Az e-mail marketing hatékony?
Kategória: email marketing ● Címke: , , , , 7 hozzászólás

E-mail marketing hatékonyÖn szerint az e-mailezők hány százaléka olvassa el a reklám tartalmú leveleket? Egyáltalán mennyien szoktak feliratkozni online hírlevelekre? Mennyit számít egy jó tárgysor a hírlevelek sikerességénél? Amelyik levél a levélszemét mappában végzi azt biztos nem olvassa el senki? Meg fog lepődni a válaszokon!

A mai bejegyzésben két kutatás eredményeit osztom meg, melyekből kiderül, hogy milyen trendek, hírlevél olvasási szokások vannak hazánkban és a nagyvilágban.

Nézzük mi a helyzet hazánkban.

A reklámlevél megnyitási sikerének kulcsa

A KutatóCentrum által készített felmérésből kiderül, hogy bizony a hazai e-mail olvasók 98 százaléka rendszeresen feliratkozik online hírlevelekre, ebből 88 százaléknak pedig felkelti az érdeklődését egy érdekes tárgyú reklámlevél és elolvassa azt. Azt lehet tehát mondani, hogy bár az olvasók 56 százaléka átlagban naponta minimum három e-mailt kap, a hatékony tárgyválasztás, címsor és a névre szóló címzés nagyon1 megnöveli a reklámlevelek hatékonyságát.

Elosztásban ez annyit jelent, hogy a megkérdezettek 88 százaléka elolvassa az érdekes tárgyú hírlevelet, a 60 százaléka pedig szívesebben megnyitja a számára névre szólóan küldött leveleket. A KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere, Györfi Anna elmondta, hogy a felmérés azt is megmutatta, hogy sokkal hatékonyabbak azok a levelek, amelyeknél már a feladóból látszik, hogy melyik cég reklámoz benne.

Email marketing

Tehát ha ön Webgalamb szoftvert használ akkor figyeljen rá, hogy a Csoport beállításainál milyen feladói nevet ad meg. Fontos, hogy ismert márkanevét vagy cégnevét használja mivel az ismeretlen feladótól érkező leveleket a megkérdezettek nagyjából 20 százaléka megnyitás nélkül törli. A további 40 százalék is csak bizonyos esetekben (mondjuk ha a tárgy nem tűnik spamnek, vagy levélszemétnek) – olvassa el. Ismeretlen feladó esetén a címzettek 11 százaléka előbb utánanéz a feladónak utána dönt a sorsáról és mindössze 26 százalék van, aki az ilyen leveleket is elolvassa.

Mi lesz a spam mappába tévedt hírlevelekkel?
Érdekes adat, hogy bár azt gondolnánk, hogy amelyik levél a spam mappában végzi az nyomtalanul elvész. De nincs így, a kutatás szerint a levélszemét mappába kerülő leveleket a címzettek mindössze csak 36 százaléka törli olvasatlanul. Az olvasók többi része a törlés előtt átnézik a leveleket és általában a feladó szerint szelektálnak.

Képek a levélben.
Az e-mail marketing kutatásból kiderült az is, hogy az aktív e-mail olvasók nagyjából felének a levelezőrendszere nem engedélyezi a képek automatikus letöltését és megjelenítését, valamint 18 százalékuknál csak akkor ha előtte az olvasó „biztonságos forrásnak” jelölte meg azokat. Nagyon fontos tehát, hogy ha képeket használ hírleveleiben akkor azt csak dekorációs célokra tegye, a szöveges és információs részeket ne képként helyezze el a levélben.

Hírlevél

Tehát hatékony az e-mail marketing?

Egyértelműen igen!

A reprezentatív felmérés bizonyította azt is, hogy az e-mailezők 98 százaléka szokott legalább időnként feliratkozni hírlevelekre, amiket rendszeresen meg is néznek. A feliratkozók 39 százaléka rendszeresen végig is olvassa ezeket, de a fennmaradó 48 százalék sem törli, hanem minimum beleolvas az ilyen hírlevelekbe. A kutatás résztvevői közül mindössze 3 százalék mondta azt, hogy azonnal törli a hasonló leveleket.

A felmérés szerint 45-54 éves korosztály a leghálásabb célközönség, ebben a korosztályban iratkoznak fel arányaiban a legtöbben a hírlevelekre. Azokra amiket el is olvasnak. A fiatalabb korosztály olvasói pedig jellemzően csak átfutják a reklámcélú hírleveleket.

Az e-mail marketing jelenleg is az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb hirdetési forma akár kicsi akár nagyobb vállalkozásról beszélünk. Ha ön még nem használja ezt a lehetőséget akkor kattintson ide és 30 napig ingyen próbálja ki a Webgalamb e-mail marketing és hírlevél szoftvert!

Webgalamb e-mail marketing és hírlevél szoftver

Mi a helyzet külföldön?

Gyakran lehet olvasni kijelentéseket, miszerint az e-mail marketing halott, lejárt lemez. De a tényt nem tudják cáfolni, hogy az olyan e-mail, amiben értékes és érdekes információk vannak az olvasó számára, igenis hatásosak. Elég ha arra gondolunk, hogy az e-mail marketing végét hirdető szakemberek általában hírlevélben írnak ilyen badarságokat…

A Merkle a legújabb éves közvélemény kutatásában (View from the Inbox) két nagyon fontos felismerést tett közzé:

 • A megkérdezettek 50%-a vásárolt már közvetlenül egy hírlevél hatására. Ez 3%-os növekedés a tavalyihoz képest.
 • Szintén 50% azt mondta, hogy az, hogy egy cég milyen hírleveleket küld, befolyásolja vásárláskor a döntését.

Ez minden vállalkozás számára aki fektet az online marketingbe jelentős adat. Természetesen ezt is lehet jól és rosszul is csinálni és egy negatív élmény elűzheti az olvasókat: 32% azt mondta, hogy volt legalább 1 olyan cég, akiktől a zavaró és rosszul összeállított hírlevelei miatt nem vásárolt soha, és emiatt le is iratkozott tőlük.

Sokat olvasni arról, hogy az olvasottsági arányt dupla opt-innel, szegmentálással, tartalom optimalizálással és teszteléssel, vagy a hírnevünk öregbítésével növelhetjük. Ez mind igaz is, ezeket egy profi hírlevél szoftverrel meg is teheti, de lényeg akkor is ez marad: csakis értékes, hasznos leveleket küldjön.

E-mail marketing trendek Magyarországon

E-mail marketing trendek

Kattintson ide és próbálja ki ingyen a Webgalamb e-mail marketing és hírlevél szoftvert!

Webgalamb e-mail marketing és hírlevél szoftver


A KutatóCentrum felméréséről a kutatási anyag ide kattintva érhető el.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
7 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Rotor

  Remek cikk!


 2. Erzsébet

  Ismét egy remek és részletes cikk, köszönjük! Megerősített ismét, hogy jó úton haladunk!


 3. Tóth József

  Tetszett amit a cikkben írtak, egy kérdésem azért van ha megengedik. A kutatásból nem derül ki, hogy melyik módszer jobb: amikor szép grafikával készítjük el a hírlevelünket vagy amikor egyszerűen csak leírjuk a szöveget bele és kész. Erről esetleg tudnának valami konkrétumot írni?


 4. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Sajnos nem lehet általánosságban azt mondani, hogy bármelyik megoldás jobb lenne a másiknál. Vannak vállalkozások ahol az extra szépen és rengeteg grafikai elemmel elkészített levelek eredményei jobbak és vann olyanok ahol azok a levelet hoznak többet amikben csak szöveg van. Sőt nem ritka eset az sem, hogy egy vállalkozás egyszer az előbbi, később pedig az utóbbi típussal ér el sikereket. Vagy pont fordítva.

  Tehát erre a kérdésre a válasz az az, hogy le kell tesztelni. Szerencsére az interneten és a Webgalamb szoftverben nagyon egyszerűen és pontosan lehet mérni a levelek hatékonyságát.

  Erre lett kitalálva a Webgalambban a Versenyeztetés funkció. Ott elkészíthet egy levélből két változatot és megmérheti, hogy melyik eredményei jobbak önnek.


 5. Tóth József

  Köszönöm a választ! Ezzel csak az a bajom, hogy én nem a Webgalamb programot használom. 🙂 De ezek után már biztosan ki fogom próbálni, amúgy is már annyi jó hallottam róla.


 6. szemes györgy http://www.emegoldas.hu/bemer

  Hasznos. Persze az ember ( mármint az ág is húzta kisvállalkozó) megpróbálkozik mindennel, amitől reméli, hogy a boldoguláshoz, azaz a vevőkhöz vezeti…
  Rá kell jönni, aztán pedig hinni kell benne, hogy ma már az elektronikus vagy virtuális világ szabályai diktálnak. Fel kell venni a fordulatot!!!!!!!!!


 7. Vali http://www.trendiotthon.blogspot.com

  Bíztató! Én még nem hírlevelezek, mert még csak most kezdtem el építeni a honlapomat. De természetesen nem kérdés, hogy fogom használni ezt a módszert.. Én is jót hallottam Rólatok, ki fogom próbálni a 30 napos verziót, ha itt az idő 🙂Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika