A popup bírósági tárgyalása.
Kategória: online marketing ● Címke: , , , , 6 hozzászólás

popup ablakNéhány éve még ritka volt egy olyan üzleti weboldal ahol felugró ablak volt. Aztán ahogy az internetes marketinget szép lassan szívták magukba a cégvezetők úgy kezdtek el szaporodni a különleges ajánlatokkal és letölthető anyagokkal telipakolt popup ablakok.

Megoldódott olyan beúszó ablakok készítése amit nem lehet blokkolni a böngészővel. Megjelentek látványosabb, videós besétáló emberkéket tartalmazó kis felugrók, az oldal alján szereplő sávok és társaik.

Ma pedig már sokan temetik ezt a technikát, azok akik eddig sikeresen használták leveszik őket, a nagy marketing guruk pedig kimondták rá az ítéletet.

Szerintem egy kicsit talán túl korán ítélték el.

Sokáig az volt az általános kifogás a popup ablakok ellen, hogy nagyon idegesítő, úgyis egyből kinyomja az ügyfél, nem látja a “lényeget” tőle, stb.

Aztán mindenki számára elérhető lett a google Webhely-optimalizáló funkciója aminek segítségével tényleg nagyon egyszerűen letesztelhető, hogy ezzel a változtatással több lesz-e a feliratkozó, több lesz-e a megrendelő és így tovább. Erről a szolgáltatásról ahogy az előző bejegyzésben is írtam hamarosan egy teljes cikket fogok írni.

Addig is néhány tény:

1. Van olyan weboldalunk ahol folyamatos tesztelés mellett mind a mai napig a popup segítségével hétszeresére (7!) növekedett a hírlevélre feliratkozók száma és ennek következtében majdnem duplájára a megrendelések száma.

2. Van olyan weboldal ahol a popup ablak a teszteléskor szinte semmiféle pluszt nem adott a konverzióhoz, néha egy kicsit több, de volt, hogy kevesebb volt a mérések eredménye.

Ebből egyértelműen következik, hogy nem lehet kimondani azt, hogy hatékony vagy hasztalan egy popup ablak!

Azt lehet kimondani, hogy a lehetőség még mindig megvan benne. Sőt mivel sokan már levették oldalukról ezért kezd visszaállni az az állapot amikor még ritkaság volt ez a módszer. Persze erősen eltúlozva.

Itt is az internet legnagyobb előnyét kell kihasználni, a gyors és pontos mérés lehetőségét. Ráadásul nem csak azt kell mérni, hogy popuppal és anélkül mi történik, hanem érdemes különféle popupokat mérni, különböző szöveggel, grafikával, tartalommal, stb. Íme néhány tipp amik alapján el lehet készíteni a felugró ablak változatokat:

 • Egyből benne a feliratkozó űrlap, vagy csak irányít rá.
 • Csak óriású méretű szöveges tartalom vagy kép is van benne.
 • Egyből megnyílik vagy pár másodperces késéssel.
 • Fent vagy lent jelenik meg.
 • Hagyományos kocka alakú vagy egyéb újszerű forma.
 • Hagyományos vagy hangot, videót tartalmazó ablak.
 • Kitakarja a menüt vagy csak a tartalmi részt.
 • Az arculat színeit tartalmazza vagy eltérő, rikító színeket.
 • S természetesen a lehető legtöbb szöveg variációt.

Nálunk a tesztelések során születtek érdekes, nem várt eredmények, például azon az oldalon hatékonyabb volt ami egyből jelent meg, de általában viszont a késleltetett jobb.

Egyébként egyetértek azokkal akik a popup halálát jósolják csak egy fontos kiegészítéssel. Azoknak a felugró ablakoknak nincs sok jövőjük amelyek semmi újítást, érdekességet nem tartalmaznak! Ez is csak egy hasonló felület mint bármely hirdetési felülete, ugyanúgy fejleszteni, újítani kell.

Ma már a technika megengedi, hogy elengedje a fantáziáját. A besétálós emberke helyett bekúszhat egy pók, betörhet a monitor és más nem megszokott dolog amikkel még igencsak hatásosan fel lehet kelteni a látogatók figyelmét.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
6 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. lovaszij http://kalauz.hu

  Nagyon érdekes számomra a fenti bejegyzés. Mi is kísérletezünk a honlapunkon egy megkerülhetetlen beugró popup-pal. Még éppenhogy elkezdtük a méréseket. Nincs elég tapasztalatunk, ezért is volt hasznos, amit itt olvastam. Várom a Google webhely-optimalizálóról szóló bejegyzést.


 2. Dr. Mészáros Ádám http://parkapcsolatikonfliktusok.hu

  Köszi a bejegyzést. Örülök, hogy végre egy tényszerű cikket is olvashattam ebben a témában.


 3. Attila

  Pontosan eltaláltátok a lényeget! Meg kell újítani egy kicsit a régi módszereket mert nem a módszerekkel van a gond hanem azzal, hogy nagyon kevesen visznek bele kreativitást, egyre csak másolják a többieket, csak mennek utánuk.

  Az alapvető reklám technikák soha nem fognak megváltozni csak mindig lesznek olyanok akik az újításaikkal hatékonyabban ki tudják használni.


 4. Kiss Ernő

  Köszönöm a tippet, már régóta rágódtam rajta, hogy legyen-e ilyen felugró micsoda nálunk vagy ne legyen. Egy próbát megér aztán meglátjuk.


 5. Elux http://www.elux.hu/

  Tapasztalataink szerint 2-3 szorosára növekszik a hírlevélre feliratkozók szám, ha a feliratkozási mezőt egy pop-up ablakban helyezzük el.


 6. Popup Mester http://www.popupkeszito.hu

  Azt írod, hogy a “guruk” már mind kimondták róla az ítéletet!
  Igen!
  Pozitív ítéletet mondtak: Nézd meg bármely nagynak tartott Guru weboldalát. Ott a Popup.
  Szerintem csak egyetlen titok van: ha idegesít a popup kinyomom, Ha nem idegesít, akkor van esély.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Dobd fel a leveleidet tárgysorban használható ikonokkal!
Adatkezelés, e-mail marketing
Ne már! Emberi értékek a marketingben? Meg a vállalkozásban? – Marketing Szuperkonferencia beszámoló
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók