6 tipp szövegíráshoz.
Kategória: online marketing ● Címke: , , , 8 hozzászólás

6 tipp weboldala szövegének megírásáhozAz ön weboldalának szövegezését marketing szakember készíti? Vagy ön is ahhoz a többséghez tartozik ahol a weboldal szövegezését házon belül oldják meg?

Elég gyakori itthon a kis és közepes vállalkozások körében, hogy nem vesznek igénybe marketinges szakembert, hanem általában az ügyvezető vagy egy beosztott, mondjuk a titkárnő tölti fel tartalommal a weboldalt.

Ennek nyilván anyagi okai vannak és ebben a bejegyzésben nem arról próbálom meggyőzni, hogy alkalmazzon profi online marketingest (pedig jobban járna) hanem, hogy ha saját maga tölti fel a weboldalát akkor mire érdemes odafigyelnie.

Jöjjön tehát néhány alapvető tudnivaló amit figyelembe kell venni.

Természetesen azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit írjon az oldalára nem lehet általános ötletet adni, hiszen minden szolgáltatás és termék más és más. Ám vannak egyetemes szövegírási szabályok, vagy inkább tanácsok amelyeknek a használatával nagyon szép eredményeket lehet elérni.

Aranyszabály, hogy bár a kereső és a hirdetések hozzák a látogatót, a design és az arculat fogja meg őket, de a szöveg az ami végül vásárlót csinál a látogatóból. A hatékony weboldalnak mindhárom elemre szüksége van, ha valamelyik hibás akkor az egész lánc megszakadhat.

1. A több néha több.

Sokan esnek abba a hibába, hogy bár jó írásokat tartalmaz az oldal, de a mennyiség miatt nem meggyőző. Egy időben volt egy nézet miszerint az interneten az emberek nem szeretnek sokat olvasni. Aztán szerencsére ez feledésbe merült. Igenis fontos a megfelelő információ mennyiség, hiszen gyakorlatilag ezért jön a látogató.

Ne pár mondattal intézze el az oldal szövegezését. Ha hosszabb tájékoztató jellegű szöveget ír az biztatóan hat a látogatókra, jobb és több információt kapnak arról amit mondani szeretne nekik.

Ráadásul nem elhanyagolható szempont, hogy a keresőben a helyezést is elősegítheti a hosszabb, ha úgy tetszik a kulcsszavakban gazdag leírás.

2. Írja le, hogy mi az ami megkülönbözteti a konkurenciájától.

Akármilyen jó is az ön szolgáltatása biztos lehet benne, hogy van más is aki hasonló színvonalon nyújtja ugyanezt. Valószínűleg vannak akik olcsóbbak is. Ezek után felmerül a kérdés, hogy vajon miért is döntsön úgy a látogató, hogy épp öntől, és nem a számtalan hasonló vállalkozás valamelyikétől fog vásárolni.

Emelje ki, hogy mi az amiben ön a legjobb, mi az (akár az ár-érték arány) ami igazán megkülönbözteti versenytársaitól. Nem kell ehhez, hogy rossz fényben tüntesse fel a konkurenciáját, ezt nem is javaslom, nem járható út.

Mintha csak a való életben mondaná el vásárlójának, hogy miért jár jobban ha öntől vásárol, ugyanúgy írja le ezt weboldalán is. Ne csak a terméket vagy a szolgáltatást tálalja, hanem győzze meg az olvasót arról, hogy önnel jól jár.

3. Tudja meg, miért keresik fel weboldalát látogatói.

Ahogy már az ingyenes statisztika bejegyzésemnél is írtam, az internet egyik legnagyobb előnye, hogy pontos képet kap arról, hogy mi és miért történik weboldalán.

A statisztikai rendszerek segítségével nem csak azt tudhatja meg, hogy milyen kereső szavak beírásával találtak weboldalára látogatói, hanem látni fogja, hogy melyik oldalai azok amikről a legtöbb olvasója elnavigál az ön oldaláról.

A weboldal teszt bejegyzésben írtak szerint pedig kipróbálhatja azt is, hogy ha átír az oldalán mondatokat, címsorokat akkor változik-e a látogatóinak viselkedése. Folyamatos tesztelés mellett olyan szöveget írhat ami kihozza a maximumot oldalából.

4. A szöveg tartalmazza a kulcsszavakat.

A Google kereső vizsgálatai az interneten kereső emberek először gyakran csak az alapvető keresést hajtják végre, és csak később térnek vissza a honlapra vásárolni vagy bővebb információkat szerezni.

Amikor írja weboldalának szövegeit gondolkodjon el rajta, kérdezze meg kollégáit, rokonait és ismerőseit, hogy azt a terméket vagy szolgáltatást amiről éppen ír, ön és ők milyen keresőszóval próbálnák megtalálni.

Ezeket a szavakat nevezzük kulcsszavaknak, ezeket a szavakat feltétlenül helyezze el az oldal szövegében és címsorában is, hiszen a Google keresőnek tudnia kell, hogy erről szól az oldal. Ne essen abba a hibába, hogy töménytelen mennyiségben ismételgeti a kulcsszót, nem a mennyiség a döntő. Segít ha az oldalban szereplő képek címe, alt és title eleme is tartalmazza ezt a szót. Ezekkel kapcsolatban webmestere tud segíteni.

5. Ossza meg tudását.

Ön biztosan sokkal többet tud szakmájáról, termékeiről mint olvasói hiszem máskülönben ők lennének az ön helyében. Nem kell feltétlenül, hogy lexikális tudású szakértő legyen. A látogatói minden tanácsáért hálásak lehetnek, amit a webhelyén kapnak, hiszen pont ez az egyik ok amiért felkeresték azt.

Írhat cikkeket, blogot vagy csak egyszerűen létrehozhat egy tippek oldalt amit megoszt látogatóival. Ezeknek az írásoknak a hozzáféréséért elkérheti a látogató e-mail címét, értesítőt küldhet az új bejegyzésekről, vagy csak egyszerűen az ön szaktekintélyét növelheti vele.

Tulajdonképpen ez a cikk amit most olvas is ugyanezen okból íródott. Ingyenes blogot vezetünk és mindazt a tudást ami sok év alatt megtanultunk a szakmánkkal kapcsolatban, itt megosztjuk önnel. Ezzel segítjük az ön vállalkozását és reményeink szerint miután hasznára lesznek bejegyzéseink hozzánk fog fordulni ha honlapkészítés, email marketing, webvideó vagy egyéb internetes szolgáltatásra lesz szüksége.

6. Hivatkozzon saját magára.

Ha valamelyik oldalán említést tesz egy olyan témáról, amelyhez további tudnivalókkal is szolgál, akkor illesszen be a szövegbe linkeket úgy, hogy a link a témakör címét tartalmazza. Ha nincs benne a témakör nevében az ahhoz tartozó kulcsszó, akkor egészítse ki vele.

Ez a látogatóknak is jó mert könnyebben megtalálják önnél a keresett tartalmat, de a keresőkben a helyezést is jelentősen növelhetik.

Például ahogy fentebb is olvashatta írtam a honlapkészítés szolgáltatásunkról és azt egyúttal kattintható linknek alakítottam át. Így ha az olvasás közben ön kíváncsi rá egy kattintással elolvashatja azt is, ráadásul a Google kereső motorja is tudni fogja, hogy azon az oldalon honlapkészítésről olvasható leírás, ezért ha valaki így keres a keresőben akkor emiatt egy kicsivel előrébb szerepelhet az az oldal.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
8 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. Tamás http://www.bohemragtime.com

  Fiúk, hol is van a posztban az a linkké átalakított honlapkészítés szó? Merthogy csak szó van róla, de a link elmaradt. Hm.


 2. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Hoppsz, teljesen igazad van, köszi, hogy szóltál, javítottam.


 3. Károly http://yellowphone.hu

  Gratula, Chrome Ball, igazán gyors voltál a javítással.


 4. ArénA

  Remek bejegyzés, köszi. Főleg az elején a lényeg ilyen tömör megfogalmazása fogott meg: a fontos weboldal elemek,- azok amitől hatékony egy weboldal – nem élnek meg egymás nélkül, ezek láncot alkotnak és ha egy is hiányzik borul az egész.


 5. Ádám

  Nem tűnik nagy ördöngösségnek, de amikor meg nekiáll az ember, hogy megírja a szövegeket akkor meg csak néz, hogy na mit is írjon. Én legalábbis így vagyok vele, szóval maradok a fizetős-marketinges megoldásnál.


 6. Nagy Csaba http://www.szovegmuhely.com

  Sokaknál tényleg ott kezdődik a probléma, hogy mit, miről is írjon? Úgy látom, a szövegírás tudnivalóit sokkal könnyebb megtanítani, mint a témaválasztásét. Jó szem kell hozzá, jó érzék észrevenni az érdekességet, témát abban,amivel foglalkozol…Ami lehet, hogy neked mindennapos rutin, az olvasó meg rácsodálkozik, hogy milyen érdekeset írtál, neki ez eddig eszébe sem jutott. Ezt sokkal nehezebb megtanulni, mint azt, hogy hogyan fogalmazd bele a kulcsszavaidat a mondandódba.


 7. turtundi

  Érdekes bejegyzés. Köszönöm! Mostanában kezdtem érdeklődni az online marketing felé. Offline marketingben van tapasztalatom, de ez egy más világ. Szeretnék jobban belelátni. Tetszik az oldal, hasznos tanácsokat olvastam. Még egy kérdésem lenne: Szeretnék elvégezni valami iskolát ami online marketinggel foglalkozik, illetve önfejlesztés is érdekel. Tudnátok ajánlani valamit?


 8. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Örülök, hogy segíthettem.

  Személyes tapasztalatunk nincs ilyen oktatásokkal, de érdemes megnézned az oma.hu vagy a marketingcommando.hu honlapokat, sok hasznos oktató anyag és oktatást találsz.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

10 tipp honlap tulajdonosoknak
Elolvassák amit ön ír?