A Világvége kampány
Kategória: online marketing ● Címke: , , , 18 hozzászólás

Világvége marketing kampányAhogy legutóbbi bejegyzésemben írtam néhány hete egy kicsit rendhagyó reklámvideót jelentettünk meg Világvége Magyarországon címmel. Nem egyszerűen arról van szó, hogy csináltunk egy videót, feltettük a youtube-ra és kész. Volt felvezetés ami miatt az első órában majdnem ezren látták a filmet és van koncepció ami miatt aktuális maradhat a film, azóta is jó pár százan nézik meg nap mint nap.

A reklám sem az aminek első látásra tűnik, sőt az sem aminek másodszori látásra. Ez ugyanis nem csak egy Webgalamb® reklám. Mi nem vagyunk marketing tanácsadók hanem megoldás szállítók, azaz az eszközöket adjuk a sikeres online marketinghez. De mivel annyian kérdezték, hogy miképp vittük végig a kampányt, mi van a háttérben ezért leírom, hátha önnek is ötleteket ad.

Tehát akkor nézzük mi van a háttérben.

Előre is elnézést kérek, mert ez a bejegyzés elég hosszú lesz, de ígérem érdemes lesz végig olvasni. Nem csak azt írom meg, hogy miképp készült ez a kampány, hanem, hogy miért és, hogy mit tud ebből ön a saját hasznára fordítani. Ha még nem látta itt megnézheti a videót amiről szó lesz:

Az indíték

A legtöbb marketing szakembertől olvasható, hogy a jövő, illetve a jelen egyik legnagyobb még kihasználatlan lehetősége a webvideó. A megvalósítást illetően vannak eltérések, de abban szinte mindenki egyetért, hogy használni kell ezt a lehetőséget.

A mi videónk célja is elsősorban az volt, hogy a webes videó reklámokra hívjuk fel a figyelmet, arra, hogy ez egy valóban hatékony módszer. S az eddigi használatától eltérően a benne rejlő lehetőségek nem csak annyit jelentenek, hogy egy színészt vagy egy ügyvezetőt leültetünk a kamera elé és felmondatjuk vele az ajánlatot, rosszabb esetben a cégismertetőt.

Azt szerettük volna bemutatni, hogy az internetre is készülhetnek olyan videók, reklámok amelyek látványosak, kidolgozottak, nem unalmasak. Tehát az alap indítékot tekintve a Világvége videónk legalább annyira a webvideós szolgáltatásunk reklámja mint a Webgalamb® hirdetése.

Az alapötlet

Az alap ötletet a Webgalamb® szlogenje, régebbi reklámjaiban lévő üzenete adja. Azt szoktuk hangsúlyozni, hogy egy ilyen szoftver egyik legnagyobb előnye az, hogy automatizált, akkor is dolgozik a tulajdonosának amikor ő mással foglalkozik. Vagyis akkor is pénzt keres ha ön alszik, nyaral, vagy éppen családjával van.

Arra gondoltunk, hogy ezt el lehetne mondani valami szélsőséges, kicsit ön irónikus módon is. Kerestünk egy olyan foglalatosságot amikor a legkevésbé számítana, hogy dolgozik-e helyettünk egy ilyen szoftver. Innen már csak egy lépés volt a Világvége.

A film koncepciója

Amikor elkezdtünk a Világvége irányába gondolkozni akkor tűnt csak fel nekünk is, hogy sikerült egy szinte Jolly Joker típusú témát találni. Minden passzolt amire csak szükségünk volt:

 • Megfelelt a Webgalamb® szlogenjének vicces megközelítéséhez.
 • Látványos videót lehet készíteni belőle.
 • Ki lehet használni, hogy az ilyen filmekben hazánkból soha nincs jelenet.
 • Általánosan érdekli az embereket a téma.

A látvány nagyon fontos volt, hiszen olyan elemeket tehettünk a filmbe amelyeket amúgy nem túl valószínű, hogy bárki kérne reklámként. Viszont ezek a látvány és hanghatások azok amik meg tudják mutatni, hogy nincs akadálya a fantáziának ma már akkor sem ha webes videóról van szó. Persze nyilvánvaló, hogy nem lehet az amerikai produkciókhoz hasonlítani a filmet, hiszen ennek az árából egy komolyabb kamera állvány sem jönne ki. Ráadásul ez a film egyúttal paródiája is a Világvége filmeknek.

Önmagában nem is lett volna érdekes ha a filmben a szokásos amerikai szabadságszobor dől össze és óriási irodaházakba csap bele a meteor. Ebből mindenki látott már eleget. Viszont ha a Magyar parlamentbe csap bele a meteor és az esztergomi Bazilika kerül víz alá, esetleg Szegeden tombol egy tornádó az már sokkal érdekesebb.

A kampány koncepciója

Tehát megvolt a reklámfilm ötlete. Ám ahhoz túl sok munka és pénz kell hozzá, hogy amikor elkészült akkor egyszerűen kitegyük valamelyik videó megosztóra és várjuk a nézőket. Kellett hozzá egy olyan kampány ami felvezeti a videó megjelenését és miután megjelent folyamatosan a figyelem központjában tarthatja.

A beharangozását a filmnek már egy hónappal a megjelenés előtt elkezdtük. A felvezetés úgy zajlott, hogy senki sem tudhatta mi lesz ez, mindössze annyit lehetett tudni, hogy Világvége Magyarországon. Persze azt sejteni lehetett, hogy valamiféle marketing ötlet az egész és, hogy nem kell komolyan venni, de pontosan csak néhányan tudták, hogy reklámfilmről van szó.

Három részből állt össze a Világvége kampány:

 • Felvezetés. Egy hónappal a megjelenés előtt figyelemfelkeltés különböző helyeken és médiumokban úgy, hogy semmit nem tudni róla, hogy mi lesz ez az egész.
 • Bemutató. Megjelenéskor a videó honlapján láthatóvá vált a reklám és különböző helyeken (Twitter, Blog, Fórumok, Stb.) megjelent a bemutatója.
 • Elindítás. Miután a kezdeti érdeklődés csappant magára hagytuk az oldalt néhány kiegészítéssel.

Felvezetés

Készítettünk egy weboldalt, ez azóta is megvan az apokalipszis.com címen. Ezen az oldalon eleinte nem volt semmi csak egy kép a filmből úgy elkészítve mintha egy film plakátja lenne. Ehhez kitettünk egy visszaszámláló órát ami a megjelenésig pörgette vissza a másodperceket, perceket, órákat és napokat.

Világvége Előzetes

Hírlevél feliratkozás

Ez egy értékes felület volt, hiszen felkelthette az érdeklődést, ám mivel még nem volt rajta semmi kézzelfogható így akik látták lehet, hogy soha többé nem jöttek volna vissza, egyszerűen elfelejtették volna mire megjelenik a reklám.

Ezért elhelyeztünk az oldalon egy feliratkozási lehetőséget, hogy aki „nem szeretne lemaradni a Világvégéről” az fel tudjon iratkozni. A feliratkozás egy hónapig volt kint az oldalon és a kezdeti kis érdeklődés egyre nőtt, a vége felé már naponta 30-50 feliratkozó volt az oldalon. Úgy, hogy tulajdonképpen nem is tudták a feliratkozók, hogy mire iratkoznak fel.

Fontos eleme volt a kampánynak, hogy ezt az oldalt hirdessük, hiszen nagyon friss oldal volt és nem volt rajta tartalom, így a keresőkből nem igazán számíthattunk látogatókra. Három módot választottunk a hirdetésre, volt hagyományos banner hirdetés több népszerű oldalon, volt etarget hirdetés, valamint a Twitteren készítettünk egy fiókot erre a célra.

Mind a három hirdetésnél titokban maradt, hogy pontosan miről van szó, pusztán az emberi kíváncsiság volt az ami miatt nagyon sokan látogatták az oldalt és iratkoztak fel. A három hirdetési forma közül ki kell emelnem a Twittert mert itt nem a hagyományos megoldást választottuk és több tanulságos tapasztalattal is járt.

Twitter

twitterElső lépésben elkészítettünk egy Világvége Twitter fiókot. Itt tulajdonképpen nem reklámoztuk direkt az oldalt hanem annyit tettünk csak, hogy elkezdtünk követni embereket. S akiket követtünk láthatták, hogy miről van szó, eldönthették, hogy viszont követnek-e minket vagy nem.

Abba a kérdésbe, hogy ez mennyire etikus most nem mennék bele, hiszen határesetnek gondolhatnánk a spammel, mert bár itt nem küldünk kéretlen reklám anyagot, de mégis ismeretlenek számára kéretlenül helyezzük magunkat a figyelem központjába. A módszernek volt haszna, de több esetben nem fogjuk használni, leírom azt is, hogy miért.

Aki használja a Twittert tudja, hogy ott érvényesül az az elv, hogy amíg senki sem követ addig más sem fog követni. Azaz kell egy bizonyos számú követő ahhoz, hogy egyre többen kövessenek. Erre az egyik legegyszerűbb módszer, hogy olyan külföldi embereket kezdünk el követni akiknél látjuk, hogy nagyon sok embert követnek és legalább annyi követi is őket. Ez azt jelenti általában, hogy ők viszont követik azt aki követi őket. Azon kívül, hogy így néhány követőt szerzünk sok haszna ennek nincs, hiszen ők nem fogják olvasni amit írunk.

Miután jó néhány ilyen követőt már szereztünk megcéloztuk a valós piacunkat, azaz olyan embereket kerestünk a Twitteren aki érdekelhet az ajánlatunk és követni kezdtük. Erre is van több módszer, ki lehet listázni a kereséssel Twitteket, tehát például, hogy kik azok akik olyasmiről beszéltek ami miatt valószínűleg a célpiacunkba tartozik. Ha például számítógép alkatrészt árulnánk akkor elég listáztatni a termékek nevét. Ugyanilyen jó módszer ha megnézzük a konkurenciánk követőit és őket kezdjük el követni.

A Twitter 2000 embert enged követni, főleg azért, hogy a fent leírtakat kiküszöböljék. Ezért miután betelt a 2000-es lista töröltük a külföldi, számunkra értéktelen embereket és csak a hazai netezőkre koncentráltunk. Így sikerült pár hét alatt 400 követőt találnunk, akik aktívan követték, hogy mi lesz a Világvége projekt lényege.

Miért nem ajánlom? Első sorban azért mert ez a módszer csak eleinte működik, minél többen próbálják megcsinálni annál kevésbé. S rajtunk kívül ismerek olyan marketingest aki ugyanezt végig csinálta (csak rosszul, mert ugyanazokat többször is bejelöli, így már több helyen szidják), tehát a módszer már nem új. S nagyon könnyen a visszájára tud fordulni ha valaki rosszul csinálja. De azért sem ajánlom, mert amíg nálunk egy érdekességet követhettek, kíváncsiak lehettek rá, hogy mi ez, addig egy konkrét terméknél ez a hatás nincs meg, sokkal inkább spamnek érzi a felhasználó. Azaz a mi részünkről kipróbáltuk, működött, de nem láttunk benne akkora potenciált, hogy megérje még egyszer megkockáztatni egy közösség jóindulatának elvesztését.

A megjelenés

A visszaszámláló hétfő este 11-re volt időzítve. Azért mert általában a hírleveleket és reklám anyagokat kedden szoktuk kiküldeni, úgy tapasztaltuk, hogy ekkor a legnagyobb olvasottsága. Aki pedig éjjel még olvassa a leveleit, internetezik az ráér este 11-kor is megnézni. A megjelenés órájában majdnem pontosan ezer látogatója volt az oldalnak!

Magára az oldalra tulajdonképpen semmit nem tettünk fel csak a youtube videómegosztóra feltöltött videót illesztettük be. Mivel a videó beharangozójánál semmit nem lehetett tudni arról, hogy mi lesz a videón ezért ezt a videó végéig meglepetésnek szerettük volna. Így a honlapon még link sem volt ami ezt elárulta volna. Az oldal megnyitását követő két perc után úszott be az oldal tetején egy link ami a Webgalamb® honlapjára mutatott. Természetesen olyan link amivel mérni tudjuk azt is, hogy az innen jött látogatókból végül mennyi vásárlás érkezik.

Mivel a megjelenés előtt már több fórumon is beszéltek, beszéltünk a videóról (ott sem tudták mi lesz ez) ezért a megjelenéskor ezekre az oldalakra is kitettük a videót, plusz a youtube videó megosztón kívül még rengeteg, nagyjából 10-15 egyéb videó megosztóra is, mint a Vimeo, Videa, Metacafe, stb. Ajánlom ehhez a tubemogul.com oldalt ahol egy feltöltéssel elhelyezhető sok ilyen oldalon a videó.

Rengeteg komment érkezett a youtube oldalra, a fórumokba és a Twitterre is amikor megjelent a film. A nagyszámú érdeklődő miatt és azért mert nem célzottan hirdettük meg voltak negatív vélemények is, de összességében nagyon pozitív fogadtatása volt a filmnek és magának a reklám kampánynak is.

Elindítás

Ez nem a legjobb szó erre, de most nem jut eszembe más. Tulajdonképpen arról van szó, hogy miután publikáltuk a videót magára hagyjuk, nem reklámozzuk tovább az oldalt, hiszen innentől az oldalnak kell reklámoznia a terméket. A videó jellegéből adódóan ezt nagyon jól elvégzi, folyamatosan nő a látogatók száma most is.

Plusz szerencsés dolog ennél a reklámnál, hogy a 2012 decemberére várt Maya világvége még előttünk van, biztosra lehet venni, hogy most másfél évig egyre nagyobb lesz az érdeklődés a téma iránt. Most már a keresőkből is egyre több látogató érkezik az oldalra és a videómegosztók kereséseinél is elöl szerepel a videó pusztán a világvége kifejezésre. Sok blog és hír portál használhatja a videót az erről szóló cikkei, bejegyzései dekorálásához, már most több helyen megtalálható.

Az apokalipszis.com honlapon már szerepelnek elérhetőségeink, Twitter és Facebook fiókunk címe, stb. Ezek természetesen szintén nem célzott reklámok felénk, de a nagy számok törvénye alapján hasznot hozhat és hoz is.

Összegzés

Összegezve sikeres volt a kampány és úgy gondolom most még jó ideig szállítani fogja felénk a potenciális ügyfeleket. Leginkább a webvideó szolgáltatásunknál érezhető már most is a megnövekedett érdeklődés, plusz megrendelések, de a Webgalamb® szoftver értékesítését is jelentősen megnövelte a reklám, eljutottunk olyanokhoz, akikhez a hagyományos reklámmal nem sikerült volna.

Elég nagy szórással futott ez a reklám és mint írtam nem célzottan, így a sikerének kulcsa a mennyiségben lehet. Amikor ezt a bejegyzést írom akkor már több mint hétezren látták csak a youtube-on a videót, nagy százalékban megnövelte a Webgalamb® szoftver hírlevél feliratkozóit és próbaidős felhasználóit, valamint több webvideó készítési megkeresést eredményezett.

Mindezeket nem azért írtam le, hogy azt mondjam nem lehet jobban csinálni, hogy azt gondolja önnek is így kell csinálnia. Nem. Sőt ma már mi is másképp csinálnák pár dolgot benne, az ember mindig tanul.

Azért írtam le, hogy lássa, hogy a reklám nem annyit jelent, hogy kitesz egy bannert valahová, a webvideó pedig nem azt jelenti, hogy egy ember elmondja egy videó ablakban ugyanazt a szöveget ami a weboldalon is olvasható.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
18 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. LovasziJ http://kalauz.hu

  Gratulálok a film készítőinek! Frenetikus hatással volt rám a film, amikor néztem. Tátott szájjal és érdekes vigyorral néztem. Azóta is többször eszembe jutott.

  A fenti bejegyzést pedig külön köszönöm, mert megmutatta, mennyire fontos az átgondolt, egymásra épített, egymást erősítő online marketing elemek jól megkomponált használata.


 2. Bence

  Gratulálok a kampányhoz, elképesztő, és eredeti! És hogy így leírtátok lépésről lépésre, nagyon izgalmas volt olvasni!


 3. Horváth Enci

  Azt szeretem a bejegyzéseitekben, hogy nem általánosságban írjátok le a dolgokat hanem konkrét példákkal amiket meg is valósítottatok. Bagyon becsülöm, hogy mások ilyen információkat fizetős e-könyvekben adnak csak oda.

  Már az előző cikknél amikor találkoztam a videóval meg akartam kérdezni, hogy ki az aki a szöveget mondja a videóban? Nagyon ismerős hangja van, esetleg ő is egy híres szinkron hang mint a másik webgalamb videóban Gáti művész úr?


 4. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Köszönöm a gratulációkat.

  Kedves Enci a narrátor Bakonyi Gábor volt, az ő weboldala a reklamhang.com címen van, ott olvashat róla.


 5. Kunczly Judit http://www.harmoniaszabadegyetem.hu

  Gratulálok a kampányhoz és a videóhoz , szenzációs! Külön köszönet a teljes koncepció ismertetéséért.


 6. Szász Miklós http://www.afaceri-online.net

  Igen valóban a webvideó segítségével olyanokhoz is eljuttathatjuk az üzenetünket akiket más marketing fogásokkal nem érnénk el. Külön köszönet a részletes leírásért.


 7. Éva

  ez csúcs szuper volt, bárcsak minden reklám ennyire szórakoztató lenne


 8. Zsanett

  Bár nem hiszem, hogy megjelenhet negatív hozzászólás, elküldöm. Szerintem szuper ötlet igazán! Kár, hogy nem készítettek még élethűbb videót, amelyen mondjuk a világvégi áldozatok is szerepelnének. Mint egy videó játékban jó sok vérrel. Mennyivel több feliratkozója lenne a kampány nagyokos kitalálójának, a Webgalambnak. A második rész gondolom egy gomba alakú felhővel kezdődik majd…


 9. Pletyka http://bulvarhirek.co.tv

  Állati jó volt szerintem a koncepció, meg ahogy az egész kampányt lenyomtátok.Gratula!


 10. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Egy kis kiegészítés, friss hír. A megjelenés óta eltelt fél év alatt a videót már több mint 65.000 ember látta csak a Youtube videómegosztón!


 11. Szűcs Ádám http://wordpress.video.hu

  Szia Adrián!

  Remek volt a videó, már a megjelenéskor láttam. Viszont az írás nagyon hasznos volt, jó egy kicsit a kulisszák mögé nézni!

  Szűcs Ádám


 12. Föld Infó http://foldinfo.blogspot.com

  Csatlakozom a gratulálók táborához. Ez a videó nagyon szép lett!


 13. Rigóczki Csaba http://www.netgeo.hu

  Tudom, az ember ne kommentezzen fél év után, de most láttam.

  Igazán szeretem, megvettem, használom is a webgalambot. De ez a video nem tetszik.

  Szakmailag azért rossz, mert a becsapódás nem így néz ki. Az krátert csinál, (hogy Esztergomban mi árad, ne firtassuk).
  Nagyobb hiba a következő: Lélektanilag az a baj, hogy a pusztulás negatív érzésével köti össze a webgalambot (akkor is ha épp a túlélést szeretné kommunikálni) ráadásul ezt túl személyessé teszi Budapesttel (Mo-gal).

  Nem viccelek: Ha túl jó és személyes a film, akkor beleéli magát a néző, és sajnálni fogja azt a meghalt magyar gyereklányt, és anélkül, hogy tudná, haragudni fog a webgalambra amiért elpusztította.

  Bocs’ hogy ezt mondom, látványos, szokatlan megdöbbentő és ez KLASSZ. Más szempontból épp bumeráng hatású.


 14. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Ez a bejegyzés már másfél éves, nem csak fél. 🙂 De nincs azzal probléma ha később szól hozzá valaki, örülünk neki!

  Valóban a videó egy kicsit megosztó, de összességében nagyon eredményes volt ha a fenti cikkben olvasható koncepciót nézzük.

  Hasonló videókat tervezünk még, de valóban figyelnünk kell rá, figyelünk majd rá, hogy az összhatás is pozitív legyen.


 15. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Frissítés:

  A videó nézettsége 200.000 körül van már és a napokban a TV2 híradójába is bekerült, riportot adtunk ennek kapcsán:

  http://tv2.hu/tenyek/video/vilagvege-tenyek-riport


 16. Kriston Mercédesz http://facebook

  Ez csak egy kampány… de kicsi korom óta(2010) félünk a tesóimmal a világvégétől! Olvastam már egy olyan cikket is, hogy egy 13 éves gyerek megakarja ölni magát, mert nem akarja látni a világvégét.. én is itt vagyok… jó nem kellene hinnem benne.. de még gyermek vagyok. és nem tudom , hogy mit higgyek?! sok oldal tele van azzal, hogy nem lesz világvége és lesz világvége.. Akkor most kinek higgyek??? meg tele van képekkel… még kicsi vagyok és szeretném élvezni az életet.. még sok sok évig szeretnék élni, ilyen riasztgatások nélkül!!!!!!!!!!!!


 17. Chrome Ball

  Kedves Mercédesz, nem kell félned, ez a világvége dolog egy emeletes baromság. Nem lesz most világvége!

  De gondolj bele: ha mégis lesz akkor meg úgyis vége mindennek, úgysem tehetnél semmit. Mi értelme van előre öngyilkosnak lenni, meg rettegni tőle?! Semmi értelme az egésznek. Szóval nyugodtan élvezd az életet, nem kell tartanod a világvégétől!Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Ne már! Emberi értékek a marketingben? Meg a vállalkozásban? – Marketing Szuperkonferencia beszámoló
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók