Akadályverseny a neten
Kategória: webergonómia ● Címke: , , , 2 hozzászólás

AkadályversenySajnos jó néhány weboldal úgy működik, hogy a látogatók számára valóságos akadálypálya, ahol a a keresett információt megkeresni igazi kihívás. Mintha a tulajdonos célja az lenne, hogy gondolkodásra bírja a látogatót. Ez egy szép és nemes cél lehetne, de igazából a cél az, hogy megkapja az olvasó amit keres, öntől kapja meg a megoldást a problémájára.

Éppen ezért nem tanácsos különféle akadályokat gördíteni az elé, ha egy látogató gyorsan és szabadon hozzá akar férni a neki szánt tartalomhoz. Minden, ami lassítja az információ áramlását, rendkívül bosszantó az internetezők számára, főleg ha ez a zavaró tényező öncélú, azaz nem szolgálja senkinek az érdekeit sem.

Mik is a legbosszantóbb tereptárgyak ezen az akadályversenyen?

A teljesség igénye nélkül most felsorolunk néhányat a legbosszantóbbak közül:

A hosszadalmas és információ nélküli intrók az áttekinthető nyitó oldal helyett.

Ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy mennyire előnytelen keresőoptimalizálás szempontjából a weboldal számára, ha a nyitó oldal nem tartalmaz kulcsszavakat, releváns szövegeket és linkeket, csupán egy nagyon tetszetős, ám teljesen felesleges flash animációt, és csak azzal foglalkozunk, hogy mit jelent ez a látogatók számára, akkor is megdöbbentő eredményre jutunk.

A látogatók jelentős része ugyanis “nem dob hátast” egy mesterien elkészített, látványos és színvonalas intró láttán, mert nem erre kíváncsi, és nem is ért hozzá. A szakmabeliek persze elismeréssel szólnak a mesterről, aki ilyen szépet tud alkotni. Ők viszont nem vásárlók, nem nekik készült a weboldal. A dicséretből pedig nem lehet kifizetni az iparűzési adót, mert ahhoz tényleges bevételre van szükség, vagyis vásárlókra, akik akadálytalanul tudnak az oldalon böngészni, és nem adják fel a küzdelmet egy 20-30 másodperces animáció nézegetése közben.

Egy haszontalan intró (belépő) oldal leginkább ahhoz hasonlítható mint ha valaki a boltja bejárata elé kitenne egy tv-ét és mielőtt bejöhetne a vásárló a rajta futó reklámot végig kellene néznie. Azaz ha a látogató már az ajtóban áll akkor már ne reklámot adjon neki hanem engedje be a boltjába és megoldást adjon a problémájára.

Ha visszavonhatatlan döntésekre kényszerítik a látogatót már a nyitó oldalon.

Nem túl szerencsés, ha a látogató már a nyitó oldalon azzal találja magát szemben, hogy döntést kell hoznia, merre tovább és ezután a döntésétől függően más más weboldalt kap. A több részre bontott weblapok felesleges navigációs problémákat okozhatnak egy újonnan érkező érdeklődő számára.

Jó példa erre egy építőanyaggal foglakozó cég új weboldala, ahol már az első pillanatban el kell dönteni, hogy az építőanyagok felé, vagy a nyílászárók felé folytatjuk-e a barangolást. Bármelyiket is választjuk, nincs visszaút, nincs szabad átjárás a két terület között.

Vajon miért ez a felesleges szétválasztás? Aki az építkezésnek abban a szakaszában van, amikor a nyílászárókat kell kiválasztani, szeretné azt is tudni, hogy milyen hőszigetelő anyagok és egyéb rétegek kerülnek még a homlokzatra, mert csak így tudja megmondani, hogy milyen szélesek legyenek az ablakpárkányok. A cég szempontjából pedig hátrányos lehet, ha nem mutatja meg a vevőknek a teljes választékot. Lehet, hogy más termékeket is vennének tőle, ha hajlandó lenne mindent megmutatni.

Mind a látogató mind pedig a tulajdonos számára az a legjobb megoldás ha a weboldal minden egyes oldala elérhető minden másik oldalról. Azaz olyan menürendszer kialakítása amelyen lehetőleg a weboldal összes tartalma szerepel.

Ha nehéz haladni az oldalon belül.

További akadályt jelentenek a rosszul felépített oldalak. Ha keresni kell a menüsort, ha nehéz a navigáció a menük között, ha lassú az oldalak betöltődése, ha nincs kellőképpen optimalizálva az oldal a legnépszerűbb böngészőkre, és az egyik böngészőben teljesen szétesik az oldal, ha folyton a vízszintes és a függőleges gördítő sávot is használni kell ahhoz, hogy a tartalomhoz jussunk, ha kéretlen felugró ablakok zavarnak meg minket, amiket nehéz kikattintani, akkor egy akadályversenyen érezzük magunkat. Jó dolog az egyediség, de soha ne menjen a használhatóság javára!

Ne gondolja senki, hogy az internetezők szeretik az ilyen túlélő túrákat. Soha nem késő felkérni egy jó referenciákkal rendelkező honlapkészítő céget, és rendbe tetetni a weboldalunkat. A pénz hamar megtérül, mert a jó weboldal meghálálja a gondoskodást.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
2 hozzászólás (szólj hozzá te is)


  1. Kis Mihály

    Sajnos én is sokszor szem elöl veszítem a valós célt és olyanokba fektetek többet a kelleténél ami bár profibb lesz ettől de végeredményben a hatékonyság rovására megy. Ez nem csak az internetre igaz.

    Sajnos sok weboldal van ahol mintha direkt idegesíteni akarnának ezekkel a dolgokkal. Már nem szoktam esélyt sem adni ilyeneknek, ha keresek valamit a google-ban akkor megnyitom egyszerre az első 10-20 találatot és azonnal ki is lövöm azokat amiken nem azt tolják egyből a képembe amit keresek. Ha flash intrót szeretnék látni akkor azt keresnék….


  2. Konrád

    A cím alapján valami egészen másra számítottam. Bár így utólag logikusabb a ti témátok… 🙂Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Weboldalak régen és most
Megújultunk. Tegezhetlek?
10 tipp honlap tulajdonosoknak
Karácsonyi weblap díszítés
Mítoszok és tévhitek.