Bosszantsuk a látogatóinkat
Kategória: webergonómia ● Címke: , , , 4 hozzászólás

Webergonómia

A weboldala látogatónak többsége általában határozott céllal érkezik önhöz. Sürgősen szükségük van valamilyen információra, és úgy gondolják, hogy ezt az interneten lehet a legkönnyebben megtalálni. Tájékozódni szeretnének, vagy csupán a tudásukat gyarapítani, pénzt költeni, vagy éppen pénzt keresni, sokféle ok lehet arra, hogy elindítsák kedvenc böngészőjüket.

Az internet viszont – más egyéb jó tulajdonságai mellett – a sebességről is szól. A látogatók gyors és kielégítő eredményre számítanak, ezért sehol sem időznek többet a kelleténél, folyamatosan keresik a legjobb megoldást. Ahol rövid időn belül (ez általában legfeljebb 10-30 másodperc) nem kapnak választ kérdéseikre, nem maradnak tovább, s új weboldalakon próbálnak szerencsét. Nincs is annál rosszabb egy weboldal tulajdonosa számára, mint amikor azt tapasztalja, hogy a látogatók éppen csak megnézegetik a nyitó oldalt, s nem is kíváncsiak a sok-sok munkával megírt belső tartalmakra, az igazi és nagyon kedvező üzleti ajánlatra.

Mit kell tennie tehát ahhoz, hogy maradásra, sőt vásárlásra bírja a látogatókat?

Egyszerűen csak alkalmazkodnia kell hozzájuk és böngészési szokásaikhoz. Úgy kell kialakítani a nyitó oldal kinézetét, szerkezetét és tartalmát, hogy azon egyértelműen el lehessen igazodni, s akadálytalanul lehessen a kínálathoz, a keresett tartalmakhoz, s végső soron az üzleti ajánlathoz hozzáférni.

De mik is azok a legfontosabb elemek, amelyeket legtöbben keresnek?

Legelőször is a kínálat, vagyis a weblap szolgáltatásainak, termékeinek felsorolása. Áttekinthető, könnyen kezelhető, logikus felépítésű menürendszerre van szükség, amin nem csak egy irányban, az egyes részletek, almenük felé, hanem ellenkező irányban, a főmenü felé is könnyen lehet haladni, navigálni.

A termékeket jó minőségű fotókkal, esetleg ábrákkal, s korrekt leírásokkal tudjuk csak sikeresen bemutatni. Nem lehet elintézni a dolgot azzal, ha a gyártó cég oldalára mutató linket teszünk a termék elnevezése mellé. A hiányos termékinformáció felbosszantja és távozásra készteti a látogatót. Az pedig semmiképpen nem hasznos, ha a kínálati oldalunkról szándékosan küldjük át egy másik weboldalra a látogatót.

Nem kevésbé fontos és keresett információ az árlista.
Sokan több honlapot is felkeresnek, hogy megtalálhassák a legkedvezőbb ajánlatot. Az ajánlat ár nélkül nem ér semmit, ezért az árérzékeny és az alaposan mérlegelő vevőinktől egyaránt elbúcsúzhatunk, ha titkoljuk az árainkat. A “kérje árajánlatunkat” elnevezésű űrlap kitöltésére kevesen vállalkoznak, s még kevesebben várják meg ameddig az ajánlat egy-két nap múlva megérkezik hozzájuk. Addigra már régen túl vannak a vásárláson, és kukába kerül a feleslegesen titkolózó cég levele.

További lényeges információ lehet a vásárlási feltételek egyértelmű és rövid leírása, vagyis, hogy milyen feltételekkel (megrendelés módja, szállítás módja, szállítási határidő, fizetési feltételek) lehet a termékhez, illetve szolgáltatáshoz hozzájutni, és milyen jótállási, szavatossági biztosítékokra lehet számítani. Természetesen nem maradhat el valahonnan a lap aljáról a hivatalos “Általános szerződési feltételek” sem.

A sok visszaélés miatt némi bizalmatlanság alakult ki az interneten keresztül vásárolni kívánó ügyfelekben, amit könnyűszerrel eloszlathatunk, ha részletesen leírjuk cégadatainkat és elérhetőségünket nevekkel, telefon- és faxszámokkal, céges e-mail címmel). Leendő ügyfeleink ugyanis joggal kíváncsiak arra, hogy ki szeretne velük üzletet kötni, kire fogják rábízni a pénzüket.

Mert az alapképlet nem változott az internet hatására sem: Üzlet mindig két ember között jön létre, nem pedig két gép között.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
4 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. BaluKapitány http://profihonlapkeszites.hu

  Köszi, jó cikk. Teljesen egyet értek… még mindig nem értem azokat a cégeket, akik csak azért nem raknak ki árat, mert mi lesz, ha a konkurencia meglátja és alánk megy? Ez fölösleges vesződés… ha a konkurencia akarja, akkor kér egy ajánlatot kispista@ frimel.hu címről és máris tudja az árakat.
  Mellesleg a boltban sincsenek letakarva az árcédulák…


 2. Rotor

  Már a tizedik nyomdaipari honlapot nézem (vennék is valamit) és már tényleg olyan érzésem van, hogy ezek direkt szivatnak engem, bosszantják a gyanútlan látogatóikat.

  Sehol egy ár, össze-vissza minden termék, pdf katalógusokat akarnak letöltetni velem, árajánlatot kell kérnem egy konkrét termékre (tehát nem szolgáltatás), slide show-ban mennek a termékek, ha nem kattintok időben várhatom, hogy mikor jön megint és így tovább…

  Elkeserítő! S mondanám azt, hogy magukkal csesznek ki, majd megyek máshoz, de eddig mind ilyen volt.


 3. Mária

  Egyetértek az előttem szólóval! Nem szoktam az interneten vásárolni, de mindig itt nézem meg, hogy mi mennyibe kerül, hol lehet olcsóbban vásárolni. S azokat a honlapokat ahol nincsenek árak azonnal be is szoktam zárni.


 4. Másik Tibor

  Minden weboldal tulajdonosnak el kellene olvasni. Lehet, hogy csak én vagyok peches, de én folyton olyan honlapokba botlok ahol tényleg mintha direkt engem szivatnának. Szomorú!Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

10 tipp honlap tulajdonosoknak
Akadályverseny a neten
Teszteltünk 20 popup-ot
Karácsonyi weblap díszítés
Titkos árak.