8 ok amiért az email marketing hatékonyabb mint a Facebook
Kategória: email marketing ● Címke: , , , , , 6 hozzászólás

email marketingA Facebook kétségkívül nagy segítség lehet a céged marketingjében. Sok olyan új marketing módszert hozott a közösségi oldal sikere ami előtte nagyon nehezen volt csak elképzelhető. Ezért fontos már itt az elején leszögeznem, hogy ez a cikk nem a Facebook ellen szól.

Viszont sokan azt hiszik, hogy kiválthat majd egyéb más eszközöket is. Például sokan “temették” az e-mail marketinget a Facebook hódítása kapcsán.

Ezért összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket amik miatt az e-mail marketing még mindig hatékony és garantáltan forgalmat generál.

Nézzük mi az a 8 dolog amiben az email profibb megoldás neked mint a Facebook.

1. Csak a tiéd.


Hiába mondod, hogy a cégednek, a Facebook oldaladnak ennyi és ennyi követője van. Ezek a követők igazából soha nem a te listádon szerepelnek. Ők a Facebook regisztrált tagjai.

Ha úgy dönt a Facebook, hogy megszünteti egyes szolgáltatásait te nem tehetsz semmit. Ha úgy dönt, hogy szerinte helytelen dolgot tettél és kizár, te elveszted az összes addig befektetett energiádat és pénzedet.

Ezzel szemben az e-mail címlistád kizárólag a te felügyeleted alatt van. Senki nem veheti el tőled. Azt a hatalmas értéket amit egy céges címlista jelent nem kockáztatod azzal, hogy egy közvetítőn keresztül használod.

2. Bárkit elérsz a listádon.


Ha van igazán bosszantó (ám egyúttal ördögien zseniális) dolog a Facebook-on, azaz, hogy hiába szerzed meg komoly munkával és sok pénzel a követőket. Ahhoz, hogy lássák is amit üzensz nekik ismét fizetned kell.

Amikor kiteszel egy posztot az oldaladra akkor jó esetben is csak 20-30% látja azt a követőid közül. Pedig abban nagyon hasonlít a két módszer, hogy ezek a követők, vagy hírlevél feliratkozók kifejezetten kérték, hogy lássák amit írsz nekik.

Ha saját címlistát gyűjtesz az is időbe, munkába, esetleg pénzbe kerül. De onnantól ha levelet küldesz olvasóidnak akkor nem kell külön fizetned azért, hogy ne csak egy töredéküknek menjen el a levél.

3. Személyre szabható.


Bár van néhány szempont ami alapján szűrheted a posztjaidat, de igazán személyre szabott, megszemélyesített üzeneteket nem tudsz írni a Facebook-on.

Az e-mail leveleidben az alap, hogy nevén szólíthatod az olvasót, bármilyen adatát amit megadott beilleszthetsz a levélbe. Ami ennél fontosabb, hogy a listát ezek az adatok alapján szűrheted is.

Megválaszthatod, hogy csak az kapja aki múlt hónap előtt iratkozott fel. Plusz mondjuk már vásárolt tőled. Vagy érdeklődött régebben egy szolgáltatásod felől. Esetleg lakhelynek Győrt adta meg. Valamint még a nyáron rákattintott egy linkre amit küldtél neki. Ezek csak alapvető példák, de ilyen komplexen és pontosan csak az e-mail marketinggel tudsz reklámozni.

4. Automatizálható.


A közösségi oldalon az automatizálhatóság kimerül abban, hogy időzíthetsz bejegyzéseket. Persze ez is nagyon hasznos, de azért messze áll az igazi automata marketingtől.

Ezzel szemben ha e-mail marketing kampányod van akkor azt nem csak fix időponthoz időzítheted. Beállíthatsz követő leveleket amit attól függően kap meg az olvasó, hogy mikor iratkozott fel. De beállíthatsz olyan leveleket amiket egy adott kattintás után kap meg.

Automatizálhatod a fel és leiratkozásokat, megrendelések kezelését, levélsorozatok futtatását és még hosszan sorolhatnánk. Ez igazi érték egy cégvezető vagy marketinges számára, mert azt adja ami a legértékesebb: időt.

5. Sokkal hatékonyabban elad.


A Facebook az új tévé. Oda szórakozni járnak az emberek. Vicces képeket nézegetni, elképesztően nagy “bölcsességeket” és szélsőséges véleményeket megosztani. Sokkal több erőfeszítés egy reklámüzenetet átadni egy ilyen közegben.

Viszont amikor a leveledet olvassák akkor rád figyelnek, arra amiben te segíteni tudsz nekik az ajánlatoddal. Persze itt is tőled függ, hogy mennyire tudod elkapni a figyelmét az olvasónak, de lényeges helyzeti előnyből indulsz.

6. Részletesebb statisztika.


Igen, a közösségi oldal megmondja neked, hogy mennyien követnek, mennyivel nőtt a követőid száma, mekkora az aktivitás az egyes posztokra, sőt, hogy melyik városból jöttek a követők.

De az e-mail marketing szoftvered ezeken túllép. Nem csak a listáról árul el adatokat, hanem magukról a személyekről. Melyik levelet olvasta el, mire kattintott, hogy a feliratkozáskor milyen adatokat adott meg. Megtudhatod, hogy melyik hirdetésed hatékonyabb, nem csak azt, hogy melyik a népszerűbb.

7. Mozdítható lista.


A Facebook követőiddel a kapcsolatot kizárólag a közösségi oldalon veheted fel. Nem tudod kimenteni a követők listáját, nem tudsz te magad betenni követőket. Ez persze a jellegéből fakadóan nagyon jól is van így.

Viszont a hírlevél címlistában az a szuper, hogy te magad mozgathatod a listát. Feltöltheted a vásárlóidat és ajánlatot küldhetsz nekik. A számlázószoftverből kiveheted a nemfizető ügyfeleket, hogy automatikusan értesítse őket az esedékességről. Lementheted a listádat excel fájlba.

Sőt az e-mail listádat feltöltheted a Facebook rendszerébe és a benne lévő adatokat felhasználhatod a hirdetésednél. Ez visszafelé nem működik.

8. Sokrétűbben használható.


Az oldaladon mindössze három dolgot tehetsz; megosztasz egy képet, megosztasz egy videót, vagy posztolsz egy szöveges tartalmat.

Oké, e-mailben videót nem tudsz küldeni, vagy legalább is nem a megszokott módon. De a szövegen és képen kívül küldhetsz fájlokat. Írhatsz tömegesen és személyre szabottan SMS üzeneteket. Automata névnapi értesítőket küldhetsz. A levélben elhelyezett linkekkel mérheted és irányíthatod az olvasóid elrendezését a rendszeredben. Több változatot készíthetsz a hirdetésből és a szoftvered megmutatja melyik a hatékonyabb.

+1 Kösd össze!


Mint az elején írtam ez nem a Facebook ellen szólt, annak is igazán remek marketing tulajdonságai vannak. A tökéletes megoldás, hogy ha egymást erősítve használod őket. Például nagyon hatékony és remek módszer Facebook hirdetéssel hírlevél feliratkozókat gyűjteni, tesszük ez mi magunk is. Ehhez van is egy ingyenes Facebook alkalmazásunk, használd te is.

Fontos közlemény:
Idén mi csak december 20-ig fogunk dolgozni. Ezért ha még előtte szeretnél élni a lehetőséggel és ingyen kipróbálni egy 30 napos verziót a Webgalamb szoftverből akkor mielőbb lépj. Kattints ide és kérd az ingyenes verziót most.

Ha nem elég.


Ha további hasznos e-mail marketing tippeket szeretnél akkor itt tudod kérni az ingyenes tananyagunkat: Ingyen tippek a hírlevelezéshez.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
6 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Kincses Eszter

  Szép felsorolás. Nekem elég egyetlen ok. A Webgalamb rengeteg vevőt hozott már a cégünknek, a facebook pedig még egyet sem…….


 2. Károlyfi Zsuzsa http://www.kereskedelmihuto.hu

  Köszönöm, egyértelmű, jól használható a Webgalamb, kapcsolattartásra kiváló, és szerencsére állandóan fejlesztitek és az ügyfélszolgálat is segítőkész. Nem kell mindenféle ilyen meg olyan csalicsomagra előfizetni, tervezhetők a költségek. …és még az összes funkcióját nem is használom…:) További sok sikert.


 3. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Köszönjük szépen a dicséretet Zsuzsa és további sikeres használatot kívánunk.


 4. István http://vallalkozasiotletek.com

  korrekt összefoglaló 😉


 5. Losonczi János http://losonczi-janos.hu/

  Több oldalamnál, több projectnél, több formában is rengeteget használtam a Webgalambot (2-est, 3-ast és 4-est is). A Facebook egy remek kiegészítő kommunikációs csatorna mellé, de hatékonyságban össze sem hasonlítható.

  Vagyis de, hisz’ erről szól ez a post is, ami remek lett, benne van a lényeg. 🙂


 6. Enikó

  Én imádom mind a két módszert. Bár az igaz, hogy a Facebook közvetlenül nem hozott még annyi forgalmat mint a hírlevél, de nagyon segíti, hogy az email marketingem hatékonyabb legyen.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Adatkezelés, e-mail marketing
Webgalamb 5 újdonságok 4/4 – Egyszerűség
Webgalamb 5 újdonságok 3/4 – – – – – – – Varázslók
Webgalamb 5 újdonságok 2/4 – – – – – Statisztika
Webgalamb 5 újdonságok 1/4 – Hatékonyság