A vásárolt címlista előnyei
Kategória: email marketing ● Címke: , , , 31 hozzászólás

Vásárolt címlistaA hazai spam törvény az utóbbi években olyan módokon változott, hogy az illetékesek (akik a hozott törvények alapján biztos nem szakértők) gyakorlatilag elérték, hogy ma Magyarországon legális a kéretlen levelek küldése ha vállalkozások, cégek, weboldal tulajdonosok felé küldik azt.

Szerencsére az új törvény korai szakaszában hozott egyéb furcsa dolgokat,- mint például a lakcím kötelező bekérését – már eltörölték, de a fenti hungarikum megmaradt.

Mivel a Webgalamb® tudtunkkal jelenleg az egyetlen olyan szoftver aminek egyszeri díja van, nincs a forgalomtól függő díj ezért több olyan vállalkozással is találkoztunk aki ezt kihasználva üzletet lát a hatalmas címlisták vásárlásában. Egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy kipróbálja a vásárolt címlisták adta lehetőséget. Egyszeri befektetéssel hatalmas, több ezres tömegnek küldhet ki így levelet azonnal.

Ám ez hatalmas hiba, mielőtt megtenné olvassa el miért.

Az első amit fontos átgondolni, hogy a törvény szerint az számít céges e-mail címnek ami már magából az e-mail címből is egyértelműen látható. Tehát ha úgy kezdődik, hogy „ügyfélszolgálat” vagy „info” vagy „kapcsolat”, esetleg „titkárság” akkor az már cégesnek számít. A tisztelt törvényhozók úgy gondolták, hogy aki ilyen e-mail címet használ az örömmel veszi a napi több tucat, vagy még annál is több kéretlen reklámot. Pedig nem!

Hiába legális ha nem kérték akkor kéretlen reklám.

Itt ugyanis nem arról van szó, hogy jaj, de jó, megúsztuk, hogy feljelentsenek spammelésért, hanem szeretnénk ha az olvasóink elolvasnák a levelet, reagálnának, végül pedig vásárolnának.

Senki ne gondolja, hogy azért mert a hazai törvények miatt küldheti a kéretlen reklámját, még az olvasók is tolerálják ezt. A legjobb esetben néhány ezrelék vásárol. Viszont biztos lehet benne, hogy lesz jó pár olyan olvasója akit fog annyira zavarni a reklámja, hogy megemlíti önt és cégét különböző fórumokon, twitteren, közösségi oldalakon, mint spammert.

Sokkal többet árt a cége jó hírnevének, a termékei minőségéről alkotott képnek mint amit nyerhet. Gyakorlatilag az esetek nagy részében annyit sem nyerhet vele mint amennyibe a címlista került.

Egy hiba 50-500 ezer forintba kerül.

A másik fontos dolog amit jó ha szem előtt tart aki vásárolt címlistákra küld levelet, hogy nagy valószínűséggel nem csak céges e-mail címek lesznek benne. Ahogy a fentiekből is látszik, nagyon homályosan fogalmaz a törvényhozó, ráadásul vitás esetekben elég nehéz eldönteni bizonyos címeknél, hogy céges-e vagy privát.

Biztos lehet benne, hogy ha címlistát vásárol akkor lesz benne rengeteg magán e-mail cím is. Ekkor pedig már számíthat feljelentésre is, amit az olvasói a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál tehetnek meg. A bírság pedig 50-től 500 ezer forintig terjed. Levelenként!

Az új törvényekkel együtt eléggé megnehezítették a magát a feljelentést ilyen esetben, és ez szépen beleillik abba a sorba mintha pont a spammelés legalizálását szerették volna elérni. De nem gondolja, hogy emiatt senki nem fog fellépni ön ellen.

Sok milliós bírság.
Számoljon csak utána, hogy egy több ezres címlistából ha csak 20-an feljelentik önt akkor mit kockáztat. Akár sok milliós bírságot is. Ráadásul ma már ez nem csak szabálysértésnek bizonyul.

Ez nem e-mail marketing!

Számomra mégis az a legszomorúbb abban, hogy ha ilyen címlistát használ akkor pont az e-mail marketing lényegét, lehetőségeit veszíti el, leminősíti ezt a zseniális marketing módszert egyszerű virtuális szórólapozássá.

Az e-mail marketing fő előnyei a személyre szabottság, mérhetőség és legfőképp a bizalom építés. Azon ritka módszerek egyike amikor a célpiac „maga kéri a reklámot”.

Ha vásárolt címlistára küld leveleket akkor ennek pont az ellenkezőjét éri el. A bizalom amit felépíthet egy saját listával itt a negatív megítélésű cégek közé sorolja az önét. A vásárlások a minimális töredékét sem produkálják annak amit egy saját listával elérhet. Mérni is maximum annyit tud, hogy a kiküldések után mennyien iratkoznak le (elég nagy százalék lesz) és mekkora hatalmas mennyiségű levél el sem érkezik a címzetthez, egyszerűen visszapattan.

Ki fogják tiltani.

Mivel az ilyen címlisták nagy része már nem létező, vagy eredetileg sem létező, generált címekből áll ezért elképesztően sok levél fog visszapattanni amikor kiküldi őket.

Ekkor a következő történik.
Ön elküldi a leveleket a saját szerveréről amit nevezzünk „A” szervernek. A fogadó szerverek közül jó néhány látja, hogy ön ilyen leveleket küld, terheli a rendszerüket. Nagyobb mennyiség vagy többszöri ilyen esemény után a fogadó szerverek egyszerűen fekete listára teszik az ön szerverét.

Innentől kezdve ön nem tud majd semmiféle levelet küldeni feléjük, még a weblevelezőjéből sem. Sőt nem csak ön nem tud hanem senki aki az ön „A” szerverét használja. Akár több száz weboldal tulajdonos számára szerezhet ezzel kellemes napokat.

Ekkor az a legkevesebb, hogy tárhely szolgáltatója kitiltja önt. Durvább esetekben még kártérítést is követelhet öntől, hiszen az általános szerződési feltételek szinte mindenhol tiltják ezt, a törvény hiába engedi meg.

Mi nyer, mit veszít?

Összegezve tehát, hogy mit nyerhet és mit veszíthet ha vásárolt címlistát használ:

– Cégét spammernek tartják majd, nem megbízhatónak.
– Néhány vásárlást betudhat, de a rengetek leiratkozó soha nem lesz az ügyfele.
– Jelentős bírságra számíthat feljelentés esetén.
– Kitilthatják szerveréről.
– Kártérítési pert kaphat tárhely szolgáltatójától.
– Az interneten rossz hírét keltik cégének.

Megéri?!

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
31 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Robi http://www.hotelarboretum.hu

  Már azt hittem valami gáz van Veletek mikor elkezdtem olvasni a levelet…:)


 2. Magó Zsolt http://www.belyegzokeszito.hu

  Az idézőjel a címről valóban lemaradt 🙂


 3. Lantos Balázs http://www.transzformator.com

  Már régóta foglalkoztatott ez a kérdés, de így most már tökéletesen érthető számomra ez a spamtörvény.
  Köszönöm a levelet!


 4. Erika http://teirodad.hu

  Nekem is tágra nyíltak a szemeim, amikor elolvastam a címsort … 🙂

  Egyszer kipróbáltam kíváncsiságból egy ilyen hideg címlistát, hogy mit okoz, de soha többet! Nagyon jól összefoglaltad a lényeget és továbbra is tartom, hogy soha többet …

  Amit két kézzel próbálok felépíteni szorgalmasan, azt egy ilyen “eszköz” négy kézzel rombolja. Az arány egyébként nekem is 1-2 ezrelék volt.


 5. Szűcs Ádám http://wordpress.video.hu

  Hatásos cím, jól összeszedett cikk, ismét!

  Köszönjük!

  Szűcs Ádám


 6. Márai Gábor http://www.a2ingatlan.hu

  Mi is “hideg” listával dolgozunk, de nem vásároljuk, hanem mi építjük azt. Egyesével. Természetesen a Web Galambbal. A levél kiküldése után mindenkit felhívunk.

  Dolgozik valamelyikőtök így és ha igen, akkor milyen eredménnyel?

  köszi
  Gábor


 7. Kovács Krisztián (Kényelemszakértő) http://kanapekiraly.hu

  Egyszer majdnem vettem egy listát. A pasi vonattal küldött egy másikat, aki két kézzel szorongatta a CD-ket és addig nem volt hajlandó kiadni a kezéből, amíg nem fizetek. Persze nagy nehezen lecsekkoltam. Ömlesztve volt szűrési lehetőség nélkül csak egy e-mail lista, ami nekem nem jó semmire, főleg nevek nélkül nem. Hát ennyi volt, a pasi visszament, az aki küldte pedig “finoman” elküldött melegebb éghajlatra.

  Hát ennyi volt a tapasztalatom a (nem)vásárolt listával. Maradok a saját gyűjtésnél.

  Krisztián


 8. Kránitz Gábor http://www.free-tenerife.hu/

  Aki most kezdi az email marketinget, az mindig kacérkodik a gondolattal, hogy vásároljon-e email listát. Nagyon hasznos ez a cikk. Talán sok ember megment egy igazán rossz döntéstől. Köszönjük a cikket! 🙂


 9. Király Péter http://teneriferepulojegy.hu

  Nagyon hasznos cikk, köszönöm szépen!


 10. Katona Ferenc (ügyfélkapcsolati szakértő) http://alitera.hu

  Mi tőbb, még azokkal a listákkal is óvatosan kell bánni, amik ugyan saját, vagy baráti gyűjtésűek, de nem a gyűjtéskor megadott témakörrel keresem meg őket (ilyen lehet, a partner vállalkozások között gyakran alkalmazott “listacsere”). Ha rosszul csinálom, a szivességből (vagy kölcsönösségből) átadott lista nagyon visszacsaphat – a cikkben és a hozzászólásokban is részletezett okok miatt. (Ez a veszély még akkor is fennáll, ha fizikailag a lista nem kerül átadásra, hanem saját listámra nyomom partnerem promóját)

  Viszont!
  Jelentősen lehet csökkenteni az ellenséges reakciók (feljelentés, leiratkozás) veszélyeit a jó fogalmazással, a rövid, nem túlformázott, figyelemfelkeltő bekezdésekkel, és inkább a linkek mögé tett mondanivalóval. (A partneri promó is mehet a saját ügyfélkörömnek megfelelő átdolgozással). Így elérem, hogy akit nem érdekel, az nem húzza fel magát (hamar átsiklik rajta), az érdeklődőket pedig – hála a jó statisztikának – látom is, és innen már újabb lehetőségek nyílnak….
  Mit ne mondjak, én is így jutottam ide :-), tehát a Webgalamb nem csak tanítja, hanem csinálja is (és nem is akárhogyan :-))!

  Úgy néz ki, előbb-utóbb én is lecserélem most használt, szintén “örök időkre” (igaz, fele áron) megvásárolt rendszeremet.
  További Jó munkát Chrome Ball!


 11. Péter http://www.axel-szamlazo-program.hu

  “Kicsit” félrevezető a cím, de a cikk jól összeszedett. Bár a büntetés mértéke sokakat nem ijeszt el, mi is naponta kapunk számlázó program ajánlatokat.


 12. Pálmai Ferenc http://www.mobilpresent.hu

  Én éppen most kutatok címlista után. Engem is meggyőzött a cikk, de akkor hogyan tovább?
  Tudtok olyan céget aki segít nekem címlistát építeni? Nekem nincs időm erre. Feltételezem van már aki ezzel is foglalkozik.


 13. Chrome Ball http://chromeball.com

  @Ferenc, a listaepito.hu szolgáltatásait tudjuk ajánlani.


 14. PikPok http://www.sikermarketing.hu

  Igaz, igaz, Ványadt Ványadtovics Vinyov, mintha csak magam mondtam volna… (bocs)
  A helyzet az, hogy elképzelésem sincs, miért gondolják annyian, hogy egy adott napon nyitott leszek arra, hogy harisnyát vegyek, letegyem a hajóskapitányi vizsgát és fogyasztószert vásároljak. (Ezek mind ott figyelnek a spamcsapdában.) Ahogy erősödik a válság (nemzetközi helyzet egyre fokozódik), erőlködés szag terjeng a levegőben.
  A kedvenc spam-em eddig az volt, amikor a honlapunkról engedély nélkül lemásolt szöveggel szpemelt meg egy konkurens. Ez azért már kemény. Írtam nekik, hogy ez azért kicsit sok, de csak automatikus válasz jött vissza, hogy most nem érnek rá, annyi melójuk van. Akkor minek szpemelnek?:))


 15. Útnyilvántartás http://www.axel-utnyilvantarto.hu

  Ha nem legális, akkor hogyhogy annyi levélszemét jön naponta… Mégis megéri szemetet küldeni?


 16. krina http://www.alkuguru.hu

  Tudnátok esetleg segíteni?
  Egy céggel kötöttünk szerződést aki vállalta, hogy kiküldi a hírlevelünket tisztességesnek hangzott az ajánlat,bele is mentünk ám a kiküldés napján már megjelentünk spammelőként és a megjelentettet szöveg igen rossz színbe tüntette fel a céget és egy e-mail figyelmeztetést is kaptunk, hogy a kiküldő céget és minket is feljelentettek.
  Ebben az esetben szerintetek mi a teendő?


 17. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Sajnos jól példázza az esetetek, hogy mennyire káros lehet ha vásárolt címlistára küldi a levelet valaki. Nálatok még sajnálatosabb, hogy nem ti tehettek róla, hanem a megbízott cég. Sajnos így utólag már nem tudom mit lehetne tenni, érdemes esetleg egy ügyvédet felkeresni aki elmondja a jogi lehetőségeket, hiszen a megbízott cég kárt okozott nektek.


 18. krina http://www.alkuguru.hu

  Köszönöm a választ, mi is ezt szerettük volna elkerülni eddig sikerült is de sajnos úgy látszik, hogy más cégek listái is vásároltak csak azt nem értem miért ajánlják ki(nem kevés pénzért) úgy hogy tisztában vannak azzal a ténnyel hogy akár tönkre is tehetik a megrendelőjüket :-(.


 19. Zoltan Somogyi http://www.biokal.net

  A javaslatotokat kérem. Az e-mail marketinget most akarom kezdeni, egy olyan termékkörrel, ami sok-sok ember hasznára válhatna, ha ismernék. Gyógynövényekből, gyógyvizekből és különböző ásványi anyagokból készített növényvédő-, növényerősítő-, állat-gyógyhatású- és talajjavító anyagokról van szó, VEGYSZEREK NÉLKÜL! Mindegyik készítményünk rendelkezik forgalomba-hozatali engedéllyel. A nagy vegyszeróriásokkal és a multikkal nem tudunk szembemenni hagyományos marketinggel. Ezért az e-mail marketinggel próbálkoznánk, de címlistánk “csak” a törzsvevőinkről van. Gondolkodtunk címlista vásárláson, de féltünk tőle. Ti most megerősítettétek a félelmünket. Mit javasoltok, hogyan fogjunk hozzá? Tisztelettel, Somogyi Zoltán.


 20. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Egy olyan bizalmon épülő iparágban mint a gyógyhatású anyagok még kevésbé ajánlanánk a vásárolt címlistát. Nagyon könnyen pont az ellentettjét lehet elérni azzal ha kéretlenül ismerteted meg a célpiaccal.

  Ha nem vagy otthon az e-mail marketingben, a címlista gyűjtésben és a meglévő hatékony kihasználásában akkor két lehetőség van. Vagy kitanuljátok, vagy megbíztok olyan céget aki profi ebben.

  A Marketing Commando több, rendkívül hasznos és működő módszert mutat be az anyagaiban, amelyekből meg lehet tanulni. Ajánlom az Instant Hírlevél, az Instant E-mail Marketing, vagy épp a Kisvállalati Marketing biblia című könyveiket. Ezekről érdeklődhetsz náluk a Facebook oldalukon, vagy az ott lévő elérhetőségeiken.

  A másik megoldáshoz, a megíratáshoz is tudok ajánlani céget. Ők a Sales Akadémia. Van náluk is oktató anyag, de akár a teljes E-mail Marketingedet is felépítik, kezelik is igény esetén. Őket a http://sales-akademia.hu címen lévő elérhetőségeken éred el.

  Mind a két céggel nagyon jó tapasztalataink vannak, bátran ajánlom őket.


 21. Tibor

  A céges kapcsolatfelvétel szerintem korrekt dolog. Szerintem GDP növelő hatása is van.


 22. Sándor

  Sok munka a kereső oldalak elejére kerülni.
  Még nem találtam meg az igazi marketing eszközöm.


 23. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Kedves Tibor/Sándor. Valóban sok munka a kereső oldalak elejére kerülni, de a blogspam nem az a technika amivel össze fog jönni. Ez nem az a “marketing eszköz” amire szükség van. Szóval kivettem a hozzászólásokból a webcímeket, javaslom keressen inkább egy profi keresőoptimalizáló céget a feladatra.


 24. Károly

  (Hideg) címlista helyett, a hasonló célcsoportok közötti keresztmarketing jó és olcsó módszer lehet az építkezéshez.
  Csináltunk egy ZÁRT FB csoportot, kifejezetten KKV keresztmarketingre, mert ez tipikus KKV probléma.
  Gyertek, indítsuk be a csereberét.

  facebook.com/groups/252959784846284/


 25. nemethlaci63

  Üdv!
  Nekem bejött a címlista vásárlás.
  Okok:
  1. Olyan helyről vettem, ahol a lista melegnek számított.
  2. Nem az e-mail cím érdekelt, hanem a név, beosztás, telefonos elérhetőség.
  3. Hivatkozhattam a címadóra.
  4. Vettem a fáradtságot és először TELEFONÁLTAM!
  Amit nyertem:
  1. Közvetlen célcsoportot találtam meg, akiket valószínűleg érdekelhetett a szolgáltatás, így időt nyertem a felkutatásukkal.
  2. Abban a hónapban a megrendelések száma a háromszorosa volt a szokottnak, és azóta is jönnek onnan az ajánlások.

  Magánvéleményem:
  1. Elismerem, hogy a mai világban remek dolog az e-mail, sok energiát meg lehet vele spórolni. Értékesítőim közül mindig azok szeretnék ezt alkalmazni, akik a legkevésbé szeretnek terepen dolgozni. Vagyis NEM értékesítők.
  2. Rengeteg embert ismerek akik SOSEM vásárolnak személyes kapcsolat nélkül. Én sem, bár rengeteg ajánlatot gyűjtök be ilyen helyekről. Olcsó információforrás akár a versenytársakról.
  3. Versenytársaim közül sokan alkalmazzák és árakban le is vernek, hiszen a költségeik jelentősen kisebbek így az enyémnél. Ugyanakkor hálás vagyok nekik, mert sok ügyfelemet köszönhetem az ő tevékenységüknek, mert megszerezni a vevőt egy dolog, MEGTARTANI művészet, az meg nem megy csak az árakkal és személyes kapcsolattartás nélkül. Az ilyen helyekről átvett ügyfeleim még a barátaimnál is hűségesebbek.
  Tisztelettel

  Németh László
  Ui.: nem a címlista tisztességtelen, hanem a felhasználás módja.


 26. Csernai Kata QR kód fanatikus http://www.qrjewel.eu

  Mi a tapasztalat az e-DM cégekkel, akik nem címlistát adnak el, hanem szűrt csoportoknak küldik ki az e-maileket?


 27. Bakó Tibor http://www.gsenapelem.hu/

  Sok munka az első oldalra kerülni, talán meg is éri. Sokan sokat fizetnek inkább érte. Hideg címlista szétszedi a weboldalad, letilt minden.


 28. Demei János

  Kár, hogy nincs évszám sehol. Kíváncsi lennék, hogy a fent leírtak mennyire aktuálisak még? Melyik évben készült ez a blog és a hozzászólásokat melyik évben írták?


 29. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Bár a bejegyzés régi, de a benne foglaltak ma is megállják a helyüket szerintünk. Nem érdemes spammelni még ma sem.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika