10 tipp honlap tulajdonosoknak
Kategória: webergonómia ● Címke: , , , , , 11 hozzászólás

10 honlap tippHa elkészült weboldala akkor sem lehet hátra dőlni és azt mondani, hogy kész a honlapom én már mindent megtettem. Mindig vannak olyan kisebb-nagyobb javítható, tesztelhető elemek amivel fokozni lehet a hatékonyságot.

Általában minden honlap egyedi és nehéz általános tippeket adni amivel garantáltan növelhető a hatékonyság. De tudunk adni tippeket, hogy mik azok a lehetőségek amiket érdemes kipróbálni. Ebben a bejegyzésben 10 olyan tippet adok önnek amit érdemes leteszteli a saját oldalán is.

Ezek a tippek olyan honlap tulajdonosoktól vannak akik tesztelték őket és jelentősen növelte a honlapjuk hatékonyságát. A bejegyzés végén leírom azt is, hogy hol talál még több ilyen ötletet.

Nézzük tehát mi az amin érdemes változtatni.

1. Hírlevél feliratkozás gomb

Nagyon sok hírlevél feliratkozó űrlap alján azt látom a gombra írva, hogy „feliratkozás”. Pedig az esetek többségében a látogató nem feliratkozni akar. Ha például ön egy ingyenes e-könyvet ajánl a feliratkozásért cserébe akkor a látogató azt akarja letölteni, nem feliratkozni akar. Próbálja ki, hogy a gombba azt írja, hogy „ingyenes letöltés”, vagy, hogy „kérem az ingyenes anyagot”.

Fontos a gomb mérete és színe is. A fentihez hasonlóan itt sem konkrét színben kell gondolkodni, a lényeg az, hogy a gomb felirata és színe, mérete nagyon is befolyásolja azt, hogy mennyien kattintanak rá. Ne csak egyszerűen átírja, módosítsa ezeket hanem próbáljon ki, teszteljen le több változatot. Ha csak 10%-al növeli meg a feliratkozók számát már akkor megéri.

2. Megrendelő oldal

Amikor a látogató eljut a honlapja megrendelői vagy kapcsolatfelvételi oldalára akkor már csak egy lépés választja el attól, hogy vásárló váljon belőle. Ne akadályozza meg ebben!

Ezeken az oldalakon (ami általában maga a végcél) ne helyezzen el mást csak azokat az elemeket amik a megrendelést segítik. Itt már nincs szükség további győzködésre a termékkel vagy a szolgáltatással kapcsolatban. Minden plusz információ csak eltántoríthatja a vevőt, hiszen ha már ezen az oldalon van akkor sikerült meggyőznie.

Nem ritka sajnos, hogy a megrendelői oldalon linkek és olyan bannerek szerepelnek amelyek más oldalra vihetik a látogatót. Ez olyan mintha a boltja pénztárától kiküldené a vásárlót a kirakathoz nézegetni. A további termékeit és szolgáltatásait ne itt hanem a megrendelést követő oldalon mutassa be.

3. Képek igazítása

Az internet is vizuális műfaj és az ember is vizuális lény. Ezért nagyon hatásos, hogy ha képeket helyez el oldalain. De nem mindegy, hogy hogyan és hová.

Néhány teszt az mutatta, hogy a képeket nem jó jobbra igazítani. Ennek oka az lehet, hogy így az oldal veszít az „egyensúlyából” mivel a szöveg balra igazodik, de a sorok vége nem egy helyen van. Így a szöveg sorai a kép szélétől nem egyforma távolságra vannak és ezt érzékelheti az agy rendszerezetlenségnek. Persze nyilván ez nagyon szubjektív, már csak azért is mert ez design elem, de mindenképp egy olyan része a honlapjának amit érdemes tesztelnie.

Fontos és gyakori hiba, hogy ha a képek és a szöveg között nincs vagy nagyon kevés a margó, a szöveg összeér a képpel. Ez egyértelműen az igénytelenség érzetét kelti a látogatók egy részében. De még ennél is nagyobb probléma, hogy így nehezebb olvasni, az olvasó ugrik sorokat vagy elveszíti a gondolat menetet. Ha balra igazít egy képet akkor attól jobbra és alatta legalább 10 pixel méretű margót tegyen.

4. Előnyöket adjon el

Ez egy általános marketing technika, a lényege az, hogy a vásárló soha nem a termékét vagy a szolgáltatását akarja megvenni hanem azt az előnyt vagy hasznot amit az nyújt neki.

Erről már több marketinges is írt bővebben és nagyon igaz weboldalak esetében is. Amikor ír valamiről a honlapján amit el szeretne adni akkor soha ne azon legyen a hangsúly, hogy milyen technikai adatai, paraméterei vannak a terméknek hanem arról, hogy miért jó a látogatónak ha megvásárolja. Persze vannak termékek ahol legalább annyira fontosak a termék paraméterei is, de a felsorolás jellegű termékadatok csak ritkán veszik fel a versenyt a konkurenciával.

Minden egyes változtatás weboldalának szövegében növelheti az eladási hatékonyságot. Sokszor egy szó vagy mondat átírása, sőt törlése is okozhat konverzió növekedést, ezért ezt az egyik legfontosabb tesztelnie különböző variációkban.

5. Mondja ki mit szeretne

Ez is lényegében egy nagyon egyszerű dolog: ha szeretné, hogy látogatói valamit megtegyenek akkor írja oda nekik. Hihetetlen milyen sok weboldal próbál úgy értékesíteni, hogy csak odateszi az információt és vár.

Ha azt szeretné, hogy vásároljanak, akkor ne csak bemutassa a terméket hanem írja oda jól láthatóan, például, hogy „vásárolja meg most”. Egyszerűnek tűnik, és az is, mégis elég gyakori ennek a hiánya. Ne feledje a weboldala nem prospektus, nem kirakat, hanem, ha jól elkészíti akkor egy értékesítő.

6. Hirdessen érdekesen

Az internetes hirdetés egyik legfontosabb különbsége az offline hirdetéshez képest, hogy itt azonnali reakció várható. Itt a látogatónak nem kerül fáradságba vagy időbe, hogy megnézze amire kíváncsi lesz.

Ezért tegye kíváncsivá a látogatót. Készítsen olyan reklámokat is ahol nem csak terméket vagy jobb esetben előnyöket reklámoz hanem csak felcsigázza a látogatót, hogy rákattintson. Az így készített hirdetései hatékonyságát összevetheti a hagyományosakkal. Az egyik hatékony módja ennek a felcsigázásnak a következő pontban jön.

7. Kérdezzen

Hirdetések és a honlapon a címsorok esetében is nagyon hatékony tud lenni, hogy ha egy kérdést tesz fel. Az emberi kíváncsiság nagyon nagy, ha jól teszi fel a kérdést akkor nagyobb eséllyel olvas tovább vagy kattint a látogató mintha csak egy tényt közölne.

Ha például eddig olyan címsorai voltak, hogy „Klíma ami a legoptimálisabb hőfokot adja” akkor próbálja ki, hogy milyen konverzió változást hoz ha azt írja helyette például, hogy „Mi a legoptimálisabb hőfok amit a klímának nyújtania kell”. Szinte minden állítást fel lehet tenni kérdésként is.

8. Csomagolás

A weboldala az ön termékének, szolgáltatásának a virtuális csomagolása. S a csomagolásból ösztönösen levonjuk a kínált áru minőségét is.

Egy rossz minőségű, pixeles kép, vagy két egymástól elütő szín, az egész értékesítésre hatással van. Olyan grafikussal készíttesse weboldalát akinek a munkái, referenciái meggyőzőek és adjon neki szabad kezet. De ne a saját ízlésére próbálja a honlapot alakítani, mert nem ön lesz a saját vásárlója.

Minden egyes grafikai elem a honlapon kihatással van az összképre. Ha csak rossz minőségű fotói vannak a termékről, akkor azzal többet árthat, mint ha ki sem tenne képet. Ha weboldala zavaros, vagy a menü mindig máshol van, vagy másképp néz ki, esetleg ugyanazok a menüpontok több helyen is kint vannak, míg mások csak aloldalakról érhetőek el akkor ezzel az ön vállalkozásáról és árujáról alakít ki egy zavaros, nem érthető képet.

9. Csak egyesével

A fenti zavart oldalanként is meg kell szüntetni. Ahogy a megrendelő oldalnál is írtam, egy oldalon csak egy dolgot akarjon elérni. Ne adjon a látogatóinak túl sok lehetőséget arra, hogy elnavigáljanak az oldalról mert megteszik. Vezesse ön a látogatót és ha még nem a céloldalon van akkor olyan linkeket tegyen az oldalai végére ami arra vezeti.

10. Engedje megosztani

A Facebook, a Twitter és más közösségi oldalak nagyon szép látogatottságot hozhatnak, ha lehetőséget teremt rá. Sok megoldás van arra, hogy oldalai alján vagy weboldala fontosabb részein olyan gombot helyezzen el, amivel a látogató megoszthatja az információt. Ezzel gyakorlatilag ingyen reklámozza önt. Ha nem ismer ilyen megoldásokat, akkor olvasson vissza blogunkban, van egy bejegyzés ami ebben segíthet önnek.

Fontos tehát, hogy ezek megosztásra szolgáló gombok nem viszik el a látogatót az oldalról. De ha ön aktívan jelen van ezeken az oldalakon akkor ugyanitt felajánlhatja, hogy kövessék ott is. Hasonló ez a hírlevél feliratkozáshoz, hiszen így kapcsolatban marad a lehetséges vásárlóval, megkapja a lehetőségét annak, hogy meggyőzze termékéről vagy szolgáltatásáról.

További tippek

Ahogy a bevezetőben is írtam, ezek a tippek mások tesztelései és saját tapasztalataink alapján készültek. Nem mindegyik működhet megfelelően az ön oldalán is, de ha működik akkor a sokszorosára is növelheti az eredményességet. Ezért mindenképp érdemes tesztelnie őket.

Ilyen és még rengeteg hasonló ötletet talál képekkel és adatokkal illusztrálva az angol nyelvű http://www.abtests.com weboldalon.

Kövess minket a Facebook-on:
Oszd meg ezt a bejegyzést:


Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új bejegyzéseinkről:
11 hozzászólás (szólj hozzá te is)


 1. LovasziJ http://kalauz.hu

  Hasznos volt a bejegyzés, köszönöm szépen! A legtöbb ilyen tanácsot már olvastam itt-ott, különféle anyagokban, de mégis jó így összefoglalva, együtt feleleveníteni.


 2. Ádám

  Remek összefoglalás, köszönöm!


 3. Amina http://www.myenglishteacher.eu

  Valóban, ezek a tanácsok nem ismeretlenek. De, néha jó ismételni! Minden jót!


 4. Zsolt http://www.onlinevallalkozas.eu

  Ez egy remkre szabott és nagyon hasznos írás, kicsit rendet tud rakni a fejekben szerintem, amikor valaki keresi, hogy mivel tehetné hatékonyabbá az oldalát-.


 5. Szabó Zsolt http://www.tiroli.hu

  Sziasztok!

  Gratulálok ismét egy jól lényegre törő megfogalmazás.

  Ügyesek vagytok! Várom a következőt! 🙂


 6. Balázs

  Nekem voltak újdonságok és külön köszönet az angol AB teszt honlap linkjéért. Érdemes lett volna belevenni a hírlevél AB tesztelést is mert tudom, hogy a Webgalamb tudja, de kíváncsi lennék pár trükkre azzal kapcsolatban is.


 7. Chrome Ball http://www.chromeball.com

  Köszönöm mindenkinek és örülök, ha hasznos volt. Balázs, lesznek külön cikkek a Webgalamb funkcióiról, benne a Versenyeztetésről (mi így hívjuk benne az AB tesztelést) is.


 8. Kahancza Ilona http://www.jogivedelem.hu

  Köszönöm az infókat, próbálom a honlapot ennek megfelelően átalakítani egy kicsit.. Bár termékekkel kapcsolatos volt az infó, próbálom az általam értékesített szolgáltatásra átgondolni.


 9. Zvlenszki Andrásné http://egeszseg-megorzes.hu

  Köszönöm a bejegyzésüket ,örülök,hogy olvashatok ilyen infókat.
  Még nagyon járatlan vagyok ezen a területen ezért,örömmel veszem a tanácso-
  kat és a segítséget.Bízom benne,hogy sokat tanulhatok az Önök által küldött
  tippekből.Köszönöm.
  Tisztelettel Zvolenszki Andrásné Jutka


 10. Tenerife http://www.free-tenerife.hu/

  Köszi a jó cikket és a abtests.com linket! 🙂


 11. dr. HEM http://www.drhem.hu

  Nagyon szuper volt. Végre megértettem miért menekülök arról az oldalról amikor már majdnem rendelnék, és még van öt oldalnyi anyag, hogy lenyomják a torkomon. Egyből kilépek.
  Köszönöm a többit is, volt amit ismertem, volt amit nem, mégis jobb így.Szólj hozzá te is:

e-mail:
hozzá-
szólás:
 További bejegyzéseink hasonló témában:

Weboldalak régen és most
Megújultunk. Tegezhetlek?
Akadályverseny a neten
Karácsonyi weblap díszítés
Mítoszok és tévhitek.