn belül (ez általában legfeljebb 10-30 másodperc) nem kapnak választ kérdéseikre, nem maradnak tovább, s új weboldalakon próbálnak szerencsét. Nincs is annál rosszabb egy weboldal tulajdonosa számára, mint amikor azt tapasztalja, hogy a látogatók éppen csak megnézegetik a nyitó oldalt, s nem is kíváncsiak a sok-sok munkával megírt belső tartalmakra, az igazi és nagyon kedvező üzleti ajánlatra.

Mit kell tennie tehát ahhoz, hogy maradásra, sőt vásárlásra bírja a látogatókat?

(more…)

Titkos árak.

ÁrakMa már Magyarországon is a vásárlások nagyon jelentős része az interneten történik. Ennél is nagyobb mértékben maga a vásárlás nem a világhálón zajlik ám ott informálódik az ügyfél, ott hasonlítja össze a termékeket, szolgáltatásokat. Tehát gyakorlatilag az interneten található információk alapján dönti el, hogy végül hol és mit fog vásárolni.

Ilyenkor vetődik fel a kérdés, hogy tulajdonképpen mit is keresnek látogatói weboldalán. Az nyilvánvaló, hogy azért keresik fel, hogy ott információkat találjanak termékeiről szolgáltatásairól. S gondolom az sem okoz meglepetést, hogy a leggyakrabban keresett információ az ár. Ez külföldön sincs másképp, de itthon még inkább jellemző.

Mégis rengeteg weboldalt látni ahol nincsenek feltüntetve árak, nagyon sok olyan ügyfelünk van nekünk is, akik különböző okokból nem tüntetik fel, hogy mennyiért lehet náluk vásárolni. De ezzel gyakorlatilag kihúzzák a weboldal lába alól a talajt, pont a lényegét veszítheti el az oldal.

Nézzük tehát miért rossz a kifogása annak aki nem tünteti fel árait.

(more…)

Ingyen statisztika.

google analyticsAkik az internettel dolgoznak hajlamosak azt hinni, hogy a Google Analytics szolgáltatásról már mindenki hallott, pedig a tapasztalataink azt mutatják, hogy az ügyfeleink elsöprő többsége még nem ismeri, nem tudja, hogy a weboldala látogatottságát ingyen és nagyon pontosan is tudná mérni.

Pedig ha nem méri, nem követi nyomon weboldalának látogatóit, nem ismeri meg szokásaikat akkor az felér azzal mintha úgy szórólapozna, hogy nem érdekelné melyik városban és merrefelé szórják ki reklámját, sőt az sem érdekelné, hogy egyáltalán eljut-e a postaládákba!

Maga a szolgáltatás teljesen ingyenes és a honlap tulajdonosnak is csak annyit kell tennie, hogy a regisztrációt követően beilleszt egy rövid kódot weboldalába.

A rendszer jóval többet nyújt, mint, hogy egyszerűen megmutatja aznap mennyi látogatója volt. Mivel a statisztikai felület magyar nyelvű, ezért most nem egy teljes leírást fogok írni az összes lehetőségről (a hely is kevés lenne) hanem a fontosabb és érdekesebb funkciókat mutatom be. Így azok számára is érdekes lehet a cikk akik ismerik, de eddig mindössze csak a napi látogatót számának megismerésére használták a statisztikát.

Nézzük tehát mit és miképp tegyünk.

(more…)

Magázódjunk? Tegeződjünk?

Magázódjunk vagy tegeződjünkSokszor felvetődik a kérdés, hogy mi a jobb; ha magázódunk vagy ha tegeződünk a weboldalon, hírlevélben, blogon, árajánlat adáskor, stb.

Nem véletlenül szól erről első bejegyzésünk hiszen a nagy átlagtól eltérően a mi blogunkon magázzuk az olvasót. Ráadásul sokszor többeszámban írjuk a blogot ami szintén nagyon ritka.

A magyarázat eléggé egyszerű.

(more…)